Η ανάδειξη του Αγίου Αμφιλοχίου ως επισκόπου του Ικονίου.

Από τον βίο του αγίου Αμφιλοχίου.

Ο μέγας Αμφιλόχιος είχε κιόλας σαράντα περίπου χρόνια στην άσκηση, όταν πέθανε ο τότε επίσκοπος του Ικονίου Ιωάννης, και η πρόνοια του Θεού, η οποία από παλιά γνώριζε τα της καρδιάς του, κάλεσε αυτόν στη θέση εκείνου που έφυγε από τη ζωή. Και πρέπει να πούμε με ποιον τρόπο:

Άγγελος Κυρίου παρουσιάστηκε στον Αμφιλόχιο και είπε: «Αμφιλόχιε, πήγαινε στη μητρόπολη Ικονίου να γίνεις ποιμένας των λογικών μου προβάτων». Αυτός όμως καθυστερούσε να υπακούσει και ανέβαλλε την εκτέλεση της προσταγής. Την επομένη νύχτα επαναλήφθηκε η κλήση και η προτροπή, όπως επίσης και η δική του αναβολή, επειδή υποπτευόταν ότι το όραμα ήταν δαιμονική απάτη. Αφού όμως ήρθε και η τρίτη νύχτα, και παρουσιάστηκε ο άγγελος προστάζοντας τα ίδια, ο γενναίος Αμφιλόχιος σηκώθηκε από το στρώμα και του φάνηκε ότι έπιασε αυτόν που του μιλούσε και του είπε: «Αν είσαι άγγελος του Θεού, έλα να σταθούμε σε προσευχή». Εκείνος υπάκουσε και σκύβοντας το κεφάλι είπε δυνατά: «Άγιος, άγιος, άγιος Κύριος Σαβαώθ˙ πλήρης ο ουρανός και η γη της δόξης αυτού».3 Πήρε έπειτα τον Αμφιλόχιο από το χέρι και πήγαν μαζί στην Εκκλησία, όπου οι θύρες άνοιξαν από μόνες διάπλατα, ενώ το εσωτερικό ήταν κατάφωτο με δυνατό και απερίγραπτο φως, και συγκεντρώθηκε ένα πλήθος ανδρών.

Στη συνέχεια πήραν τον Αμφιλόχιο, τον οδήγησαν στο άγιο βήμα δίνοντάς του αυτό που κρατούσαν, το οποίο φαινόταν ότι είναι Ευαγγέλιο, και του είπαν: «Ο Κύριος μαζί σου». Ένας, που φαινόταν ο πρώτος ανάμεσά τους, είπε: «Ας προσευχηθούμε, για να έρθει σε αυτόν η χάρη του αγίου Πνεύματος».

Αφού λοιπόν προσευχήθηκαν και του είπαν: «Ειρήνη σ’ εσένα», έφυγαν αμέσως, ενώ ήταν πλέον μεσάνυχτα. Και ο Αμφιλόχιος, κατάπληκτος από αυτά τα παράδοξα, ξεκίνησε και αυτός για το κελλάκι του.

Τον συνάντησαν τότε επτά επίσκοποι, οι οποίοι με θεϊκό όραμα είχαν προσταχτεί να τον χειροτονήσουν επίσκοπο Ικονίου. Όταν τον γνώρισαν ότι αυτός είναι ο Αμφιλόχιος που είδαν στο θεϊκό όραμα, τον πήραν και πήγαν μαζί του στην Εκκλησία. Εκεί συνάθροισαν όλους τους επισκόπους και κληρικούς της επαρχίας, τους είπαν για την υπόθεση, και όλοι με κοινή απόφαση τον κατέστησαν αρχιερέα και τον εγκατέστησαν στον επισκοπικό θρόνο του Ικονίου.

Υποσημείωσις:
3. Ησ’. 6, 3.

Από το βιβλίο: Ευεργετινός: «Ήτοι Συναγωγή των θεοφθόγγων ρημάτων και διδασκαλιών των θεοφόρων και αγίων πατέρων, από πάσης γραφής θεοπνεύστου συναθροισθείσα.»

Τόμος 4-ος. μετάφραση (Νεοελληνική απόδοση): Δ. Χρισταφακόπουλος

Εκδόσεις, Το Περιβόλι της Παναγίας, 2001

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.