Ο σύγχρονος διωγμός κατά των χριστιανών κλιμακώνεται και επεκτείνεται – Νίκου Ράπτη.

Υπολογίζεται πως στον κόσμο πάνω από διακόσια εκατομμύρια χριστιανοί διώκονται για την πίστη τους. Ο χριστιανισμός θεωρείται «η πιο καταδιωκόμενη θρησκεία στον κόσμο». Έχει υπολογιστεί πως το 80% των επιθέσεων κατά θρησκευτικών στόχων στρέφεται κατά των χριστιανών, που αποτελούν μόνο το 33% της ανθρωπότητας. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της οργάνωσης Open Doors για το 2015, ο σύγχρονος διωγμός κατά των χριστιανών κλιμακώνεται και επεκτείνεται.

Για 14η συνεχόμενη χρονιά, η Βόρειος Κορέα εξακολουθεί να είναι «η χειρότερη χώρα για να είναι κανείς χριστιανός». Μόνη ανεκτή λατρεία είναι εκείνη προς τα «εγκεκριμένα» μέλη της κομμουνιστικής δυναστείας των Κιμ. Στη Βόρειο Κορέα γύρω στους 100 χιλιάδες χριστιανούς κρατούνται σε «κλειστά χωριά», στρατόπεδα συγκέντρωσης και φυλακές. Η κατοχή της Καινής Διαθήκης επισύρει βαριές ποινές. Οι χριστιανοί αναγκάζονται να λατρεύουν κατά μόνας τον Θεό. Αποκρύπτουν την χριστιανική τους πίστη από τα ίδια τους τα παιδιά, ως στοιχειώδες μέσο προστασίας όλων. Κι όμως, ο αριθμός των χριστιανών της Βορείου Κορέας, που υπολογίζεται ανάμεσα σε 200 και 400 χιλιάδες, εκτιμάται πως… αυξάνει!

Η εμφάνιση του «Ισλαμικού Κράτους» (ISIS) επιτάχυνε ραγδαία την επιχείρηση «εκκαθάρισης» των χριστιανών από τη Μέση Ανατολή, την κοιτίδα του χριστιανισμού. Στο Ιράκ απέμειναν μόλις τριακόσιες χιλιάδες χριστιανοί από το ενάμισι εκατομμύριο που ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από τα δύο εκατομμύρια χριστιανούς της Συρίας, την τελευταία τριετία οι μισοί τουλάχιστο εγκατέλειψαν την χώρα.

Η περιοχή του κόσμου με την ταχύτερη επέκταση αντιχριστιανικών επιθέσεων είναι η υποσαχάρια Αφρική. Στη Νιγηρία, η οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» εξολόθρευσε το 2015 πάνω από 4 χιλιάδες ανθρώπους, στοχεύοντας κύρια σε χριστιανικούς στόχους. Ο τζιχαντισμός αποκτά ερείσματα στο Σουδάν, την Κένυα και την Ζανζιβάρη. Ιδιαίτερα απειλούνται οι νεοφώτιστοι χριστιανοί που εγκαταλείπουν τον μωαμεθανισμό. Βομβιστικές επιθέσεις κατά χριστιανικών κοινοτήτων και ναών βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2015 η Τουρκία συμπεριλήφθηκε εκ νέου, μετά τρία χρόνια, στον κατάλογο με τις 50 πιο αντιχριστιανικές χώρες που καταρτίζει η Open Doors. Αιτία κυρίως η σφοδρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται από τις αρχές, τις κοινότητες ακόμα και τις ίδιες τις οικογένειές τους η μεταστροφή Τούρκων μουσουλμάνων στον χριστιανισμό.

Τέλος η έκθεση τονίζει τον έμφυλο χαρακτήρα του σύγχρονου διωγμού κατά των χριστιανών, που απειλεί πρωτίστως τις γυναίκες και τα κορίτσια. Η Μπόκο Χαράμ και το ISIS στοχεύουν ιδιαίτερα τις χριστιανές. Κοινές πρακτικές αυτής της πλευράς του διωγμού είναι ο συστηματικός βιασμός, η πώληση ως σκλάβων των γυναικών και των κοριτσιών και η απόδοσή τους ως έπαθλο στους «μαχητές» του τζιχαντισμού.

Στην δύση ο αντιχριστιανισμός παραμένει περιθωριακό φαινόμενο. Μολοταύτα έχει ενδιαφέρον να σημειώσει κανείς πως το 2015 ήταν η πρώτη χρονιά που στη Γαλλία οι αντιχριστιανικές επιθέσεις (κατά ναών, κοιμητηρίων, οργανώσεων κ.λπ) ξεπέρασαν σε αριθμό εκείνες κατά κάθε άλλης θρησκείας! Ενόψει του ορθόδοξου Πάσχα, οι εκκλησίες γεμίζουν από συμπατριώτες μας που ασκούν με άνεση τη λατρεία τους. Είμαστε μια χώρα που τιμά την ανεξιθρησκία και επιζητά να την κατοχυρώνει για ολους. Αλλά στον κόσμο, εκατομμύρια χριστιανοί ταλαιπωρούνται, εκτοπίζονται, φυλακίζονται, βασανίζονται και θανατώνονται για την πίστη τους. Χρειάζονται την σκέψη μας, τις προσευχές, τη δράση και την αλληλεγγύη μας.
 
*Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Μεταρρύθμιση: 25 Απριλίου 2016

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.