Η Παναγία η Κανάλα στην κατάληψη της Θεσσαλονίκης! Θαύμα της Παναγίας της Κανάλας.

Την νύχτα της παραμονή της καταλήψεως της Θεσσαλονίκης υπό των Ελληνικών στρατευμάτων, 25 Οκτωβρίου 1912, η νεωκόρος της Παναγίας Κανάλας η οποία ονομάζετο Χρυσώ, το βράδυ, αφού τελείωσε τα καθήκοντα της προς την εκκλησία και επήγαινε να κοιμηθεί, άκουσε μια γυναικεία φωνή να την καλεί με το όνομά της και να της λέει:

–  Χρυσώ, σήκω, το καντήλι έσβησε.

–  Ποιά είσαι και τι σου συμβαίνει;

Η φωνή όμως επαναλαμβάνει τα ίδια λόγια για δεύτερη φορά και την καλεί να πάει στην εκκλησία να τακτοποιήσει το καντήλι.

–         Εγώ φεύγω, συνέχισε η φωνή, γιατί αυτή τη στιγμή τα παιδιά μας με καλούν να πάω να τους βοηθήσω.

Τότε η εκκλησάρισσα κατάλαβε ότι ήταν η φωνή της Παναγίας, πήγε στην εκκλησία βρήκε πράγματι το καντήλι σβησμένο και με πολύ τρόμο διεπίστωσε ότι η εικόνα της Παναγίας έλειπε από τη θέση της.

Με το χάραμα πήρε το ραβδί της και ξεκίνησε για την Δρυοπίδα, να ειδοποιήσει τον παπά. Ο πρώτος διαβάτης την γύρισε πίσω κι έτρεξε ο ίδιος κι έκανε γνωστό στον παπά και στους συγχωριανούς τα νέα και όλοι μαζί κατέβηκαν στην Κανάλα, η οποία απέχει μια ώρα από την Δρυοπίδα, για να ευχαριστήσουν την Παναγία.

Περί την 11ην πρωϊνήν, ενώ όλοι ευχαριστούσαν την Υπέρμαχον Στρατηγόν, επήγε τρέχοντας ο ταχυδρόμος του χωριού και έφερε την είδηση ότι επήραμε την Θεσσαλονίκη. Όπως δε επληροφορήθη από την Κύθνο πρώτη εισήλθε εις την Θεσσαλονίκην η Μεραρχία των Κυκλαδιτών, την οποία ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος είχε ονομάσει σιδηράν Μεραρχία»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πρώτος Αξιωματικός που εισήλθε εις την Θεσσαλονίκην ήταν ο εκ Δρυοπίδος καταγόμενος Κωστής Μανωλικίδης.

Από το βιβλίο: «Η λατρεία της Παναγίας στα Ελληνικά νησιά», του Ν. Κεφαλληνιάδη.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου Νέας Ελβετίας Βύρωνος

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.