Ανθεκτικά και στη ραδιενέργεια τα φυτά.

Νέα επιστημονική έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα πως τα φυτά δείχνουν μεγάλη αντοχή σε όλες τις συνθήκες, αφού άντεξαν ακόμη και την καταστροφή που υπέστη η περιοχή του Τσερνομπίλ.

Παρά τις μεγάλες ποσότητες ραδιενέργειας που διέρρευσαν στο περιβάλλον, όταν εξερράγη ο πυρηνικός αντιδραστήρας, τα φυτά στην ευρύτερη περιοχή επιβίωσαν και προσαρμόστηκαν στο μολυσμένο έδαφος.

Η ικανότητα προσαρμογής τους φαίνεται πως έχει να κάνει με τις μικρές μεταβολές που έχουν κάνει τα φυτά στα επίπεδα των πρωτεϊνών τους, όπως διαπίστωσε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης και τεχνολογίας «Environmental Science and Technology», σύμφωνα με το BBC και τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».

Ενώ προηγούμενες έρευνες είχαν μελετήσει κυρίως τις γενετικές μεταλλάξεις των φυτών λόγω ραδιενέργειας, αυτή τη φορά οι ερευνητές για πρώτη φορά εστίασαν την προσοχή τους στον τομέα της «πρωτεωμικής» (όρος που συνθέτει τις «πρωτεΐνες» και το «γονιδίωμα» και αναλύει όλες τις πρωτεΐνες που παράγονται από τα γονίδια ενός οργανισμού).

Σύμφωνα με τα πειράματά τους, τα φυτά εξελίσσουν έναν αμυντικό μηχανισμό, ο οποίος τους επιτρέπει να προστατευτούν από τη βλαβερή ακτινοβολία. Εξάλλου διαπιστώθηκε ότι τα φυτά ακολουθούν διαφορετικές αμυντικές-προσαρμοστικές στρατηγικές. Όταν μια καταστροφή συμβαίνει, τα φυτά, αντίθετα με τα ζώα, δεν μπορούν να μετακινηθούν κάπου αλλού. Είτε θα προσαρμοστούν επί τόπου, είτε θα «πεθάνουν», γεγονός που τα ωθεί σε εξελικτικές αμυντικές προσαρμογές, μέσα στον ίδιο τον οργανισμό τους, με αποτέλεσμα να γίνονται ανθεκτικά ακόμη και απέναντι στη ραδιενέργεια.

Ωστόσο, ο γενετιστής φυτών Μάρτιν Χάιντουκ της Σλοβακικής Ακαδημίας Επιστημών, δηλώνει πως όσο υγιή κι αν φαίνονται τα φυτά γύρω από το Τσερνομπίλ, μπορεί να μην είναι κατάλληλα για κατανάλωση. «Δεν νομίζω ότι κανείς θα ήθελε να φάει ένα τέτοιο φυτό», δήλωσε ο Χάιντουκ.

Σημείωση του orp.gr.
«Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου, Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας, επληρώθη η γή της κτίσεώς σου!» Ψαλμός 103, 24.
«Τις Θεός μέγας ως ο Θεός ημών? Σύ εί ο Θεός, ο ποιών θαυμάσια!» Ψαλμός 76, 14 – 15.

Η/Υ ΠΗΓΗ
(Real.gr: 21/9/2010.)

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.