Η Αγία Συγκλητική για την νηστεία.

Από τον βίο της αγίας Συγκλητικής.

Έλεγε η
αγία Συγκλητική:
«Δεν είναι κάθε άσκηση σωστή. Γιατί υπάρχει και άσκηση που την επιτείνει ο εχθρός˙ τέτοια άλλωστε κάνουν και οι μαθητές του. Πώς λοιπόν θα ξεχωρίσουμε τη θεϊκή και βασιλική2 άσκηση από την τυραννική και δαιμονική; Προφανώς από το μέτρο».

Όλος σου ο καιρός να είναι ένας κανόνας νηστείας. Μη νηστέψεις τέσσερις ή πέντε μέρες και την επομένη καταστρέψεις την δύναμή σου με τα πολλά φαγητά˙ γιατί ποιανού η έλλειψη του μέτρου είναι βλαβερή. Μην ξοδέψεις μεμιάς τα όπλα σου, μήπως βρεθείς γυμνός στον πόλεμο και νικηθείς εύκολα. Τα όπλα μας είναι το σώμα, και η ψυχή ο στρατιώτης˙ να φροντίζεις και τα δύο ανάλογα με τις ανάγκες.

Όταν είσαι νέος και υγιής, νήστεψε, γιατί θα έρθουν τα γεράματα και η αδυναμία. Όσο μπορείς ακόμη, αποθήκευσε τροφές,3 για να βρεις όταν δεν θα μπορείς. Να νηστεύεις με σύνεση και ακρίβεια. Πρόσεξε μην εισχωρήσει ο εχθρός στις δοσοληψίες της νηστείας σου, αλλά να γίνεις έμπειρος τραπεζίτης, σύμφωνα με τον λόγο του Κυρίου,4 και να ξεχωρίζεις με ακρίβεια το βασιλικό νόμισμα. Γιατί υπάρχουν και νομίσματα παραχαραγμένα, φτιαγμένα και τούτα από χρυσό, αλλά διαφορετικά στη χαραγμένη μορφή. Χρυσός είναι η νηστεία, η εγκράτεια, η ελεημοσύνη˙ σε αυτά όμως οι ειδωλολάτρες βάζουν τη σφραγίδα του τυράννου τους, του διαβόλου, και οι αιρετικοί επίσης καυχιούνται γι’ αυτά. Εσύ όμως πρόσεχέ τους, και να τους αποφεύγεις ως παραχαράκτες. Να προσέχεις άγρυπνα να μη ζημιωθείς, πέφτοντας απρόσεκτα στα έργα τους».

Υποσημειώσεις

2. Η λέξη εδώ σημαίνει την ορθή άσκηση, χωρίς δηλαδή υπερβολές ή ελλείψεις.

3. Η νηστεία κατά την νεότητα παρομοιάζεται εδώ με την αποθήκευση τροφών!

4. Η αγία Συγκλητική έχει υπόψη της τη φράση ¨Γίνεσθε δόκιμοι τραπεζίται¨, την οποία αναφέρουν από παλιά χριστιανοί συγγραφείς ως λόγο του Κυρίου, δεν περιέχεται όμως στην αγία Γραφή (άγραφον λόγιον¨)

Από το βιβλίο: Ευεργετινός: «Ήτοι Συναγωγή των θεοφθόγγων ρημάτων και διδασκαλιών των θεοφόρων και αγίων πατέρων, από πάσης γραφής θεοπνεύστου συναθροισθείσα.»

Τόμος 2-ος. μετάφραση (Νεοελληνική απόδοση): Δ. Χρισταφακόπουλος

Εκδόσεις, Το Περιβόλι της Παναγίας, 2001

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Κυριακοδρόμιο (προσέγγιση στο Ευαγγέλιο και τον Απόστολο της Κυριακής και των Μεγάλων Εορτών), Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.