Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη αναδύεται το 2014.

Η ιστορία της Θεσσαλονίκης από τον 4ο μ. Χ. ως τα νεώτερα χρόνια, θα αναδειχθεί την επόμενη χρονιά στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της πόλης, με 1000 περίπου αντικείμενα αυτής της περιόδου, που έφερε στο φως η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Δικαιωματικά τον πρώτο λόγο εδώ έχει ο περίφημος μαρμαρόστρωτος δρόμος _decumanus των Ρωμαίων, Μέση Οδός ή Λεωφόρος των Βυζαντινών _ που αποκαλύφθηκε σε μήκος 77 περίπου μέτρων στο σταθμό Βενιζέλος, κάτω από την σημερινή Εγνατία, έχοντας δίπλα του πολυτελείς κατοικίες, εργαστήρια και κοινωφελή έργα.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κοσμήματα, όπως χρυσά, χάλκινα και ασημένια δακτυλίδια, επιστήθιοι σταυροί, γυάλινα και χάλκινα βραχιόλια, επίσης νομίσματα διαφόρων εποχών, λυχνάρια, γυάλινα φιαλίδια, πλήθος αγγείων αλλά και χρηστικά αντικείμενα: από τα καταστήματα, τα εργαστήρια ή τα σπίτια κ. α.

Θα αναδειχθούν όμως και δύο παλαιοχριστιανικοί ναοί που εντοπίσθηκαν στις περιοχές των δύο αρχαίων νεκροταφείων. Πρόκειται για έναν παλαιοχριστιανικό ναό με ταφικό πρόσκτισμα, ο οποίος εντοπίσθηκε στις παρυφές του Δυτικού αρχαίου νεκροταφείου, λίγο έξω από την πλατεία Δημοκρατίας, κτισμένος μάλιστα πάνω σε ένα συγκρότημα αποθηκών της ύστερης αρχαιότητας. Ο ναός αυτός καταστράφηκε τον 7ο μ. Χ. αιώνα, ενδεχομένως από τις επιδρομές των Σλάβων. Στην έκθεση θα αναδειχθεί ολόκληρος ο καμαροσκεπής τάφος του 4ου αιώνα μ. Χ. Ευρήματα εξάλλου θα αναδειχθούν και από την τρίκλιτη παλαιοχριστιανική βασιλική, που εντοπίσθηκε στο σταθμό Συντριβάνι (Ανατολικό αρχαίο νεκροταφείο).

Η έκθεση θα περιλαμβάνει και τους μετέπειτα αιώνες της ιστορίας της πόλης, από το Βυζάντιο στην κατάληψή της από τους Τούρκους και από εκεί στην απελευθέρωσή της.

Να σημειωθεί τέλος ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της μεταφοράς αυτούσιου του δρόμου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, προκειμένου να ανασυσταθεί εκ νέου, ωστόσο η απόφαση αυτή θεωρείται από πολλούς ένα «σκηνικό, που δεν συνάδει με την πολιτιστική κληρονομιά και την ιστορία της πόλης».

Ο εντοπισμός της αρχαίας οδού έχει προκαλέσει φόβους για νέα καθυστέρηση στην υλοποίηση του έργου κατασκευής του Μετρό. Στην χθεσινή (6 Μαρτίου 2013) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης χαρακτήρισε έγκλημα και προσβολή για την πόλη τη μεταφορά των ευρημάτων, τάχθηκε υπέρ της in situ διατήρησης των αρχαίων και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει τεχνικό πρόβλημα που είναι άλυτο.

Ο κ. Μπουτάρης υιοθέτησε την πρόταση του πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλου, το επιστημονικό δυναμικό του πανεπιστημίου να εξετάσει, ως ουδέτερος παρατηρητής, εάν υπάρχει τεχνική λύση για την συνύπαρξη των αρχαιοτήτων και του σταθμού του Μετρό. Υπέρ της διατήρησης των ευρημάτων στο σημείο όπου αποκαλύφθηκαν, τάχθηκαν και οι άλλες παρατάξεις του δήμου, όπως επίσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, η ευρωβουλευτής Χρυσούλα Παλιαδέλη, η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη, η προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και οι Εφορείες Κλασικών Αρχαιοτήτων και Βυζαντινών.

Η/Υ ΠΗΓΗ
Πληροφοριακό δελτίο: Πρόναος, Ecclesia Report.
Έκδοση της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Συντάκτης: Κλάδος Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας(Διαδικτύου).
Τεύχος 613, 07 Μαρτίου 2013

Κατηγορίες: Ανακοινώσεις - Δελτία Τύπου, Άρθρα, Ιστορικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.