Περί του αγγέλου μας κατά την βάπτιση.

Ερώτηση: Ο φύλακας Άγγελος στον κάθε άνθρωπο δίδεται από τον Θεό κατά την εμψύχωση ή στο μυστήριο της Βαπτίσεως;

——————————————————————————–

Στο μυστήριο της βαπτίσεως αποκτά ο κάθε άνθρωπος τον αποκλειστικό του, θα λέγαμε, προστάτη άγγελο.

Μετά την ενανθρώπηση, οι άγγελοι είδαν φιλεύσπλαγχνα τον άνθρωπο. Μέχρι τότε ήσαν εχθροί του, επειδή παρήκουσε την εντολή του Θεού. Τώρα όμως προστατεύουν γενικώς το ανθρώπινο γένος. Κατά την βάπτιση όμως, ο κάθε άνθρωπος λαμβάνει τον προσωπικό του μοναδικό άγγελο, κατόπιν ατομικής εκουσίας προσκλήσεώς του.

Αυτό επιβεβαιώνεται με την δεύτερη ευχή του τρίτου αφορκισμού της κατηχήσεως, που προηγείται του μυστηρίου της βαπτίσεως, η οποία λέει: «Σύζευξον τη ζωή αυτού Άγγελον φωτεινόν, ρυόμενον αυτόν από πάσης επιβουλής του αντικειμένου, από συναντήματος πονηρού, από δαιμονίου μεσημβρινού, από φαντασμάτων πονηρών». Το ρήμα συζεύγνυμι σημαίνει ενώνω, συνδέω, βάζω μαζί κάτω από τον ζυγό• και βέβαια εννοείται στη συγκεκριμένη περίπτωση, ότι μαζί με τον άγγελο βάζω τον εαυτό μου κάτω από τον ελαφρύ ζυγό του Χριστού.

Πιο συγκεκριμένα διδάσκει ο Μέγας Βασίλειος: «Στον καθένα που έχει πιστέψει στον Κύριο, βρίσκεται διαρκώς κοντά του άγγελος, αν βέβαια δεν τον διώξουμε εξ αιτίας των πονηρών έργων μας. Διότι όπως ο καπνός φυγαδεύει τις μέλισσες και η δυσοσμία διώχνει τα περιστέρια, έτσι και τον Φύλακα άγγελο της ζωής μας τον απομακρύνει η πολύδακρη και βρωμερή αμαρτία.»

Η αμαρτία απομακρύνει από τη ζωή μας τον φύλακα άγγελο και μας κάνει εκ νέου δούλους των δαιμόνων. Η αμαρτία απογυμνώνει τον πιστό από την δυναμική ασφάλεια των αγίων. Όταν όμως μετανοήσει και επιστρέψει στον Θεό, ο φύλακας άγγελος πάλι του συμπαρίσταται στον πνευματικό του αγώνα.

Ο φύλακας άγγελος, όπως διδάσκει ο άγιος Συμεών Θεσσαλονίκης, μας οδηγεί στη βασιλεία των Ουρανών, αρκεί εκείνος που βαπτίσθηκε να διατηρήσει με την πίστη και τα έργα του, αμόλυντη τη χάρη του Αγίου Βαπτίσματος.

Αλλά και ο συνονόματός του άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος λέει ξεκάθαρα ότι «αφού γεννήθηκα και μεγάλωσα λίγο, με ανεκαίνισες με την ανάπλαση του Αγίου βαπτίσματος και με στόλισες με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και μου έδωσες φωτεινό φύλακα άγγελο».

(Πηγή: «ΟΡΘΡΟΣ»)

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Άρθρα, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.