Βυζαντινός Ναός αποκαλύφθηκε κοντά στην Ιερουσαλήμ.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, κοντά στην εθνική οδό Ιερουσαλήμ – Τελ Αβίβ, αποκάλυψαν ένα μεγάλο οδικό σταθμό της βυζαντινής περιόδου, στον οποίο περιλαμβάνεται και ένας Ναός. Οι ανασκαφές, που χρηματοδοτούνται από την National Roads Company, διεξήχθησαν κατά την διάρκεια των εργασιών αναβάθμισης και διεύρυνσης του αυτοκινητόδρομου. Η περιοχή βρίσκεται δίπλα σε μια πηγή γνωστή ως «Ain Naqa’a», που βρίσκεται στις παρυφές του Moshav Bet Neqofa.

Η τρέχουσα ανασκαφική περίοδος αποκάλυψε μια εκκλησία μήκους 16 μέτρων περίπου. Στην εκκλησία υπάρχει παρεκκλήσι, μήκους 6,5 μέτρων και πλάτους 3,5 μέτρων καθώς και λευκό ψηφιδωτό δάπεδο. Μια κολυμβήθρα (bapisterium) με τη μορφή τετράφυλλου τριφυλλιού (που συμβολίζει το σταυρό) υπάρχει στην βορειοανατολική γωνία του παρεκκλησίου. Θραύσματα κονιάματος κόκκινου χρώματος βρέθηκαν στα κτιριακά κατάλοιπα διασκορπισμένα σε όλη την έκταση του κτιρίου. Τα θραύσματα αυτά υπέδειξαν ότι οι τοίχοι της εκκλησίας είχαν διακοσμηθεί με τοιχογραφίες.

Στα δυτικά του ναού βρίσκονταν τα δωμάτια που χρησίμευαν μάλλον ως κατοικίες αλλά και ως αποθηκευτικοί χώροι. Ένα από αυτά περιείχε μεγάλη ποσότητα πλακιδίων κεραμικής.

Οι ανασκαφές αποκάλυψαν πολλά και διάφορα ευρήματα, τα οποία αποδεικνύουν την εντατική δραστηριότητα που υπήρχε στην περιοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται λύχνοι, νομίσματα, ειδικά γυάλινα αγγεία, μαρμάρινα θραύσματα και μαργαριταρένια κοχύλια. Σύμφωνα με την Annette Nagar, διευθύντρια της ανασκαφής εκ μέρους της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, «Ο οδικός σταθμός και η εκκλησία της, χτίστηκαν κατά τη βυζαντινή περίοδο, δίπλα στον αρχαίο δρόμο που υπήρχε μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της παράκτιας πεδιάδας. Κατά μήκος του δρόμου, ο οποίος προφανώς διανοίχθηκε κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο, έχουν ανακαλυφθεί ήδη άλλοι οικισμοί και οδικοί σταθμοί που εξυπηρετούσαν όσους ταξίδευαν κατά μήκος της διαδρομής. Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχονταν κατά μήκος της διαδρομής ήταν και οι εκκλησίες, όπως αυτή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα. Άλλες εκκλησίες που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν είναι στις περιοχές Abu Gosh, Qiryat Ye’arim και Emmaus. Αυτός ο οδικός σταθμός έπαψε να χρησιμοποιείται στο τέλος της Βυζαντινής περιόδου, αν και ο
δρόμος δίπλα από τον οποίο χτίστηκε, ανανεώθηκε και συνέχισε να βρίσκεται σε χρήση μέχρι και τη σύγχρονη εποχή».

Ο Pablo Betzer, υπεύθυνος αρχαιολόγος της Ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων για την περιοχή της Ιουδαίας, πρόσθεσε, «Τα ευρήματα έχουν τεκμηριωθεί και τα μελετάμε. Έχει ληφθεί ήδη η απόφαση με την National Roads Company για την κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου ώστε να διατηρηθεί για τις μελλοντικές γενιές».

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Ρομφέα.gr

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.