Κάσσιος, επίσκοπος Ναρνίας – Αγίου Γρηγορίου του Διαλόγου.

Να μην αποσιωπήσω, Πέτρε, αυτό που πολλοί, που βρίσκονται εδώ από την πόλη Ναρνία,1 φιλότιμα μου μαρτυρούν: Τον καιρό πάλι των Γότθων, όταν ήρθε στην Ναρνία ο βασιλιάς Τοτίλας, τον προϋπάντησε ένας άνδρας ευσεβούς ζωής, ο Κάσσιος,2 επίσκοπος της πόλεως. Επειδή από την κράση του το πρόσωπό του συνήθιζε πάντοτε να είναι κόκκινο, ο βασιλιάς Τοτίλας πίστεψε πως αυτό δεν ήταν της κράσεώς του, αλά της συνεχούς οινοποσίας και τον καταφρόνησε ολοτελώς.

Αλλά για να καταδείξει ο Παντοδύναμος Θεός τι αξίας άνθρωπος ήταν αυτός που τον περιφρονούσαν, στον κάμπο της Ναρνίας, όπου είχε καταφθάσει ο βασιλιάς, ένα πονηρό πνεύμα μπροστά σε όλο τον στρατό του εισήλθε στον σπαθάριο3 του και άρχισε σκληρά να τον κατατρύχει. Όταν μπροστά στα μάτια του βασιλιά οδηγήθηκε στον ευσεβή άνδρα Κάσσιο, ο άνθρωπος του Κυρίου, έκανε προσευχή και με το σημείο του σταυρού το εξεδίωξε από αυτόν, και δεν αποτόλμησε αυτό στο εξής να ξαναεισβάλει. Έτσι από την ημέρα εκείνη είναι γεγονός πως ο βάρβαρος βασιλιάς ευλαβούνταν από την καρδιά του τον δούλο του Θεού, τον ίδιο που από την όψη του έκρινε εντελώς καταφρονητέο. Γιατί σαν είδε τον άνδρα τέτοιας αρετής, σε εκείνον τον θηριώδη εις βάρος του λογισμό ξεφούσκωσε η υπεροπτική έπαρση.

Υποσημειώσεις.

1. Narnia, η σημερινή Narni, πόλις της Ουμβρίας ΒΑ της Ρώμης σε υψόμετρο 300 μ. παρά τον ποταμό Ναρ. Κατά τον Γοτθικό πόλεμο οι Βυζαντινοί την κατέλαβαν το 537 και ξανά με τον Ναρσή το 552, πράγμα που σημαίνει πως στο ενδιάμεσο ο Τοτίλας την ανακατέλαβε (είτε το 542, είτε το 545), οπότε και τοποθετείται χρονολογικά το επεισόδιο αυτό.
2. Cassius, εορτάζεται κατά το Ρωμαϊκό αγιολόγιο στις 29 Ιουνίου, ημέρα της κοιμήσεώς του. Η επισκοπή του διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 536 μέχρι τον θάνατό του τον Ιούνιο του 558.
3. Βλ. ΙΙ, 14, 1

Από το βιβλίο: Βίοι αγνώστων Ασκητών: Αγίου Γρηγορίου, Πάπα Ρώμης, του επικαλουμένου Διαλόγου. Εισαγωγή-μετάφραση-σημειώσεις υπό Ιωάννου Ιερομ. Εκδότης, Ιερά Σκήτη Αγίας Αννης – Αγιον Ορος. Ιούνιος 2020.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.