Ομιλία περι του πώς να μην λυπούμαι – Μακαριστού Αρχιμ. Φιλοθέου Ζερβάκου.

Πώς να μη λυπούμαι, όταν πληροφορούμαι, ότι πολλοί από τους Αρχιερείς της Εκκλησίας, εκτός ολίγων, καταφρονούν τις αποστολικές και πατερικές παραδόσεις; Πώς να μη λυπούμαι όταν πολλοί από τους άρχοντας της πολιτείας, υπουργοί, βουλευταί, στρατηγοί, αξιωματικοί και πλούσιοι(εκτός ολίγων εξαιρέσεων) είναι μασώνοι, ασεβείς, χωρίζουν τις γυναίκες τους, δεν πηγαίνουν εις την Εκκλησία, δεν εξομολογούνται, δεν κοινωνούν των Αχράντων Μυστηρίων, δεν προσεύχονται, δεν σέβονται, δεν αγαπούν το Θεό; Μερικοί από αυτούς τον υβρίζουν, τον βλασφημούν, δεν αγαπούν τον πλησίον τους, αγαπούν τον διάβολο και ποιούν τις εντολές του. Αποβάλλουν το δόγμα της Αγίας Τριάδας από το Άγιο Σύμβολο της Πίστεως, από τη σημαία τον Τίμιο Σταυρό, καταργούν νόμους, τους οποίους ο Θεός έθεσε να μένουν ασάλευτοι εις τους αιώνας, και νομοθετούν νόμους δικούς τους και δια τον εαυτό τους.
Αυτά και άλλα πολλά άξια θρήνων βλέπων και ακούων, πως είναι δυνατόν, ως Πνευματικός πατήρ, να μη στενάξω και θρηνήσω δια την αξιοθρήνητη κατάσταση του λαού και του κλήρου της Πατρίδος ημών και της Εκκλησίας; Η αξιοθρήνητος αυτή κατάσταση με έφερε εις σημείο να ζητώ τον θάνατο…

*********

Η ερχόμενη ρομφαία

Η μεγάλη οργή του Κυρίου επλησίασε και, όταν έλθει, θα μας συντρίψει και καταβιβάσει εις Άδην, «Ότι ουκ έστιν εν τω θανάτω ο μνημονεύων σου. Εν δε τω Άδη τις εξομολογήσεται σου» (Ψαλμ. 6, 5).
Θέλημα Θεού είναι να είμεθα ενωμένοι και συνδεδεμένοι με τον σύνδεσμο της αληθούς, ειλικρινούς, καθαράς, αδόλου και γνησίας χριστιανικής θεϊκής αγάπης. Είναι αίσχος και ψεύδος να προσευχόμεθα εις τον Κύριο υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου, ευσταθείας των Αγίων του Θεού Εκκλησιών και της των πάντων ενώσεως, και να είμεθα διηρημένοι, χωρισμένοι εις δύο Εκκλησίας, της των νεοημερολογιτών και την των παλαιοημερολογιτών. Θέλημα Θεού είναι να αγαπόμεν τους Αγίους Προφήτας, Αποστόλους, Ιεράρχας και Διδασκάλους της αληθούς ημών Ορθοδόξου Εκκλησίας, να τιμώμεν, σεβόμεθα αυτούς και φυλάττομεν ακριβώς, όσα εγγράφως και αγράφως μας παρέδωκαν, διότι ο Κύριος είπε· «ο αθετών υμάς εμέ αθετεί· ο δε εμέ αθετών αθετεί τον αποστείλαντά με» (Λουκ. 10, 16).

****

Το θέλημα του Κυρίου είναι να είμεθα ειρηνευμένοι και να αγαπώμεν αλλήλους κατά Χριστόν και περισσότερο από όλους και όλα, και από τον εαυτό μας, να αγαπώμεν τον Θεό, ο οποίος, κατά τον αγαπημένο μαθητή Ιωάννη τον Θεολόγο, είναι αγάπη. «Ο Θεός αγάπη εστί, και ο μένων εν τη αγάπη εν τω Θεώ μένει και ο Θεός εν αυτώ» (Ιωαν. Α’, 4,16). Να τον αγαπόμεν δε «ουχί λόγω, μηδέ τη γλώσση, αλλ’ εν έργω και αλήθεια» (Ιωαν. Α’, 3, 19). Να τον αγαπούμε με όλη μας τη ψυχή και την καρδιά, την ισχύ και την διάνοια (Λουκ. 10, 27), και τότε θα μένει μεθ’ ημών· και εάν ο Θεός μεθ’ ημών ουδείς καθ’ ημών.
Εάν αγαπήσομε τον Θεό αληθώς, τότε ο Θεός θα μας φυλάξει από κάθε κίνδυνο, από κάθε πλάνη, αίρεση, αμαρτία και από κάθε κακό, διότι κατά τον Προφητάνακτα Δαβίδ «Φυλάσσει Κύριος πάντας τους αγαπώντας Αυτόν και πάντας τους αμαρτωλούς εξολοθρεύσει» (Ψαλμ. 144, 20)…
Ο Θεοκήρυξ Απόστολος Παύλος λέγει: «Πάσα παράβασις και παρακοή έλαβεν ένδικον μισθαποδοσίαν, πως ημείς εκφευξόμεθα τηλικαύτης αμελήσαντες σωτηρίας» (Εβρ. 2, 2).
Ο Ίδιος ο Κύριος λέγει: «Εάν μη μετανοήτε, πάντες οσαύτως απολείσθε» (Λουκ. 13, 3)· και δια του Προφήτου Ησαΐου λέγει: «Εάν θέλητε και εισακούσητέ μου, τα αγαθά της γης φάγεσθε· εάν δε μη θέλητε μηδέ εισακούσητέ μου, μάχαιρα υμάς κατέδεται· το γαρ στόμα Κυρίου ελάλησε ταύτα» (Ησ. Α’, 19). Καλό και φρόνιμο είναι πριν αρχίσει η δικαιοσύνη του Θεού, να ποιήσουμε το θέλημα του Κύριο, να επιστρέψουμε προς τον Θεό, δια μετανοίας και εξομολογήσεως, ως οι Νινευίται και λοιποί αμαρτωλοί μετανοήσαντες…

Από το βιβλίο: Αρχιμ. Φιλοθέου Ζερβάκου, Ηγουμένου Ι. Μ. Λογγοβάρδας Πάρου, Ομιλίες.

Εκδόσεις «Ορθόδοξος Κυψέλη». Τ. Κ. 566 26, Σπαρτάκου 6, Συκιές, Θεσσαλονίκη, 2015

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.