Εύκολα ρωτάμε, δύσκολα απαντάμε! – Σάκη Μουμτζή.

Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί –όχι να λύσει– η νέα Ελληνική κυβέρνηση. Στην προηγούμενη θητεία της επέδειξε μια αποφασιστικότητα η οποία, εκ του εκλογικού αποτελέσματος, φαίνεται ότι κρίθηκε από τους πολίτες θετικά. Υπήρχαν σκοτεινά σημεία σε αυτή την πολιτική; Φυσικά και υπήρχαν διότι αυτό ήταν κάτι το αναπόφευκτο. Και αυτά τα σκοτεινά σημεία, που δεν ήταν ο κανόνας, δεν πρόκειται να εξαλειφθούν γιατί είναι τέτοια η φύση του προβλήματος που τα όρια του αθέμιτου από το θεμιτό είναι δυσδιάκριτα.

Ολοι, πλην των οπαδών των ανοικτών συνόρων, συμφωνούν πως για μια χώρα πρώτης εισόδου η αποτρεπτική γραμμή είναι μονόδρομος. Πώς υλοποιείται αυτή η πολιτική; Με τι μέσα; Ομως πιο μπροστά θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι εννοούμε «αποτροπή εισόδου», γιατί σε μια συζήτηση τα πάντα είναι θέμα ορισμών. Νομίζω πως εννοούμε να μην επιτρέψουμε σε όλους όσοι δεν έχουν νόμιμα χαρτιά να εισέλθουν στην Ελλάδα, διότι αυτή η πράξη τους είναι παράνομη.

Πώς θα το κάνουμε αυτό; Οταν τα εντεταλμένα όργανα για τη φύλαξη των συνόρων μας –χερσαίων και θαλασσίων– εντοπίζουν απόπειρα παράνομης εισόδου τι θα κάνουν; Θα λένε, «σας παρακαλώ μην εισέρχεσθε παρανόμως στην Ελλάδα;» και αν σε αυτή την προειδοποίηση οι μετανάστες – πρόσφυγες δεν πειθαρχήσουν τι θα πρέπει να γίνει; Να παραμερίσουν οι συνοριοφύλακες για να περάσουν; Να ασκήσουν βία για να απο-τρέψουν την είσοδο;

Αν εννοούμε αυτά που λέμε και αν αφορίζουμε τις επαναπροωθήσεις –άλλο μεγάλο θέμα– τότε η χρήση βίας είναι απαραίτητο στοιχείο της αποτροπής (βλ. Εβρος, 2020). Οποιος έχει κάποια άλλη ιδέα την καταθέτει στον διάλογο.

Αλλο πράγμα βεβαίως είναι αν λόγω κάποιοι είναι υπέρ της αποτρεπτικής γραμμής, αλλά έργω θέλουν να την υπονομεύσουν. Οσοι δε Ευρωπαίοι «φίλοι» μας κατηγορούν την Ελλάδα, είναι αναφανδόν υπέρ των ανοικτών συνόρων είτε εκ πεποιθήσεως είτε εκ συμφέροντος, αδιαφορώντας για το γεγονός πως είμαστε χώρα πρώτης υποδοχής. Οι κυβερνήσεις πρωτίστως προφυλάσσουν τα συμφέροντα και την ασφάλεια των δικών τους πολιτών. Για αυτό εκλέγονται. Κάποιοι δύνανται, από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, να «πουλάνε» ανθρωπισμό επωφελώς και εκ του ασφαλούς.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Η Καθημερινή: 11 Ιουλίου 2023

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.