Ο Ηλίας – Ο Ησαΐας – Ο Ιερεμίας – Βασιλείου Ε. Πετρούνια.

Οι προφήτες

Ο Ηλίας

Ο προφήτης Ηλίας παρουσιάστηκε την εποχή, που βασίλευε στους Ισραηλίτες ένας βασιλιάς ασεβής. Αυτός είχε παρατήσει ολωσδιόλου τη θρησκεία των προγόνων του και πίστευε στα είδωλα. Λάτρευε λοιπόν ένα είδωλο, που λεγόταν Βάαλ.
Ο προφήτης Ηλίας είχε τραβηχτή στην ερημιά και καθόταν κοντά σ’ ένα ξεροπόταμο. Εκεί ο Θεός του έστελνε την τροφή μ’ έναν άγγελο και του παράγγελνε να μη παύη να συμβουλεύη τους παραστρατημένους Ισραηλίτες και να τους δείχνη την αληθινή πίστη.
Μια μέρα παρουσιάστηκε ο Ηλίας στο βασιλιά τον Αχαάβ και του είπε, αν θέλη, να δοκιμάσουν ποιος είναι ο αληθινός Θεός, ο Θεός των πατέρων του ή ο Βάαλ. Είπε λοιπόν να μαζευτούν σ’ ένα μέρος και οι 450 ιερείς του Βάαλ και να φέρουν και δυο βόδια. Να σφάξουν τα ζώα και να τα βάλουν το καθένα πάνω σε χωριστό σωρό από ξύλα. Έπειτα να παρακαλέσουν και οι 450 ιερείς το Θεό τους το Βάαλ ν’ ανάψη τα ξύλα και να παρακαλέση και ο Ηλίας μόνος το Θεό να τα ανάψη. Εκείνος που θα τ’ ανάψη θα είναι αληθινός Θεός. Ο Αχαάβ δέχτηκε.
Όταν λοιπόν έκαμαν την ετοιμασία όλη, άρχισαν οι 450 ιερείς του Βάαλ να προσεύχωνται στο Θεό τους ν’ ανάψη τα ξύλα. Όμως έως το μεσημέρι τίποτε δεν έγινε. Τότε προσευχήθηκε κι ο Ηλίας κι ευθύς τα ξύλα του σωρού του άναψαν. Κι άλλα πολλά θαύματα έκαμε ο Ηλίας, δείχνοντας τη δύναμη του αληθινού Θεού και τέλος πέταξε ψηλά μέσα σε φωτεινή νεφέλη. Έγινε δηλαδή ανάληψη του προφήτη στους ουρανούς.
Ο προφήτης Ηλίας εορτάζεται από την Εκκλησία μας στις 20 Ιουλίου και πολλά εκκλησάκια πάνω στις κορυφές των βουνών είναι αφιερωμένα στη μνήμη του.
Ο Ησαΐας

Ο προφήτης Ησαΐας στάθηκε ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους προφήτες. Μάλωνε με μεγάλη αυστηρότητα τους Ισραηλίτες, που στον καιρό του είχαν φτάσει στο χειρότερο σημείο της διαφθοράς. Τους δίδασκε και τους συμβούλευε ακούραστα. Τους έλεγε να ξαναγυρίσουν στην παλιά και αληθινή λατρεία του Θεού να ζούνε με αρετή και να αγαπιούνται μεταξύ τους.
Δε φοβόταν τους δυνατούς ούτε κι αυτόν τον τότε βασιλιά, το Μανασσή, που είχε ολωσδιόλου φύγει από τις εντολές της ιερής Διαθήκης. Κι αυτόν τον κατάκρινε με θάρρος. Γι’ αυτό κι ο βασιλιάς αυτός, γεμάτος μανία εναντίον του, έδωσε διαταγή και σκότωσαν με βασανιστήρια τον προφήτη Ησαΐα.
Ο Ησαΐας κήρυξε σπουδαίες και θαυμαστές προφητείες, που όλες βγήκαν αληθινές. Αυτός είπε πως η Ιερουσαλήμ θα καταστρεφόταν και ο λαός θα γινόταν αιχμάλωτος στη Βαβυλώνα. Αυτός προφήτεψε και για τη σταύρωση και την ανάσταση του Χριστού.
Ο Ιερεμίας.

Μετά τον Ησαΐα μεγάλος προφήτης παρουσιάστηκε ο Ιερεμίας. Όπως και οι άλλοι προφήτες, το ίδιο κι αυτός κατάκρινε με μεγάλο θάρρος τους ασεβείς και τους πρόλεγε τα παθήματα, που έμελλε να πάθη το Ισραηλιτικό έθνος. Μα όπως τους άλλους έτσι κι αυτόν όχι μόνο κανείς δεν τον άκουε, αλλά και τον καταδίωξαν και πολλές πίκρες και βάσανα τον πότισαν. Τέλος ο βασιλιάς Σεδεκίας τον έριξε στη φυλακή.
Στη φυλακή ήταν ο Ιερεμίας, όταν ο βασιλιάς της Βαβυλώνας, ο Ναβουχοδονόσορας, κυρίεψε την Ιερουσαλήμ και τη κατέστρεψε, ακριβώς όπως το είχε προφητέψει ο προφήτης. Ο Ναβουχοδονόσορας τον έβγαλε από τη φυλακή, του χάρισε την ελευθερία του και του έδωσε πολλές τιμές.
Ο Ιερεμίας τόση θλίψη δοκίμασε για την καταστροφή του λαού του, που έγραψε ένα θρηνητικό ποίημα, όπου η θλίψη του φέρνει μεγάλη συγκίνηση. Αυτό λέγεται «θρήνος του Ιερεμία».

Από το βιβλίο του:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
Βιβλίο θρησκευτικών Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων – Αθήναι 1976

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.