Παναγία η Μεγαλόχαρη της Τήνου.

Χιλιάδες πιστοί, επισκέπτονται κάθε χρόνο το ιερό νησί της Παναγίας, την Τήνο.
Η εκκλησία της Παναγίας, της Μεγαλόχαρης όπως είναι γνωστή, κτισμένη από παριανό και τηνιακό μάρμαρο, δεσπόζει σε ολόκληρη την πόλη, και βρίσκεται εκεί ακριβώς που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.

Στις 15 Αυγούστου, γιορτάζεται στην Τήνο, η Κοίμηση της Θεοτόκου, μα και η Επέτειος του τορπιλισμού της Έλλης. Στις 15 Αυγούστου του 1940, ιταλικό υποβρύχιο, καταβύθισε το καταδρομικό του ελληνικού στόλου ΕΛΛΗ, το οποίον ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, για να αποδώσει τιμές κατά την εορτή της Παναγίας μας. Η πράξη αυτή, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση πριν από τον πόλεμο του 1940, δεδομένου ότι ο ναός ήταν από την εποχή ακόμα του Αγώνος της εθνηκής μας Ανεξαρτησίας, κέντρο του ελληνισμού και της ορθοδοξίας.

Οι ηγέτες της Επανάστασης του 1821 θεωρούσαν ύψιστο χρέος να προσέλθουν στην Τήνο, και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα, ώστε να αντλήσουν δύναμη για τον αγώνα τους. Μεταξύ αυτών, προσήλθαν οι Καραϊσκάκης, Κανάρης, Μιαούλης, Νικηταράς, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης.

Λίγο πιο έξω από την Εκκλησία της Τήνου, βρίσκεται και η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ή της Κυρίας των Αγγέλων.
Πρόκειται για ένα πανάρχαιο μοναστήρι, του οποίου η ημερομηνία ανέγερσης δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Σύμφωνα με την παράδοση, τρεις ευλαβείς αδελφές, από το χωριό Τριπόταμος, έβλεπαν κάθε βράδυ ένα περίεργο φως στο Κεχροβούνι, στην τοποθεσία όπου υπήρχαν τρία εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, του Τιμίου Προδρόμου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
Οι γυναίκες πίστεψαν ότι ήταν ουράνιο κάλεσμα, και αποφάσισαν να μονάσουν κτίζοντας δίπλα σε κάθε εκκλησάκι μικρά κελιά. Με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργήθηκε στην περιοχή πολυπληθής κοινότητα, με 120 μοναχές.

Η μοναχή που λάμπρυνε με την παρουσία της την ιστορία της Μονής, είναι η Οσία Πελαγία, της οποίας το όνομα συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της Παναγίας
της Τήνου.

_________________
ΥΠΕΡΑΓΙΑ ΘΕΟΤΟΚΕ ΣΩΣΟΝ ΗΜΑΣ
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών
Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Αποστολή email
stelios

Συμμετάσχουν: 11 Ιούν 07
Δημοσιεύσεις: 941
Τόπος: ΔΙΟΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Δημοσίευση
Δημοσιεύθηκε: Δευ Αύγ 13, 2007 6:58 pm Θέμα δημοσίευσης: Re: Τήνος- το ιερό νησί της Παναγίας
Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
——————————————————————————–

Χιλιάδες πιστοί, επισκέπτονται κάθε χρόνο τον Αύγουστο, το ιερό νησί της Παναγίας, την Τήνο.

Η εκκλησία της Παναγίας, χτισμένη από παριανό και τηνιακό μάρμαρο, δεσπόζει σε ολόκληρη την πόλη και βρίσκεται εκεί ακριβώς που βρέθηκε η θαυματουργή εικόνα.

Στις 15 Αυγούστου, γιορτάζεται στην Τήνο, η Κοίμηση της Θεοτόκου, η Επέτειος τορπιλισμού της Έλλης και η ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 15 Αυγούστου του 1940, ιταλικό υποβρύχιο, καταβύθισε το καταδρομικό του ελληνικού στόλου ΕΛΛΗ που ήταν αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου,
για να αποδώσει τιμές κατά τη γιορτή της Παναγίας.

Η πράξη, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη πρόκληση πριν από τον πόλεμο, δεδομένου ότι ο ναός ήταν από την εποχή ακόμα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας κέντρο του ελληνισμού
και της ορθοδοξίας.

