Ένα παράδειγμα για το πώς οι πρώτοι Χριστιανοί έφερναν στην πίστη άλλους ανθρώπους!

(Διασκευή επιμέλεια Στέλιος Κούκος)

Από το συναξάρι του αγίου Σεβαστιανού της 18ης Δεκεμβρίου

Ο γιος του επάρχου Τιβούρτιος, ο οποίος φλεγόταν από ένθεο έρωτα για το Μαρτύριο παρακαλούσε τον Αρχιερέα Γάιο να του επιτρέψει να μείνει μέσα στην πόλη για να λάβει γρήγορα τον ποθούμενο για τον Χριστό θάνατο. Βλέποντας ο Αρχιερέας τον ζήλο του και για να μαρτυρήσει του το επέτρεψε.

Κατεβαίνοντας μια ημέρα από το σπίτι του Τιβούρτιος, βρήκε στην αγορά κάποιον άνθρωπο ο οποίος έπεσε από ένα ψηλό σημείο και γι’ αυτό συνετρίβησαν όλα τα μέλη και τα οστά του. Μετά από το ατύχημα αυτό ο άνθρωπος δεν είχε καμία ελπίδα για να ζήσει. Έτσι, κάποιοι γνώριμοί του άρχισαν να του σκάβουν τον τάφο και κάποιοι άλλοι να ασχολούνται με ότι χρειαζόταν για να τον ενταφιάσουν.

Βλέποντάς τον ο Τιβούρτιος σ’ αυτήν την αθλία κατάσταση τον λυπήθηκε και προσευχήθηκε γι’ αυτόν. Έτσι αποκαταστάθηκαν όλα τα πληγωμένα μέλη του και ο άνθρωπος σηκώθηκε αμέσως και περπατούσε.

Τότε ο Τιβούρτιος είπε σ’ εκείνους οι οποίοι βρίσκονταν εκεί και έβλεπαν εκστατικοί αυτό που έγινε μπροστά στα μάτια τους: «Εάν θέλετε και εσείς να κάνετε σημεία και τέρατα, να πιστέψετε στον Χριστόν, ο οποίος μου έδωσε αυτήν την δύναμη».

Και αυτοί πίστεψαν και ο Τιβούρτιος τους οδήγησε στον Αρχιερέα Γάιο στον οποίο είπε: «Δέξου, Πάτερ τίμιε, αυτούς τους οποίους κέρδισε από μένα ο Θεός σήμερα».

Και ο Γάιος, αφού τους κατήχησε, τους βάφτισε, ευχαριστώντας τον Θεό ο οποίος πραγματοποιεί παράδοξα σε όσους τον επικαλούνται.

(Διασκευή από τον «Μέγα Συναξαριστή της Ορθοδόξου Εκκλησίας», μήνας Δεκέμβριος, τόμος 12ος.)

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Πεμπτουσία.gr: 18 Δεκεμβρίου 2023

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.