«Εσπασαν» και την τετραπλή έλικα του DNA – Αλεξάνδρας Χυδηριώτη.

Μόλις έναν μήνα προτού συμπληρωθούν 60 χρόνια από την ανακοίνωση της ανακάλυψης του «μυστικού της ζωής», δηλαδή τη δομή της διπλής έλικας του DNA από ερευνητές του Κέμπριτζ, επιστήμονες του ίδιου πανεπιστημίου ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν για πρώτη φορά τετραπλές έλικες DNA σε ανθρώπινα κύτταρα που μελετούσαν στο εργαστήριο!

Οπως αναφέρεται στην επιθεώρηση «Nature Chemistry», στην οποία δημοσιεύεται η σχετική έκθεση, η τετραπλή έλικα DNA βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα με τέτοιον τρόπο, που δεν αποκλείεται να έχει κάποια σχέση με την εμφάνιση του καρκίνου ή την προστασία από αυτόν.

Οι δομές αυτές ονομάζονται G-quadruplexes και σχηματίζονται σε περιοχές του DNA στις οποίες βρίσκεται μεγάλη ποσότητα γουανίνης β, από την οποία προέρχεται το αρχικό «G», καθώς αποτελεί τη βάση του DNA.

Μάλιστα, οι επιστήμονες είναι βέβαιοι ότι ο έλεγχος αυτών των δομών θα τους οδηγήσει σε νέους δρόμους για την καταπολέμηση της ασθένειας, αλλά και στην πρόληψή της. «Η παρουσία αυτών των δομών μπορεί να είναι έντονη όταν τα κύτταρα έχουν έναν συγκεκριμένο γονότυπο ή μια συγκεκριμένη δυσλειτουργική κατάσταση» ανέφερε στο BBC ο καθηγητής Shankar Balasubramanian από το τμήμα Χημείας του Κέμπριτζ, ο οποίος μαζί με την επιστημονική ομάδα της Giulia Biffi προσπαθούσε να εντοπίσει την τετραπλή έλικα εδώ και αρκετά χρόνια.

Οπως είπε ο δρ Balasubramanian, αυτό που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη του καρκίνου, ο οποίος συνήθως προκαλείται από γονίδια ή ογκογενή που έχουν μεταλλαχθεί, η τετραπλή έλικα εμφανίζεται περισσότερο κατά τη φάση που τα κύτταρα αντιγράφουν το DNA τους λίγο προτού διαιρεθούν.

Συμπλήρωσε δε ότι αν η τετραπλή έλικα εμπλέκεται στην ανάπτυξη κάποιων τύπων καρκίνου, τότε ίσως είναι δυνατό να δημιουργηθούν συνθετικά μόρια που περιέχουν τη δομή και μπλοκάρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων στη ρίζα των όγκων. «Σε διάστημα 10 ετών προχωρήσαμε πάρα πολύ» είπε. «Ελπίζω τώρα ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες θα αξιοποιήσουν αυτήν την ανακάλυψη και ίσως δουν πιο σοβαρά το αν η τετραπλή έλικα έχει θεραπευτικές ιδιότητες».

Η/Υ ΠΗΓΗ
Εφημερίδα: Δημοκρατία, 22.01.2013.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.