Αυξάνουν τις πιθανότητες μόλυνσης οι φακοί επαφής.

Οι φακοί επαφής αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης με παθογόνους μικροοργανισμούς (πρωτόζωα-αμοιβάδες), που μπορούν να προκαλέσουν μέχρι και τύφλωση.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό μικροβιολογίας «Journal of Medical Microbiology» και έρχεται να επιβεβαιώσει παλαιότερες σχετικές έρευνες, ένα υψηλό ποσοστό των φακών επαφής είναι μολυσμένο από τον οργανισμό ακανθαμοιβάδα (Acanthamoeba), τον οποίο δεν μπορεί να σκοτώσει το κοινό διάλυμα των φακών.

Ο συγκεκριμένος μικροοργανισμός, είναι ένας από τους πιο κοινούς τύπους των πρωτόζωων στο χώμα, και συχνά βρίσκεται και στο νερό. Συνήθως τρώει βακτήρια και μερικές φορές μπορεί να μολύνει και τον άνθρωπο. Μεταξύ άλλων, μπορεί να προκαλέσει μια μόλυνση του ματιού, την αμοιβαδική κερατίτιδα. Περίπου το 85% των περιστατικών της αμοιβαδικής κερατίτιδος, συμβαίνει σε ανθρώπους που φορούν φακούς επαφής. Η μόλυνση αυτή είναι πολύ επώδυνη, και μπορεί να επιφέρει μέχρι και τύφλωση. Επειδή οι αμοιβάδες μπορούν να βρεθούν σε χλωριωμένο νερό της πισίνας, αλλά και στο νερό της βρύσης, όσοι φορούν φακούς επαφής ενώ κολυμπούν ή χρησιμοποιούν νερό βρύσης για το πλύσιμο των φακών τους, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης. Οι αμοιβάδες, που τρέφονται με βακτήρια, μεταφέρονται στους φακούς επαφής, και ζουν πλέον ανάμεσα στους φακούς και τα μάτια, ενώ τα διαλύματα του εμπορίου για τους φακούς δεν μπορούν να τις εξοντώσουν.

Η συγκεκριμένη μόλυνση έχει αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία 20 χρόνια, επειδή όλο και περισσότεροι άνθρωποι φορούν φακούς επαφής, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας δρα Βασίλιο Βαλαδάρες, από το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Τροπικών Ασθενειών και Δημόσιας Υγείας των Καναρίων Νήσων στην Ισπανία, ο οποίος χρησιμοποίησε δείγμα από τη νήσο Τενερίφη. Δύο στους τρεις (ποσοστό 66%) όσων φορούσαν φακούς επαφής, χωρίς ακόμα να έχουν κάποιο σύμπτωμα ασθένειας, βρέθηκαν να έχουν φακούς μολυσμένους από την αμοιβάδα, και σχεδόν το ένα τρίτο (30%) μάλιστα είχαν άκρως παθογόνους μικροοργανισμούς. Καθόλου παθογόνοι μικροοργανισμοί δεν βρέθηκαν στους φακούς μιας ημέρας, αλλά αρκετά παθογόνες αμοιβάδες εντοπίσθηκαν στους μηνιαίους και διμηνιαίους φακούς επαφής. Οι φακοί διετούς χρήσης είχαν υψηλότατο ποσοστό αμοιβάδων, λόγω έλλειψης σωστής υγιεινής και συντήρησης.

Μετά από έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι τόσο το αντιβιοτικό ciprofloxacin όσο και το αντισηπτικό chlorhexidine σκοτώνουν την αμοιβάδα, όμως οι ποσότητες του τελευταίου που βρίσκονται στα διαλύματα του εμπορίου, δεν έχουν επαρκή ποσότητα του αντισηπτικού, και έτσι τα περισσότερα από τα κοινά διαλύματα δεν προστατεύουν κατά της αμοιβαδικής κερατίτιδος. Οι μελέτες επίσης έδειξαν ότι η μόλυνση με αμοιβάδες είναι συχνότερη στους κατόχους φακών επαφής στα νότια θερμότερα κλίματα (π.χ. Μεσόγειος), σε σχέση με τα ψυχρότερα (π.χ. Βόρεια Ευρώπη).

ΠΗΓΗ:
www.kathimerini.gr

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.