Ο Θρίαμβος του Διαγόρα.

Η νήσος Ρόδος εφημίζετο κατά την αρχαιότητα, διότι απέστελλεν εις τους αγώνας ρωμαλεωτάτους πυγμάχους. Και ως προς τούτο υπερτέρει και αυτήν την ένδοξον δια τους αγωνιστάς της νήσον Αίγιναν.
Εκ της νήσου Ρόδου είναι και η περίφημος ευγενής οικογένεια των Διαγοριδών.
Ο Διαγόρας, αφού ενίκησεν εις πολλούς αγώνας ως πυγμάχος, ηυτύχησε να ίδη και τους υιούς του και τους εγγόνους του να νικούν εις τα Ολύμπια.
Λέγεται δε, ότι απέθανε κατά τρόπον πολύ ευτυχή. Είχον νικήσει εις την Ολυμπίαν οι δύο υιοί του, ο Αγησίλαος και ο Δημάγητος. Τους εστεφάνωσαν οι Ελλανοδίκαι και τους εχειροκρότει το πλήθος.
Τότε ούτοι πλησιάζουν τον γέροντα πατέρα των, ο οποίος παρευρίσκετο εις τους αγώνας, και θέτουν επί της λευκής κεφαλής του τους στεφάνους, τους οποίους είχον λάβει. Και αφού τον εσήκωσαν εις τους ώμους των, τον περιέφερον θριαμβευτικώς και εν μέσω επευφημιών πέριξ του βωμού του Διός.
Τότε εις στρατιώτης, βλέπων την μεγάλην αυτήν ευτυχίαν, εφώναξεν: «Απόθανε πλέον, ώ Διαγόρα! Αρκετή είναι η ευτυχία σου. δεν θα αναβής αθάνατος εις τον ουρανόν!».
Και ο Διαγόρας απέθανεν από την συγκίνησίν του εντός του σταδίου εις τας χείρας των υιών του, φιλούμενος υπ’ αυτών και ραινόμενος με άνθη υπό του πλήθους.
«Οι αγώνες» Αντώνιος Κεραμόπουλος (Διασκευή)

Από το Αναγνωστικό της ΣΤ’ τάξεως του Δημοτικού σχολείου.
Εν Αθήναις 1964

Οργανισμός Εκδόσεως Σχολικών Βιβλίων

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.