04 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Νέου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επίσκ. Φαναρίου: Συναξάριον, Ακολουθία, Παρακλ. Κανών, ομιλία του Π. Ανανία Κουστένη (αρχείο ήχου, mp3).

%ce%86%ce%b3%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%a3%ce%b5%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%b5%ce%af%ce%bc-%ce%bf-%ce%9d%ce%ad%ce%bf%cf%82-%ce%99%ce%b5%cf%81%ce%bf%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%84%cf%85%cf%82-%ce%95%cf%80%ce%af%cf%83

Τη Δ’ του αυτού μηνός (Δεκεμβρίου), ο Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Σεραφείμ, ο Φαναρίου επίσκοπος, ο μαρτυρήσας εν έτει 1601, σούβλη διαπαρείς τελειούται.

Ο γης Σεραφείμ Θετταλών φυς ως κλάδος,
Θεώ Λόγω πρόσεισι ρείθροις αιμάτων.

Πασσάλω Σεραφείμ εσθλόν αμφί τετάρτην μόρος είλε.

Ο Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Σεραφείμ γεννήθηκε στο χωριό Μπεζούλια της επαρχίας Αγράφων και ανατράφηκε κατά Χριστόν από τους θεοσεβείς γονείς του, Σωφρόνιο και Μαρία. Αγάπησε τη μοναχική ζωή και πήγε στη Μονή της Υπεραγίας Θεοτόκου, την επονομαζόμενη Κορώνα ή Κρύα Βρύση και επιδόθηκε στην άσκηση της αρετής. Διακρίθηκε για την άσκησή του και έγινε ηγούμενος της Μονής. Αργότερα χειροτονήθηκε Αρχιεπίσκοπος Φαναριού και Νεοχωρίου.

Κατηγορήθηκε ότι πήρε μέρος στην επανάσταση του Διονυσίου Φιλοσόφου (βλέπε 10 Οκτωβρίου), συνελήφθη από τους Τούρκους, που μάταια προσπάθησαν να τον εξισλαμίσουν. Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι μπροστά στη σταθερότητα της πίστης του ιερομάρτυρα, υπέβαλαν σ’ αυτόν φρικτά βασανιστήρια, τα οποία μεγάλωναν, εφ’ όσον ο Σεραφείμ διαρκώς αρνιόταν να προδώσει την ελληνοχριστιανική πίστη του. Αφού του έκοψαν τη μύτη και επανειλημμένα τον παρουσίασαν στον κριτή, αρνούμενος να αλλαξοπιστήσει, τον εκτέλεσαν στις 4 Δεκεμβρίου 1601 μ.Χ. με σουβλισμό και κατ’ άλλους με απαγχονισμό.

Ο σοφολογιώτατος διδάσκαλος Xριστοφόρος Προδρομίτης συνέθεσε για τον Άγιο Σεραφείμ οκτωήχους Kανόνες, προσόμοιά και ιδιόμελα, τα οποία τυπώθηκαν μαζί με την Aκολουθία του.

Η τιμία κεφαλή του Αγίου Σεραφείμ, η οποία εναποτέθηκε στη Μονή της Κρύας Βρύσης, όπου είχε μονάσει ο Άγιος, παρά τις κακοποιήσεις και τις κακουχίες που υπέστει, αποτελεί ένα διαρκές θαύμα του Θεού, αφού «περιβάλλεται από το δέρμα, το οποίο σε μερικά μέρη έχει αποσπαστεί από τους πιστούς, για φυλαχτό και φέρει τα σημάδια του μαρτυρίου· ενώ το αριστερό μάτι του Αγίου είναι γαλήνια κλεισμένο, το δεξί φέρει εμφανή τα ίχνη κακοποιήσεων, καθώς επίσης εμφανέστατα φαίνεται και η αποκοπή της μύτης!». (Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Τόγκα, «Η Ιερά Μονή Παναγίας Κορώνας – Βίος και Πολιτεία του Αγίου του Χριστού Νέου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Αρχιεπισκόπου Φαναρίου και Νεοχωρίου, του Θαυματουργού (+ 1601)»· και «Ακολουθία…»· έκδοση Ι. Μητροπόλεως Καστορίας 2001). Είναι ο Πολιούχος της πόλεως της Καρδίτσης.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Εις τιμήν και μνήμην του Αγίου ενδόξου Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, Επισκ. Φαναρίου: Ακολουθία και Παρακλητικός Κανών.rar

Παραθέτουμε ακολούθως ηχογραφημένη ομιλία του Πατρός Ανανία Κουστένη σχετική με τη ζωή, την δράση και την πολιτεία του Νέου Ιερομάρτυρος Αγίου Σεραφείμ επισκόπου Φαναρίου και νεοχωρίου. Προέρχεται από τον δίσκο ακτίνος με «ζωντανές» ομιλίες του Π. Ανανία, που κυκλοφορήθηκε σχετικώς πρόσφατα.

Ο Άγιος Νέος Ιερομάρτυς Σεραφείμ, Επίσκοπος Φαναρίου και Νεοχωρίου – Π. Ανανία Κουστένη.mp3

Παράβαλε και:
04 Δεκεμβρίου, μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Βαρβάρας, του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού και του Ιερομάρτυρος Σεραφείμ, επισκόπου Φαναρίου: Βίος, Παρακλητικοί Κανόνες, υμνολογική εκλογή.
04 Δεκεμβρίου, Του Οσίου Πατρός ημών Ιωάννου του Δαμασκηνού – εγκώμιον Εις την Αγίαν και ένδοξον του Χριστού Μάρτυρα Βαρβάραν.
Χαιρετισμοί εις την Αγίαν Μεγαλομάρτυρα Βαρβάραν.
04 Δεκεμβρίου, μνήμη και του αγίου Δαμάσου του Α’, Πάπα Ρώμης, του εκ Γκουϊμαράες Πορτογαλίας: Βίος.
04 Δεκεμβρίου, μνήμη και των Αγίων Μαρτύρων Χριστοδούλου και Χριστοδούλης της παρθένου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.