Η Ελληνική γλώσσα στη Ρωσία!

%ce%97-%ce%a3%ce%b7%ce%bc%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%a1%cf%89%cf%83%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82-%ce%9f%ce%bc%ce%bf%cf%83%cf%80%ce%bf%ce%bd%ce%b4%ce%af%ce%b1%cf%82-2%ce%ba

Η είδηση είναι εντυπωσιακή: «Από την 1η Ιανουαρίου 2017 η ελληνική γλώσσα είναι επισήμως η δεύτερη ξένη γλώσσα που θα διδάσκεται σε όλα τα σχολεία της Ρωσίας. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε η υπουργός Παιδείας Όλγα Βασίλιεβα. Το μάθημα των ελληνικών θα παραδίδεται στις τελευταίες δύο τάξεις του Δημοτικού και στο Γυμνάσιο. Τα εγχειρίδια ετοιμάσθηκαν στο Πανεπιστήμιον Κουμπάν με τη συμβολή του ΑΠΘ, που ενισχύει προγράμματα σπουδών της παρευξείνιας ζώνης» («Εστία» 25-11-2016).

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περικλής Μήτκας σε σχετικές δηλώσεις του τόνισε: «Το επίτευγμα αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα πολύχρονων προσπαθειών του ΑΠΘ για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας στις παρευξείνιες χώρες».

Αλλά και ένας δημοσιογράφος, σχολιάζοντας την απρόσμενη αυτή είδηση, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Πραγματική “άνοιξη” στις ελληνορωσικές σχέσεις θα φέρει η υιοθέτηση της ελληνικής ως δεύτερης ξένης γλώσσας μετά τα αγγλικά στα σχολεία της Ρωσίας (…). Όπως γίνεται κατανοητό, η ελληνική επιλέχθηκε επειδή ήταν πολιτική απόφαση» («Pronews» 24-11-2016).

Τα τελευταία χρόνια ορισμένα κράτη – και όχι μόνο στην Ευρώπη – έχουν θεσπίσει τη διδασκαλία των Αρχαίων η των Νέων Ελληνικών στα πλαίσια του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματός τους. Το ότι τώρα προστίθεται σ’ αυτά η μεγάλη χώρα της Ρωσίας, αποτελεί πολύ σημαντικό γεγονός με ευεργετικές προεκτάσεις για την επιμόρφωση των μαθητών της, αλλά και την καλλιέργεια στενότερων σχέσεων μεταξύ δύο βασικώς ορθοδόξων λαών. Τι έχει λοιπόν να μας πει το δικό μας Υπουργείο Παιδείας, το οποίο πρόσφατα αποφάσισε τη μείωση στις ώρες διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών στα σχολεία μας; Θα θελήσει άραγε η νέα ηγεσία του Υπουργείου να αλλάξει τακτική;

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Αδελφότις θεολόγων, «ο Σωτήρ»

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.