Χριστούγεννα 2017 – Μητροπ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμία.

Δημητσάνα – Μεγαλόπολη, Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

1. Είναι μεγάλη η εορτή των Χριστουγέννων, αδελφοί χριστιανοί, είναι πολύ μεγάλη. Με την εορτή αυτή βεβαιωνόμαστε ότι μπορεί να γίνει πραγματικότητα ο σκοπός για τον οποίο πλαστήκαμε. Και ο σκοπός για τον οποίο ήρθαμε στον κόσμο είναι να βρούμε τον Θεό και να ενωθούμε μαζί Του. Αλλά είναι δυνατόν η δική μας ανθρώπινη φύση να ενωθεί με την θεία φύση; Ναι, απαντούμε με την εορτή των Χριστουγέννων. Γιατί με τα Χριστούγεννα γιορτάζουμε ότι η θεία φύση ενώθηκε με την ανθρώπινη φύση. Που έγινε αυτό το φοβερό θαύμα; Σε ποιό εργαστήρι ενώθηκαν οι δύο αυτές φύσεις; Στην Κοιλία της Θεοτόκου! Γι᾽ αυτό και την Κοιλία της Παναγίας η ορθόδοξη θεολογία μας την λέει «εργαστήριο ενώσεως των δύο φύσεων», της θείας και της ανθρώπινης φύσης!

Αλλά ο,τι λέγεται για την Παναγία η Ορθόδοξη Θεολογία μας πάλι το λέει και για την Εκκλησία. Επομένως: Όπως στην Κοιλία της Παναγίας με την Δύναμη του Αγίου Πνεύματος έγινε η ένωση των δύο φύσεων, της θείας και της ανθρώπινης, έτσι και στην «Κοιλία» της Εκκλησίας, δηλαδή, στον άγιο Ναό, γίνεται η ένωσή μας με τον Θεό, με τα Άγια Μυστήρια που τα τελεί το Άγιο Πνεύμα.

2. Αλλά τι έφερε ο Ιησούς Χριστός στον κόσμο όπου ήλθε; Έφερε, χριστιανοί μου, αυτά τα δύο που θα σας πω τώρα, από τα οποία προέρχονται μύρια καλά. Πρώτον, ο Χριστός στον κόσμο όπου ήρθε κήρυξε τον άγιό Του λόγο, που είναι γραμμένος στο Άγιο Ευαγγέλιο και δεύτερο, με την σταυρική Του θυσία, έδωσε το Αίμα Του για την άφεση των αμαρτιών μας. Επομένως, χριστιανοί μου, αφού εορτάζουμε Χριστούγεννα, πρέπει να δεχθούμε ολόκαρδα αυτά τα δύο δώρα του Χριστού μας που σαρκώθηκε για μας: Να διαβάζουμε το Άγιο Ευαγγέλιο και να κοινωνούμε συχνά το Αίμα του Χριστού μας, που είναι στο Άγιο Ποτήριο, όταν ο ιερέας λέει στους πιστούς στην θεία Λειτουργία: «Μετά φόβου Θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε»!

Με αυτά τα δύο, αδελφοί, με την μελέτη του αγίου Ευαγγελίου και με την θεία Κοινωνία, κάνουμε πραγματικά Χριστούγεννα. Χωρίς όμως αυτά τα δύο η εορτή των Χριστουγέννων θα είναι ψυχρή για μας και δεν θα μιλάει καθόλου στην καρδιά μας. Τότε τα Χριστούγεννα θα είναι χωρίς Χριστό.

Σας εύχομαι, όμως, ολόκαρδα, αδελφοί, Χριστούγεννα με Χριστό! Με Ευαγγέλιο και με θεία Κοινωνία!

Με πολλές ευχές,

† Ο Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Ιερεμίας

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.