Ο θάνατος του Μωυσή: Ο Ιησούς του Ναυή – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Ο θάνατος του Μωυσή

Όταν ο Μωυσής κατάλαβε το θάνατό του, παρακάλεσε το Θεό να διορίση αρχηγό στους Εβραίους.
Ο Θεός τότε όρισε τον Ιησού του Ναυή, άνθρωπο με μυαλό και αρετή και διάταξε το Μωυσή να τον παρουσιάση στους Εβραίους γι’ αρχηγό τους.
Κατόπιν ο Μωυσής ανέβηκε στην κορυφή του βουνού Φασγά και είδε τη χώρα Χαναάν, που θα κατοικούσαν οριστικά οι Εβραίοι, σύμφωνα με την υπόσχεση που τους έδωσε ο Θεός.
Οι Εβραίοι έθαψαν το Μωυσή με μεγάλες τιμές και γιορτές στην κοιλάδα του Μωάβ και τον έκλαψαν τριάντα μέρες.

Ο Ιησούς του Ναυή

Ο Μωυσής πέθανε πριν κατορθώση να φέρη τους Ισραηλίτες στη Χαναάν. Τότε ανάλαβε να τους οδηγήση ο Ιησούς του Ναυή.
Όταν ο λαός προχωρούσε, μπροστά πήγαιναν πάντοτε οι ιερείς, κρατώντας την ιερή Κιβωτό με τις πλάκες, που είχαν τις δέκα εντολές.
Έφτασαν κάποτε στον ποταμό Ιορδάνη και με τη βοήθεια του Θεού όλος ο λαός πέρασε δίχως να βραχή κανείς, γιατί κι εδώ, όπως και στην Ερυθρά θάλασσα, τα νερά χωρίστηκαν σε δυο και άνοιξαν δρόμο να διαβούν.
Έπειτα από τον Ιορδάνη ποταμό οι Ισραηλίτες χρειάστηκαν να πολεμήσουν με διάφορους λαούς, που στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο τους. Οι λαοί αυτοί είχαν πολιτείες με ισχυρά τείχη και πολεμιστές πολλούς. Όμως με τη βοήθεια του Θεού, οι Ισραηλίτες κατόρθωσαν να τους νικήσουν.
Όταν πολιόρκησαν την οχυρωμένη πόλη Ιεριχώ, εφτά μέρες έμειναν γύρω από τα τείχη της. Την έβδομη μέρα οι ιερείς σάλπισαν με σάλπιγγες, ο λαός άφησε μεγάλη βοή και τα τείχη της πόλης έπεσαν μόνα τους.
Έπειτα έφτασαν σε άλλη πόλη, τη Γαβαών και άρχισαν δυνατή μάχη με τους εχθρούς. Η μάχη κράτησε ως το βράδυ χωρίς να νικήσουν και τότε ο Ιησούς του Ναυή παρακάλεσε το Θεό να σταματήση τον ήλιο, ώσπου να τελειώσουν τη μάχη. Έτσι και έγινε. Ο ήλιος στάθηκε και οι Εβραίοι νίκησαν τους εχθρούς και κυρίεψαν τη Γαβαών.
Τέλος, ήρθε η ευλογημένη μέρα, που οι Ισραηλίτες έφτασαν πια στην ποθητή Χαναάν, αφού πέρασαν 40 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που βγήκαν από την Αίγυπτο.
Ο Ιησούς του Ναυή μοίρασε τη Χαναάν στις 12 φυλές των Ισραηλιτών. Τους διοίκησε με την ευλογία του Θεού και πέθανε σε βαθιά γεράματα.

Από το βιβλίο του:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
Βιβλίο θρησκευτικών Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων – Αθήναι 1976

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.