Αναστάσιμοι ύμνοι της Κυριακής του πλαγίου του δευτέρου ήχου – Υμνολογική εκλογή ΠΛ. Β. ήχου.

Αγγελικαί Δυνάμεις επί το μνήμά σου, και οι φυλάσσοντες απενεκρώθησαν. Και ίστατο Μαρία εν τω τάφω, ζητούσα το άχραντόν σου σώμα. Εσκύλευσας τον Άδην, μή πειρασθείς υπ’ αυτού, υπήντησας τη Παρθένω, δωρούμενος την ζωήν, ο αναστάς εκ των νεκρών, Κύριε δόξα σοι.

Επάνω στο μνήμα Σου στάθηκαν οι δυνάμεις των αγγέλων και οι φύλακες έπεσαν σαν νεκροί. Και στεκόταν η Μαρία κοντά στον τάφο ζητώντας το Σώμα Σου, που δεν το είχε εγγίσει κανείς. Νίκησες και πήρες σαν λάφυρα από τον Αδη τους νεκρούς, χωρίς αυτός να μπορέσει να Σε πειράξει σε κάτι. Συνάντησες την παρθένο δωρίζοντας τη ζωή. Δόξα σε Σένα Κύριε, που αναστήθηκες εκ των νεκρών.

Θεοτοκίον

Ο την ευλογημένην καλέσας σου Μητέρα ήλθες επί το πάθος εκουσία βουλή, λάμψας εν τω Σταυρώ, αναζητήσαι θέλων τον Αδάμ, λέγων τοις Αγγέλοις: συγχάρητέ μοι, ότι ευρέθη η απολομένη δραχμή, ο πάντα σοφώς οικονομήσας, δόξα σοι.

Συ Κύριε, που ονόμασες την ευλογημένη παρθένο Μητέρα Σου, ήλθες με την θεληματική Σου απόφαση προς το πάθος Σου. Επάνω στον σταυρό έλαμψες, ενώ αναζητούσες να σώσεις τον Αδάμ από τον θάνατο και έλεγες στους αγγέλους: Χαρείτε μαζί μου, διότι βρέθηκε η δραχμή που είχε χαθεί, δηλαδή ο άνθρωπος, που χάθηκε με την αμαρτία. Δόξα σε Σένα Κύριε, που όλα τα έχεις σχεδιάσει με σοφία για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Πατήστε εδώ και «κατεβάστε» ολόκληρη την υμνολογική εκλογή μας, σε rar μορφή.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.