Γεωργάκης Πλαπούτας (1780 περίπου, Παλούμπα, Μωριάς, 09 Ιουνίου 1821).

Ο Γεωργάκης Πλαπούτας ήταν αγωνιστής του αγώνα του 1821. Η καταγωγή του ήταν από τον Παλούμπα της επαρχίας Καρύταινας. Αδερφός του ήταν ο Δημήτρης. Πολέμησε στην μάχη του Λάλα όπου και εχάθη κατά τις πρώτες μέρες του πολέμου του 1821.

Ο Σπ.Τρικούπης στην 4τομη Ιστορία του 1821 γράφει οτι ο Γιωργάκης Πλαπούτας έπεσε στου Λάλα στις 9 Ιουνίου 1821. Ο Αγησίλαος Τσέλαλης ,λογοτέχνης,φιλόλογος και διευθυντής της Δημοσίας Βιβλιοθήκης Ανδριτσαίνης στο εκ 695 σελίδων βιβλίο του με τίτλο «ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ» εκδόσεις Γιαννίκος, γράφει (σελ.194 και επ.)πήραν μέρος στη μάχη του Λάλα οι Επτανήσιοι,οι Τριφύλιοι, οι Ολύμπιοι, και οι Γορτύνιοι υπό τον Γ.Πλαπούτα.Για τον θάνατό του στη μάχη εναντίον των Λαλαίων υπάρχουν δύο εκδοχές, η μία είναι οτι πληγώθηκε στη Νεμούτα και εξαντλήθηκε από την αιμορραγία, η άλλη είναι ότι ο Γιωργάκης εγκαταληφθείς από όλους τους οπαδούς του και βλέποντας οτι οι Λαλαίοι θα τον έπιαναν ζωντανό έσπευσε ν΄απομακρυνθεί κι από τον καύσωνα έπαθε συμφόρηση.Ετάφη δε κοντά στον Ιερό ναό του Αγίου Νικολάου της Νεμούτας. Μετά μερικά έτη η αδελφή του που έμενε στου Ζάχα μετέφερε τα οστά του στο χωριό τους Παλούμπα Γορτυνίας, όπου και ετάφησαν.

Ο Γενναίος Κολοκοτρώνης στα απομνημονεύματά του αποδίδει τον θάνατο του Γ.Πλαπούτα στη μη τήρηση της υποσχέσεως του Δημ.Δεληγιάννη. Γράφει: «Εις την πολιορκίαν του Λάλα είχεν ορμήσει ο ανδρείος Γεώργιος Πλαπούτας, δια να πιάση του Μπαστηρά, πολλά πλησίον του Λάλα, νομίζοντας όμως ότι τον ηκολούθησαν και μέρος του στρατοπέδου του και ο Δημ.Δεληγιάννης κατά την υποσχεσίν του.Αλλά απατηθείς, από τας ελπίδας και υποσχέσεις του ρηθέντος Δεληγιάννη, βλέποντας ότι είναι περικυκλωμένος από τους Τούρκους, έχων μόνο 22 στρατιώτας επολέμα ανδρείως και φονεύων τους Τούρκους οπισθοδρομών,είτε ελυπήθη πολύ εκ της απάτης των συντρόφων του, είτε εκ της πολλής ζέστης και καύσωνος και του αγώνος έπεσεν..» Προεπαναστατικός κλέφτης και καπετάνιος του Αγώνα.

Ήταν πρωτότοκος γιος του Κόλια Πλαπούτα και της Κυράτσως Τζώρτζη, αδελφός του Δημητράκη Πλαπούτα. Είχε αναλάβει την αρχηγία της οικογένειας και κήρυξε την επανασταση με τον πατέρα και τον αδελφό του στις 21 Μαρτίου 1821 συγκεντρώνοντας 800 περίπου ενόπλους. Στις 27 Μαρτίου 1821 πολέμησε στον Άγιο Αθανάσιο κοντά στην Καρύταινα μαζί με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνης στην αμφίρροπή μάχη εναντίον των μουσουλμάνων της επαρχίας Φαναρίου υπό τον Νούμαναγα, και την ίδια ημέρα νίκησε τους αντιπάλους του στο τζαμί της Καρύταινας. Τέσσερις ημέρες αργότερα πολέμησε στο χωριό Σάλεσι της Μεγαλούπολης μαζί με το σώμα του Ηλία Μαυρομιχάλη και ηττήθηκε από τις δυνάμεις του Νουμάναγα. Στις 14 Απριλίου συμμετείχε σε μάχη στο Λεβίδι μαζί με τα σώματα του Σωτήρη Χαραλάμπη, των Πετμεζάδων και άλλων οπλαρχηγών εναντίον των δυνάμεων του καϊμακάμη του Χουρσίτ Πασά, Μεχμέτ Σαλίχ Αγά, του Σιέχ Νετζίμπ Εφέντη και του Ντεφτερντάρ Εφέντη, ενώ τέσσερις ημέρες αργότερα νίκησε τις οθωμανικές δυνάμεις στη μάχη της Σελίμνας στη Μαντινεία, μαζί
με τα σώματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Κανέλλου Δεληγιάννη και του Τσαλαφατίνου.

Στις 12 και στις 13 Μαίου συμμετέχει με τον αδελφό του Δημητράκη στη μάχη του Βαλτετσίου με άλλα σώματα πελοποννήσιων οπλαρχηγών εναντίον του Κεχαγιά του Χουρσίτ Πασά, Μουσταφάμπεη, και στις 24 Μαϊου πολεμάει τον Μουσταφάμπεη στον Αγιο Βλάσιο, μαζί με τον αδελφό του και τον Κολοκοτρώνη. Στη συνέχεια μεταβαίνει στο Λάλα και στις 29 Μαϊου συγκρούεται σε μία αμφίρροπη μάχη και την επομένη (30 Μαϊου, ή στις 09 Ιουνίου) σε μία δεύτερη νικηφόρα σύγκρουση, με τους Λαλαίους, μαζί με τα κεφαλλονίτικα σώματα του Ανδρέα Μεταξά και του Κωνσταντίνου Μεταξά, όπου σκοτώνεται πολεμώντας. Ο πρόωρος θάνατός του, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη του Αγώνα στέρησε την επανάσταση από ένα έμπειρο και έγκυρο στρατιωτικό στέλεχος. Ο γιος του Γιαννίκος, ηλικίας τότε 14 ετών ακολούθησε τον θείο του Δημητράκη και συμμετείχε στις επόμενες συγκρούσεις της περιόδου.

Πηγές
«Οικογένεια Πλαπούτα». Τσελάλης, Αγησίλαος (2000).
Πλαπούτας. Tripoli: Γιαννίκος, σελ. 156.
Χρυσανθόπουλος, Φωτάκος (2003). ΒΙΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΩΝ ΑΝΔΡΩΝ. Αθήνα: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΙΣ, σελ. 336.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Βικιπαίδεια, η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.