Ο Βηματάρης της Λαύρας διορθώνει τον Πατριάρχη Αθηναγόρα.

%ce%9f-%ce%9c%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%cf%8c%cf%82-%ce%9f%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%a0%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%b7

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, απόρησε και, από άγνοια των εν Λαύρα απ’ αιώνων καθιερωμένων και απαρασαλεύτως κρατούντων, δυσφόρησε, γιατί το μονίμως εδρασμένο παρατραπέζιο μπροστά ακριβώς από το σύνθρονο τον εμπόδιζε να ανέβει σ’ αυτό. Τότε, άκουσε τον Βηματάρη Προηγούμενο Καλλίνικο (Δαμβακέλης Παναγιώτης του Αριστείδου εκ Μυτιλήνης, γέννησις 1883, προσέλευσις 1900, κουρά 1903, κοίμησις 1965) να τω λέγει:
-Παναγιώτατε, σ’ αυτό ακριβώς το σημείο βρήκε το μακάριο και μαρτυρικό τέλος του ο Όσιος Πατήρ ημών Αθανάσιος. Και αποδεχόμεθα και πιστεύομε πως το μαρμάρινο αυτό παρατραπέζιο από τότε είναι τοποθετημένο εδώ. Κανείς Οικουμενικός Πατριάρχης δεν ανέβηκε στο Σύνθρονο• ούτε και οι προκάτοχοί σας, που έζησαν κατά το γήράς του και εκοιμήθησαν εν Λαύρα, Άνθιμος (+1628), Διονύσιος Γ ὁ Βάρδαλης (+1696) και Ιερεμίας (+1735), ούτε ο των ημερών μας αείμνηστος Ιωακείμ ο Γ, ο οποίος κατά τα έτη της εξορίας του υπήρξε και συμμοναστής μας και συχνά ιερουργούσε εδώ. Συγχωρήσατέ με.
Ο αυταρχικώτατος Πατριάρχης Αθηναγόρας δεν άνοιξε καν το στόμα του για να αντείπη κάτι, ο δε Βηματάρης, στο ολιγοστό χώρο μεταξύ παρατραπεζίου και Αγίας Τραπέζης, τοποθέτησε αμέσως μία ψάθινη πολυθρόνα, αλλά, προς έκπληξιν όλων μας, ούτε σ’ αυτή θέλησε να καθίσει ο Αθηναγόρας. Αρκέστηκε σε όλες τις τεταγμένες στιγμές να στέκεται όρθιος παραπλεύρως και απλώς να ακουμπά στο παρατραπέζιο.

(επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου, Γράμματα και Άρματα στον Άθωνα, έκδοσις Λαυριώτικου Κελλίου Αγίων Πάντων,
Άγιον Όρος, 2000)

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Περί Αγίου Όρους: 05 Οκτωβρίου 2016

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.