«Κάνε υπομονή και θα τακτοποιηθή το ζήτημα» – Ιερομ. Προδρόμου Νεοσκητιώτου.

Όλο το Άγιον Όρος ζει και κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς απ’ ό,τι συνήθως.
Μεγάλη ευλογία θεωρείται η επίσκεψις του οικουμενικού Πατριάρχου Κ. κ. Βαρθολομαίου.
Είναι το πρώτο του προσκύνημα ως Πατριάρχου και όλοι αναμένουμε να τον προσεγγίσουμε, να τον δούμε και να πάρουμε την αγία του ευχή και ευλογία.
Σαν κοινοβιάτης ήμουν ευνοούμενος, διότι παρακολούθησα από κοντά το ευλογημένο αυτό γεγονός της επισκέψεώς του.
Μετά την Πατριαρχική Θεία λειτουργία εις τον πάνσεπτον Ναόν το Πρωτάτου που ήτο και η αποκορύφωσις των ευλογημένων εκδηλώσεων, επισκέφθηκε την Ι. Μ. Κουτλουμουσίου. Εγκαινίασε επ’ ευκαιρία και την αναστηλωθείσα πτέρυγα της μονής.
Αρκετές φορές δοκιμάστηκε η μονή αυτή από την καταστροφική φωτιά.
Μαζί με τους υψηλούς επισκέπτας δεν έλειψε και ο Γέρων Παΐσιος. (Ένας πνευματικός και χαρισματικός γέροντας ασφαλώς διακρίνετο και δια το εκκλησιαστικό του φρόνημα).
Όταν κάποιοι πατέρες σκανδαλισμένοι από τα ανοίγματα του Πατριάρχου προς την Δύσι, τον ρώτησαν τι πρέπει να κάνουν, και αν πρέπει να κόψουν το μνημόσυνο, τους συνέστησε: Πρώτον να έχουν υπομονή, και να προσεύχωνται να φωτίζει ο Θεός τους εκκλησιαστικούς άρχοντας, ώστε να ορθοτομούν εις την πίστιν. Δεύτερον τους μάλωσε δια την επιπολαιότητά τους. Όταν του πρόβαλαν επιχειρήματα νομοκανονικά και πατερικά, τους λέγει: Πρέπει να εξετάσουμε καλά γιατί ποιόν λόγο το κάνει ο Πατριάρχης αυτό. Δεν θα βοηθήσουμε σε τίποτε την εκκλησία αν ξεκοπούμε απ’ αυτήν. Κι εγώ είμαι, ας υποθέσουμε, σκανδαλισμένος με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς, αλλά δεν φεύγω από την Ελλάδα και το Άγιον Όρος, αλλά προσεύχομαι ο Θεός να τους φωτίζη, να μην κάνουν κακό στον τόπο μας.
Δύσκολο να προσεγγίσης τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Εξ ίσου δύσκολο να προσεγγίσης και τον γέροντα Παΐσιο. Ο κόσμος μόλις αντελήφθη την παρουσία του, έτρεχε γύρω του να πάρη την αγίαν του ευχή, να καταθέση σύντομα το πρόβλημά του ή να αποσπάση κάτι από τον ηγιασμένο λόγο του.
Μαζί μ’ αυτούς, ο εψηφισμένος μητροπολίτης Βερατίου Αυλώνος και Κανίνης κ.κ. Ιγνάτιος καθώς και η ταπεινότης μου.
Τον καιρό αυτό ο Σεβαστός Γέρων Ιγνάτιος καθώς και οι λοιποί εψηφισμένοι μητροπολίται δια την Αυτοκέφαλον εκκλησίαν της Αλβανίας, ευρίσκοντο σε εκκρεμότητα, επειδή καθυστέρησαν αρκετό χρόνο οι χειροτονίες των ως Επισκόπων, με αποτέλεσμα να στερούνται και την τέλεσι της Θείας Λειτουργίας. Πράγμα δύσκολο για έναν κληρικό και μάλιστα του πνευματικού ύψους του γέροντος Ιγνατίου.
Λίγο πριν ανέβη την σκάλα δια το αρχονταρίκι, έδωσε ο Θεός και βρεθήκαμε δίπλα στον γέροντα Παΐσιο. Πήραμε την ευχήν του και ο Γέρο – Ιγνάτιος κατέθεσε τον προβληματισμό του.
Στρέφεται προς αυτόν και με έκφρασι σεβασμού και συμπαθείας του λέγει: Τί να σου πώ; Κάνε υπομονή και θα τακτοποιηθή το ζήτημα.
Ο Γέρων Ιγνάτιος είχε πάρει την απάντησι. Ο κόσμος μας είχε ανεχθή πολύ και έπρεπε να δώσουμε τόπο και σε άλλους.
Μετά λίγο καιρό ήλθε η ευλογία από το Πατριαρχείο και επέτρεπε την τέλεσι της Θείας Λειτουργίας ως Πρεσβυτέρων, και εν καιρώ έγιναν και οι χειροτονίες των ως Επισκόπων.
Σημειωτέον ότι από τους άλλους Μητροπολίτας ο μόνος που ενθρονίστηκε και εγκαταστάθηκε στην Μητρόπολί το ήτο ο Γέρων Ιγνάτιος. Σ’ αυτό συνετέλεσαν οπωσδήποτε και οι ευχές το Γέροντα Παϊσίου.

Από το βιβλίο: Δράγματα αειζωοτροφίας, Ό,τι ενθυμούμαι από τις επισκέψεις μου στον Γέροντα Παΐσιο. Ιερομονάχου Προδρόμου Νεοσκητιώτου. Ιδιωτική Έκδοση. 01 Ιουλίου 2007.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.