«Αιτωλική»: Η δεύτερη εφημερίδα της Επανάστασης του 1821 και πρώτη του Μεσολογγίου (10 Αυγούστου 1821).

Η εφημερίδα αυτή εκδόθηκε στις 10 Αυγουστου του 1821 στο Μεσολόγγι. Είναι η δεύτερη χρονολογικά χειρόγραφη εφημερίδα της Επανάστασης του 1821, μετά την . Πρόκειται για δισέλιδο ή τετρασέλιδο έντυπο, που κυκλοφορούσε κάθε Πέμπτη.
Σάλπιγξ Ελληνική του Θεοκλήτου Φαρμακίδου.

Πιθανός εκδότης της ο αρχιγραμματέας της Γερουσίας, Νικόλαος Λουριώτης. Ήταν πλούσια σε ειδησεογραφία για τα πολεμικά δρώμενα της εποχής. Δυστυχώς όμως δεν έχουν διασωθεί φύλλα της.

Όπως γράφει ο Σπυρίδων Λάμπρος το 1904, ο οποίος παρουσίασε τις λίγες πληροφορίες που διασώθηκαν σχετικά, «….Των δύο τούτων εφημερίδων (αιτωλικής και Αχελώου) γνώρισμα είναι ότι αποτελούσαν τις επίσημες Έφημερίδες της Προσωρινής διοικήσεως της Δυτ. Χέρσου Ελλάδος… Οι εφημερίδες συνετάσσοντο βεβαίως υπό του Λουριώτη. Αυτός ήτο ο συνάγων και κατατάσσων τα έγγραφα, άτινα ήσαν ομοίως έργον των ιδίων αυτού χειρών, ως αρχιγραμματέως. Αυτός ήτο λοιπόν ο γράφων το πρωτότυπον, εξ ού αντεγράφοντο τα λοιπά, τα χάριν διαδόσεως παρασκευαζόμενα. ……Πόσου χρόνου διήρκεσεν η έκδοσις των εντύπων αυτών δεν γιγνώσκομεν. Άλλα πιθανότατα ο βίος αυτών υπήρξε βραχύς».

Συλλογή πληροφοριών, του ιστορικού Άλκη Ευστρατίου.

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.