Ο μαθητής του Αγίου Βενεδίκτου που περπάτησε πεζός πάνω στα νερά! – Οσίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Κάποια μέρα, ενώ ο ευσεβής Βενέδικτος καθόταν στο κελλί του, ο μικρός Πλάκιδος, ο μοναχός του αγίου ανδρός, βγήκε για να αντλήσει νερό από τη λίμνη. Αυτός το δοχείο που κρατούσε το κατέβασε απρόσεκτα στο νερό και, πέφτοντας αυτό, το ακολούθησε κι ο ίδιος. Αμέσως τον άρπαξε το ρεύμα και τον τράβηξε μέσα σχεδόν ίσα με τον δρόμο ενός βέλους μακριά από τη γη. Ο άνθρωπος του Θεού, καθισμένος μέσα στο κελλί του, το γνώρισε αμέσως και φώναξε εσπευσμένα τον Μάουρο, λέγοντας: «Αδελφέ Μάουρε, τρέξε, το παιδί που πήγε να αντλήσει νερό έπεσε στη λίμνη και ήδη το ρεύμα τον τράβηξε μακριά».
Πράγμα θαυμαστό και ασυνήθιστο από τον καιρό του αποστόλου Πέτρου:1 Ζήτησε ευλογία, την πήρε και ξεκίνησε γρήγορα ο Μάουρος κατά την προσταγή του πατρός του και, έχοντας την εντύπωση ότι περπατάει σε στεριά, έτρεξε πάνω στο νερό μέχρι το σημείο όπου το ρεύμα έσερνε το παιδί, το κράτησε από τα μαλλιά και με γρήγορο πάλι τρέξιμο γύρισε πίσω. Και μόλις πάτησε στη γη, ήλθε στον εαυτό του, κοίταξε πίσω του και τότε κατάλαβε ότι είχε τρέξει πάνω στο νερό και τον έπιασε ρίγος, θαυμάζοντας που έγινε αυτό που ποτέ δεν θα μπορούσε να αποτολμήσει από μόνος του.
Όταν επέστρεψε στον πατέρα του διηγήθηκε αυτό που έγινε. Ο ευσεβής άνδρας Βενέδικτος άρχισε να το αποδίδει όχι στη δικιά του αξία, αλλά στην υπακοή εκείνου. Αντίθετα ο Μάουρος έλεγε πως έγινε χάρις στην προσταγή του και μόνο, κι ο ίδιος σε αυτό το θαύμα δεν είχε επίγνωση, αλλά εν αγνοία του έγινε. Όμως σε αυτή την φιλική άμιλλα αμοιβαίας ταπείνωσης ήρθε διαιτητής το παιδί που σώθηκε: «Εγώ, ενόσω συρόμουν έξω από το νερό, έβλεπα πάνω από το κεφάλι μου την μηλωτή του αββά μου, και θεωρούσα πως αυτός ο ίδιος με έβγαζε από το νερό».
ΠΕΤΡΟΣ. Πολύ μεγάλα αυτά που διηγείσαι και πρόκειται να ωφελήσουν στην οικοδομή πολλών. Εγώ πάλι όσο περισσότερο πίνω τα θαύματα του αγαθού ανδρός, τόσο περισσότερο διψάω.

Υποσημείωση.

1. Ματθ. 14, 28-29.

Από το βιβλίο: Βίοι αγνώστων Ασκητών: Αγίου Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης, του επικαλουμένου Διαλόγου. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις υπό Ιωάννου Ιερομ.
Εκδότης, Ιερά Σκήτη Αγίας Αννης – Αγιον Ορος. Ιούνιος 2020.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.