Οι τρεις τυφλοί.

Πήγαμε μια ημέρα, εγώ και ο Σωφρόνιος, στο σπίτι του σοφού Στεφάνου, που καθόταν στον ναό της Θεοτόκου της Νέας, για να τον πειράξουμε. Χτυπώντας την πόρτα του σπιτιού, τον βρήκαμε να κοιμάται και πήγαμε στο δωμάτιο με τις πύλες, για να περιμένουμε λίγο, όπου συναντήσαμε τρεις τυφλούς, και εμείς καθίσαμε σιωπηλοί.

Εκείνοι, καθώς συζητούσαν πολλά, λέει ο ένας στον άλλον: «Πες μας πώς τυφλώθηκες;» Ο πρώτος είπε: «Ήμουν ναύτης και ταξίδευα στο πέλαγος της Αφρικής και ασθένησαν τα μάτια μου. Επειδή δεν είχα τρόπο να νοσηλευθώ, έκαναν τα μάτια μου λευκώματα και έτσι τυφλώθηκα». Εκείνος αποκρίθηκε: «Εμείς χύναμε γυαλί στο εργαστήριο, και από την φωτιά πετάχτηκε στα μάτια μου ρευστό γυαλί και τυφλώθηκα».

Έπειτα λένε οι άλλοι δύο στον τρίτο: «Πες και σε μας πώς έχασες το φως σου;». Αυτός απάντησε: «Όταν ήμουν νέος μισούσα τον πολύ κόπο και δεν ήθελα να εργαστώ και έτσι κατάντησα άσωτος. Μη έχοντας όμως κάτι για να τραφώ, έκλεβα. Μία ημέρα, αφού είχα ήδη κάνει πολλά άσχημα, είδα ένα νεκρό, τον οποίο μετέφεραν, για να ενταφιάσουν, και ακολουθώντας είδα ότι τον έθαψαν πίσω από τον ναό το μεγάλου αγίου Ιωάννου. Όταν όλοι έφυγαν, ενώ μπήκα στον τάφο (καθώς ήταν κτιστός, σαν σπηλιά, σκεπασμένος με μία πλάκα μεγάλη), ξεγύμνωσα τον νεκρό και τον άφησα μόνο με την σινδόνα. Καθώς επρόκειτο να βγω από τον τάφο, η κακή μου προαίρεση με παρακίνησε να πάρω και την σινδόνα. Όταν το πήρα και άφησα τελείως γυμνό τον νεκρό, αυτός σηκώθηκε, κάθισε μπροστά μου, άπλωσε τα χέρια του, μου έβγαλε τα μάτια και με χτύπησε στο πρόσωπο γεμίζοντας μου πληγές. Εγώ ο ταλαίπωρος άφησα όλα τα φορέματα και μόλις που μπόρεσα να βγω από τον τάφο και έτσι έμεινα τυφλός».

Αυτά ακούγοντας εμείς, μου έκανε νεύμα ο Σωφρόνιος να τα σημειώσω». Και αφού φύγαμε από εκεί, μου λέει: «Σήμερα, Ιωάννη, ας μην πειράξουμε, διότι πολύ ωφεληθήκαμε από την διήγηση των τυφλών». Έτσι και εμείς γράψαμε αυτά προς ωφέλεια των ακροατών.

Από το βιβλίο: Λειμωνάριον το παλαιόν – ιωάννου Μόσχου. Ητοι, Τα μυρίπνοα άνθη του Παραδείσου. Διηγήματα των Οσίων πατέρων. βιβλίον ψυχωφελέστατον Ιωάννου Ευκρατά και Σωφρονίου του σοφιστού.
Εκδότης, Η Αγία Αννα, Φεβρουάριος 2005

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.