Οι ηγέτες της Επανάστασης του 1821 θεωρούσαν ύψιστο χρέος να προσέλθουν στην Τήνο και να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα για να αντλήσουν δύναμη για
τον αγώνα τους.

Μεταξύ αυτών, προσέρχονταν οι Καραϊσκάκης, Κανάρης, Μιαούλης, Νικηταράς, Μακρυγιάννης, Κολοκοτρώνης.

Λίγο πιο έξω από την Εκκλησία της Τήνου, βρίσκεται και η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ή της Κυρίας των Αγγέλων.

Πρόκειται για ένα πανάρχαιο μοναστήρι, του οποίου η ημερομηνία ανέγερσης δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί.

Σύμφωνα με την παράδοση, τρεις ευλαβείς αδελφές, από το χωριό Τριπόταμος, έβλεπαν κάθε βράδυ ένα περίεργο φως στο Κεχροβούνι, στην τοποθεσία όπου υπήρχαν
τρία εκκλησάκια, της Αγίας Τριάδος, του Τιμίου Προδρόμου και των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Οι γυναίκες πίστεψαν ότι ήταν ουράνιο κάλεσμα και αποφάσισαν να μονάσουν κτίζοντας δίπλα σε κάθε εκκλησάκι μικρά κελιά. Με το πέρασμα των χρόνων, δημιουργήθηκε
στην περιοχή πολυπληθής κοινότητα, με 120 μοναχές.

Η μοναχή που λάμπρυνε με την παρουσία της την ιστορία της Μονής, είναι η Οσία Πελαγία, της οποίας το όνομα συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της Μεγαλόχαρης της Τήνου.

Η ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ

Το κοσμικό όνομα της Αγίας Πελαγίας, ήταν Λουκία. Η μοναχή έζησε στη Μονή Κεχροβουνίου, από πολύ μικρή. Υπηρέτησε τον μοναχικό βίο με σύνεση και βαθιά πίστη.

Η Παναγία την επισκέφθηκε δυο φορές στον ύπνο της, και την Τρίτη φορά στις 23 Ιουλίου του 1822, της εμφανίσθηκε την ώρα που προσευχόταν, υποδεικνύοντας της τον τόπο όπου βρισκόταν η Αγια Εικόνα της.
Της ζήτησε επίσης, να φροντίσει για την ανεύρεση της.
Η εικόνα βρέθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1823.
Η Αγία Πελαγία κοιμήθηκε σε ηλικία 80 ετών στις 28 Απριλίου του 1834. Η οσιακή της ζωή, τα θαύματα και η μυροβλύζουσα αγία της κάρα, έγιναν αιτία να ανακηρυχθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησία ως Αγία.

Η εύρεση της εικόνας της Παναγίας, σε μια κρίσιμη στιγμή της κορύφωσης του αγώνα του Έθνους για την ανεξαρτησία, θεωρήθηκε θεϊκό μήνυμα συγκατάβασης για
την απελευθέρωση του Έθνους.

Πανελλήνιο ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου

Το πανελλήνιο ίδρυμα Ευαγγελίστριας της Τήνου, αποτελεί σημείο αναφοράς για τον νεώτερο ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Τυπικά αλλά και ουσιαστικά, συστάθηκε το 1825 με τη δημοσίευση της Διαθήκης των κτιτόρων του Ιερού Ναού, και Ιδρυτών του προσκυνήματος. Συνέβαλε αποφασιστικά στον αγώνα της Ανεξαρτησίας, περιθάλποντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που κατά καιρούς κατέφευγαν στο νησί.
Υπήρξε επίσης, οικονομικός αρωγός στην Ίδρυση του Εθνικού Πανεπιστημίου, και ενίσχυσε πολλάκις τον Εθνικό Στόλο. Συνέβαλε επίσης οικονομικά σε όλες τις επιστρατεύσεις του 19ου αιώνα, ενισχύοντας το τότε ελληνικό κράτος για την αντιμετώπιση λοιμών, σεισμών, πλημμυρών.

Το Δεκέμβριο του 1940, προσέφερε όλα τα αναθήματα και τιμαλφή της Αγίας Εικόνος και του Ναού της Μεγαλόχαρης, υπέρ του εθνικού αγώνος.

Η πολιτεία χαρακτήρισε από το 1835 το Ιερό Ίδρυμα, «Προσκύνημα των απανταχού Ορθοδόξων»

συλλογή πληροφοριών απο το
http://www.anthosorthodoxias.net

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.