Ο οπλαρχηγός του 1821 ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΚΗΣ.

Ο Αλέξανδρος Βλαχόπουλος γνωστός και ως Αλέξιος ή Αλεξάκης (1780 ή 1787-1865) ήταν Έλληνας πολιτικός και αγωνιστής του 1821, πληρεξούσιος, γερουσιαστής και υπουργός Στρατιωτικών.

Γεννήθηκε το 1780. Καταγόταν από μεγάλη αρματολική οικογένεια, απ’ τη Νικόπολη της Πρέβεζας. Ήταν μυημένος στη Φιλική Εταιρεία από το 1819 κι είχε τον βαθμό του αποστόλου.

Ο Αλεξάκης και τα δυό του αδέρφια Κωνσταντίνος και Δημήτριος υπηρέτησαν στην αρχή στην αυλή του Αλή πασά. Το 1806 βρέθηκε στα Επτάνησα και κατατάχτηκε στον αγγλικό στρατό, παίρνοντας μέρος στη κατάληψη της Λευκάδος. Αργότερα εγκατέλειψε τον αγγλικό στρατό και σαν απόστολος της φιλικής εταιρείας βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου και φυλακίστηκε.

Με δικό του στρατιωτικό σώμα πήρε μέρος σε πολλές μάχες του 1821 όπως στου Πέτα, στο Ζαπάντι, στο Μεσολόγγι και στην απελευθέρωση του Βραχωρίου . Ο Αλεξάκης με το Δημήτρη Μακρή και το Βαρνακιώτη επαναστάτησαν στα 1821 το Αγρίνιο. Ήταν ο οπλαρχηγός του Βλοχού.

Στην απελευθέρωση του Βραχωρίου – Αγρινίου αναφέρεται ότι σε αυτόν παραδόθηκαν οι Οθωμανοί, αλλά και ότι ο Βλαχόπουλος δεν δέχτηκε την αναίμακτη παράδοση τους. Έτσι το βράδυ της ημέρας εκείνης, κρυφά από τους υπόλοιπους οπλαρχηγούς, διέταξε τους άντρες του και επιτέθηκαν στους άοπλους παραδοθέντες Οθωμανούς και Εβραίους με τα γιαταγάνια, σφάζοντας τους και λαφυραγωγώντας τους. Από όσους Οθωμανούς επέζησαν, κάποιοι ανταλλάχτηκαν με την οικογένεια του Βλαχόπουλου που κρατούνταν όμηροι στην Πρέβεζα. Οι υπόλοιποι ή κρατήθηκαν σκλάβοι των ντόπιων κατοίκων ή ανταλλάχτηκαν με άλλους Έλληνες αιχμαλώτους.

Χρημάτισε πληρεξούσιος των επαρχιών Βλοχού και Βραχωρίου στη Συνέλευση της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος το Νοέμβριο του 1821, εντεταλμένος από τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, τον οποίο ακολούθησε στην πολιτική του δράση σε όλη τη διάρκεια του αγώνος, και γερουσιαστής του Οργανισμού δυτικής χέρσου Ελλάδος. Υπήρξε μέλος της δικαστικής επιτροπής στη δίκη του Γεωργίου Καραϊσκάκη το 1824. το 1825 με τον Κοντογιάννη και τον Γιάννη Ράγκο μπήκε στο πολιορκημένο Μεσολόγγι και μετά την έξοδο (Απρίλιος 1826) διορίστηκε Γενικός Επιθεωρητής Στρατού στη Στερεά Ελλάδα.

Μετά την απελευθέρωση έγινε υπουργός των Στρατιωτικών και των Ναυτικών. Έλαβε μέρος στην επανάσταση της Θεσσαλίας το 1854. Το 1864 έγινε υπασπιστής του βασιλιά Γεωργίου Α’. Πέθανε στην Αθήνα τον άλλο χρόνο, το 1865.

Συλλογή πληροφοριών από τον ιστορικό Άλκη Ευστρατίου.

Κατηγορίες: Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.