Συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών(ΒΙΝΤΕΟ).

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε στη Στοκχόλμη η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ Seyfo 1915 – The Assyrian Genocide, που σκηνοθέτησε ο Ασσύριος κινηματογραφιστής Αζίζ Σάιντ και το οποίο περιγράφει τη Γενοκτονία Ασσυρίων, Ελλήνων και Αρμενίων. Την προβολή του ντοκιμαντέρ, παραγωγή της Ομοσπονδίας Ασσυρίων Σουηδίας, παρακολούθησαν περίπου 600 άτομα. «Πολλοί εξ αυτών που ήρθαν να δουν την ταινία έχουν χάσει οι ίδιοι συγγενείς.

Μιλώντας για τη δουλειά του, ο σκηνοθέτης που ζει μόνιμα στο Βερολίνο, έκανε λόγο για «μια πολύ συναισθηματική εμπειρία… Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας αυτή την ιστορία και το τι έμαθα γυρίζοντάς την […] σκοπός της είναι να χρησιμεύσει ως γέφυρα συμφιλίωσης, αποδοχής και ειρηνικής συνύπαρξης Τούρκων, Κούρδων, και Ασσυρίων, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στην ευρωπαϊκή διασπορά. Ελπίζω να βοηθήσει στην κατανόηση της ιστορίας της περιοχής».

Στο ντοκιμαντέρ, διάρκειας 93 λεπτών, περιλαμβάνονται μαρτυρίες αρκετών Ευρωπαίων, Τούρκων και Ασσύριων ιστορικών, καθώς επίσης και μελετητών των γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένων των Τανέρ Ακσάμ, δρ Γκάμπριελ Γιονάν και δρ Ντέιβιντ Γκάουντ. Παράλληλα ξετυλίγονται οι ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν των γενοκτονιών και μίλησαν για τη φρικιαστική εμπειρία τους.

Όπως ανέφεραν οι δημιουργοί του Seyfo 1915 – The Assyrian Genocide, στη διάρκεια της χρονιάς η ταινία θα προβληθεί σε κινηματογράφους σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

Ntokimanter: Seyfo 1915 – The Assyrian Genocide (video).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Pontos News.

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιστορικά, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.