Η προσβολή κατά του Αγίου Πνεύματος – Ιερομ. Κοσμά του Δοχειαρίτου.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

(Ματθ. ιβ, 31-37. Μάρκ. γ, 28-30. Λουκ. ιβ, 10)

«Γι’ αυτό σας βεβαιώνω πως κάθε αμαρτία και προσβολή κατά του Θεού θα συγχωρηθεί στους ανθρώπους˙ η προσβολή όμως κατά του Αγίου Πνεύματος δεν θα τους συγχωρηθεί.1 Αν κάποιος μιλήσει προσβλητικά κατά του Υιού του Ανθρώπου, ο Θεός θα τον συγχωρήσει˙ όποιος όμως μιλήσει εναντίον του Αγίου Πνεύματος, αυτόν ο Θεός δεν θα τον συγχωρήσει ούτε στον τωρινό ούτε στον μελλοντικό κόσμο».

ΣΧΟΛΙΑ.

(1)«Γι’ αυτό σας βεβαιώνω πως κάθε αμαρτία και προσβολή κατά του Θεού θα συγχωρηθεί στους ανθρώπους˙ η προσβολή όμως κατά του Αγίου Πνεύματος δεν θα τους συγχωρηθεί.

Βλασφημία κατά του Αγίου Πνεύματος.

Κατ’ αρχήν λοιπόν είναι καλόν να ακούσωμεν τα ίδια τα λόγια˙ «Πάσα αμαρτία», λέγει, «και βλασφημία θα συγχωρηθή εις τους ανθρώπους, η βλασφημία των όμως κατά του Αγίου Πνεύματος δεν θα τους συγχωρηθή. Και εκείνος που θα ειπή λόγον εναντίον του Υιού του ανθρώπου θα συγχωρηθή, εκείνος όμως που θα ειπή βλάσφημον λόγον κατά του αγίου Πνεύματος, δεν θα συγχωρηθή ούτε εις την παρούσαν ούτε εις την μέλλουσαν ζωήν». Τί σημαίνουν λοιπόν αυτά που λέγει εδώ; Πολλά είπαμε εναντίον μου, ότι είμαι πλάνος, ότι είμαι αντίθεος. Όλα αυτά σας τα συγχωρώ, εφ’ όσον μετανοήσετε, και δεν ζητώ την τιμωρίαν σας, η βλασφημία όμως κατά του αγίου Πνεύματος δεν θα συγχωρηθή, και αν ακόμη μετανοήσετε. Και πώς δικαιολογείται αυτό; Καθόσον και αυτή η βλασφημία συνεχωρήθη εις εκείνους που μετενόησαν. Πραγματικά, πολλοί από εκείνους που είπαν τας κατηγορίας αυτάς επίστευσαν αργότερον και τους συνεχωρήθησαν όλαι αι αμαρτίαι των.

Τί σημαίνουν λοιπόν τα όσα λέγει; Ότι από όλας γενικώς τας αμαρτίας αυτή είναι ασυγχώρητος. Δια ποίον λόγον; Διότι τον μεν Κύριον δεν τον εγνώριζαν ποίος ήτο εις την πραγματικότητα, ενώ είχαν γνωρίσει ικανά το άγιον Πνεύμα. Καθόσον οι προφήται ό,τι είπαν, το είπαν δια μέσου του αγίου Πνεύματος και όλοι οι άνθρωποι της Παλαιάς Διαθήκης το εγνώριζαν εις μεγάλον βαθμόν. Οι λόγοι του αυτοί σημαίνουν το εξής: Έστω ότι αδυνατείτε να αντιληφθήτε ποίος είμαι εγώ επειδή φέρω την ανθρωπίνην σάρκα, μήπως όμως ημπορείτε να ειπήτε και δια το άγιον Πνεύμα, ότι δεν τον γνωρίζομεν; Ακριβώς δια τούτο λοιπόν θα είναι ασυγχώρητος η βλασφημία σας και θα τιμωρηθήτε και εις την παρούσαν ζωήν και εκεί εις την μέλλουσαν. Διότι πολλοί μεν ετιμωρήθησαν εδώ μόνον, όπως είναι αυτός που διέπραξε την πορνείαν και εκείνοι από τους Χριστιανούς της Κορίνθου που αναξίως μετείχον εις τα μυστήρια. Σεις όμως θα τιμωρηθήτε και εις την εδώ ζωήν και εις την εκεί.

Όσας λοιπόν βλασφημίας είπατε εναντίον μου πριν να σταυρωθώ σας τας συγχωρώ. Και αυτό ακόμη το τόλμημά σας να με σταυρώσετε σας το συγχωρώ. Και δεν θα κατακριθήτε δια την απιστίαν σας μόνον. (Διότι ούτε και εκείνοι που επίστευσαν προ του σταυρού είχαν ολοκληρωμένην πίστιν. Και εις πολλάς δε περιπτώσεις παραγγέλλει εις τους ανθρώπους να μη φανερώνουν την πίστιν των εις αυτόν πριν από το πάθος του. Και όταν ευρίσκετο εις τον σταυρόν είπεν εις τον Πατέρα του να συγχωρήση αυτήν την αμαρτίαν). Αυτά όμως που είπατε εναντίον του αγίου Πνεύματος δεν θα συγχωρηθούν.

Διότι δια να δείξη ότι τα όσα λέγει δια τον εαυτόν του αναφέρονται εις τον προ της σταυρώσεως χρόνον προσέθεσεν˙ «Αυτός δε που θα ομιλήση εναντίον του Υιού του ανθρώπου, θα συγχωρηθή εκείνος όμως που θα ειπή βλάσφημον λόγον κατά του αγίου Πνεύματος» δεν θα συγχωρηθή ποτέ. Διατί; Διότι το άγιον Πνεύμα σας είναι γνωστόν και φέρεσθε κατά τρόπον αναίσχυντον προς ό,τι είναι φανερόν. Διότι και αν ακόμη λέγετε ότι δεν γνωρίζετε εμένα, δεν αγνοείτε βέβαια και εκείνο, διότι η εκδίωξις των δαιμόνων και η θεραπεία των ασθενών είναι έργον του αγίου Πνεύματος. Επομένως δεν υβρίζετε εμέ μόνον, αλλά και το άγιον Πνεύμα. Δια τούτο και είναι αναπόφευκτος η τιμωρία σας και εις την εδώ ζωήν και εις την εκεί
(Θεολόγος, Αθανάσιος Φραγκόπουλος.)

Από το βιβλίο: «Ιησούς Χριστός: Βίος, Διδασκαλία, Θαύματα», Β’ τόμος, του Ιερομονάχου Κοσμά του Δοχειαρίτου.

Ιερόν Δοχειαρίτικον Κελλίον, Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Αγιον Ορος 2011.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.