Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Η διδασκαλία του για το θράσος – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

Το μοναδικό μέλημα του π. Γαβριήλ ήταν η αγάπη του Θεού και η σωτηρία των ψυχών που τον πλησίαζαν. Πολλές φορές εξοργιζόταν φαινομενικά, τους παρατούσε όλους ξαφνικά κι έμπαινε στο κελί του. Με αυτόν τον τρόπο τους προφύλασσε από το θράσος.
-Το θράσος είναι η αρχή όλου του κακού. Μόλις μπαίνει κάποιος στο κελί μου, εγώ ήδη ξέρω και το παρελθόν και το μέλλον του. Πάρε καθρέφτη και δες τον εαυτό σου. Εσύ δεν τον βλέπεις, όπως τον βλέπω εγώ. Αλλά πού να ξέρετε πόσο δύσκολο και βαρύ είναι να κουβαλάς αυτό το φορτίο, πρόσθετε στο τέλος κλαίγοντας.

Μια πιστή γυναίκα θυμάται:
«Καθώς πηγαίναμε μαζί με μια φίλη μου στο Σαμτάβρο να δούμε τον άγιο Γέροντα, μιλούσαμε με περηφάνια για εκείνη την ξεχωριστή αγάπη που έδειχνε ο π. Γαβριήλ σε μας τις δύο. Ότι δήθεν μας μιλάει με τις ώρες όταν πάμε εκεί και αγάλλεται η καρδιά του. Φθάνοντας στο κελάκι του, αντικρίσαμε τον π. Γαβριήλ χαρούμενο και πήγαμε τρέχοντας κοντά του. Βλέποντάς μας, ξαφνικά άλλαξε η όψη του και μας είπε θυμωμένα:
-Πώς τολμήσατε και ήλθατε σε μένα, ξετσίπωτες; Τί κοινό έχετε με μένα; Θέλετε να με καταστρέψετε; Τί στέκεστε εδώ σαν μούμιες Τουταγχαμών; Φύγετε από εδώ και να μη σας ξαναδώ!
Από τις φωνές έτρεξαν οι πιστοί να δουν τι συμβαίνει κι εμείς ντροπιασμένες βγήκαμε έξω».

Κάποιος λαϊκός, όταν άκουσε τον Γέροντα πως φώναζε στις μοναχές, τον παρακάλεσε να σταματήσει. Τότε ο π. Γαβριήλ του απάντησε δακρυσμένος.
-Ξέρεις πόσο αγαπάω αυτές τις καλόγριες; Αλλά αν δεν με είχαν, το μυαλό τους θα ήταν πάνω από το κεφάλι τους.

Βγαίνοντας από την τραπεζαρία ο π. Γαβριήλ ξάπλωσε στο πέτρινο σκαλοπάτι. Άρχιζε η ακολουθία και οι μοναχές έπρεπε να πάνε στο ναό.
-Αν θέλετε να κατεβείτε στο ναό, σας δίνω την ευλογία μου να με πατήσετε για να περάσετε, είπε.
Ύστερα από πολλή σκέψη οι μοναχές έκαναν ό,τι τους είπε. Μία μοναχή όμως, για να μην τον πατήσει, κατέβηκε στο ναό από την πίσω πλευρά. Ο π. Γαβριήλ τότε σηκώθηκε και είπε:
-Αυτό που θέλετε εσείς μια χαρά ξέρετε να το κάνετε.

Από το βιβλίο: «ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ, «Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής (1929 – 1995).
Μετάφραση ΝΑΝΑ ΜΕΡΚΒΙΛΑΤΖΕ
Γλωσσική επιμέλεια ΦΑΝΗ ΡΟΠΟΚΗ
ΑΘΗΝΑ 2013.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.