Γιατί πηγαίνουν άρρωστοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά; – Ρούλας Τσουλέα.

Οι αυξημένες εργασιακές απαιτήσεις, το στρες και η ανασφάλεια αναγκάζουν πολλούς εργαζομένους να πηγαίνουν στην δουλειά όταν είναι άρρωστοι, ενώ κανονικά θα έπρεπε να μείνουν σπίτι, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Η μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 61 προγενέστερες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει σχεδόν 176.000 εθελοντές από τουλάχιστον 34 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος της ήταν να εξακριβώσει για ποιον λόγο πολλοί εργαζόμενοι αποφεύγουν τις αναρρωτικές άδειες, όταν πραγματικά τις χρειάζονται – ένα φαινόμενο που οι ειδικοί αποκαλούν παρουσιασμό (presenteeism) και το οποίο δείχνει να εξαπλώνεται στη Δύση.

Ένα από τα κύρια ευρήματα της μελέτης, που δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση Ψυχολογίας της Επαγγελματικής Υγείας» (JOHP), είναι ότι παρότι ο παρουσιασμός πηγάζει κυρίως από λόγους που σχετίζονται με το στρες της απουσίας, σε κάποιες περιπτώσεις ρόλο παίζει το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από την εργασία και το ισχυρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στον εργοδοτικό οργανισμό. Τα αισθήματα αυτά μπορεί να είναι τόσο ισχυρά, ώστε να παρακινηθούν οι εργαζόμενοι να δουλέψουν παρότι είναι άρρωστοι.

Οι κύριοι λόγοι, ωστόσο, για τους οποίους οι εργαζόμενοι αποφεύγουν να παίρνουν αναρρωτικές άδειες είναι οι μεγάλες απαιτήσεις της δουλειάς (λ.χ. ο φόρτος εργασίας, η έλλειψη προσωπικού, οι υπερωρίες και οι ασφυκτικές προθεσμίες), καθώς και οι δυσκολίες στην εξεύρεση αντικαταστάτη και τα προσωπικά οικονομικά προβλήματα. Με τον παρουσιασμό συσχετίζονται θετικά και η σύγκρουση ανάμεσα στη δουλειά και την οικογένεια, καθώς και η παρενόχληση, η κακοποίηση και οι διακρίσεις στην εργασία, διότι αυτές οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί να εντείνουν το στρες.

Αντιθέτως, όταν ο εργαζόμενος έχει ένα υποστηρικτικό εργασιακό περιβάλλον (λ.χ. τον στηρίζουν οι συνάδελφοί του και έχει καλή σχέση με τους προϊσταμένους του), δεν αισθάνεται ότι πρέπει να βρίσκεται στη δουλειά όταν είναι άρρωστος, ενώ γενικά είναι πιο ικανοποιημένος από τη δουλειά του και με λιγότερα προβλήματα υγείας. Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι ο παρουσιασμός σχετίζεται με επαγγελματικούς και προσωπικούς λόγους, και όχι μόνο με το πόσο σοβαρό είναι ένα πρόβλημα υγείας, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Μαριέλα Μιράγκλια, λέκτορας Οργανωτικής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA).

Η ίδια επέστησε την προσοχή εργαζομένων και διοικήσεων, διότι η εργασία όταν κάποιος είναι άρρωστος μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές συμπεριφορές στη δουλειά και συναισθηματική απόσυρση από αυτήν, πράγμα που μπορεί να έχει κόστος τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και για την επιχείρηση στην οποία εργάζεται.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Web Only: 09 Νοεμβρίου 2015.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.