Πέμπτη μετά το Πάσχα – σύναξις της Υπεραγίας θεοτόκου της Καμαριωτίσσης, εν Σαμοθράκη: Ασματική ακολουθία, εγκώμια, Παρακλητικός Κανών – Γεωργίου ΙΩ. Παλαμά.

Παναγία η Καμαριώτισσα της Σαμοθράκης

Στο ξακουστό και πανέμορφο νησί του Βορείου Αιγαίου, τη Σαμοθράκη, που απέχει 30 περίπου ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη, βρίσκεται το λιμάνι ? χωριό Καμαριώτισσα. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται περικαλλής ενοριακός ναός, όπου φυλάγεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Καμαριώτισσας που προστάτεψε από κινδύνους και αρρώστιες πολλές φορές τους κατοίκους του νησιού.

Στα χρόνια της εικονομαχίας (9ος αιώνας), εποχή που οι άγιες εικόνες κινδύνευαν να καταστραφούν από τους εικονοκλάστες, ο κάτοχος μιας εικόνας την έβαλε μέσα σε ένα μεταλλικό κιβώτιο και την πέταξε στη θάλασσα. Η εικόνα αυτή, πλέοντας πάνω στα κύματα, έφθασε κοντά στο λιμάνι της Σαμοθράκης. Οι ψαράδες μια νύχτα είδαν ανοιχτά του λιμανιού ένα λαμπερό φως. Όσο περνούσε η ώρα, το φως πλησίαζε την ακτή και γινόταν πιο δυνατό και λαμπερό. Οι ναυτικοί, αμήχανοι, δε μπορούσαν να εξηγήσουν το φαινόμενο.

Τελικά, αποφάσισαν να κατεβούν στη θάλασσα με βάρκες και να συναντήσουν το λαμπερό αυτό φως. Μόλις οι δυο βάρκες έφθασαν κοντά του, τότε το αντικείμενο χώθηκε ανάμεσα τους, έκανε ένα κύκλο και σταμάτησε. Οι ναυτικοί άπλωσαν τα χέρια τους, το πήραν και το έφεραν έξω στην ακτή. Εκεί, παρουσία και άλλων ανθρώπων, άνοιξαν το μεταλλικό κουτί, περιμένοντας με αγωνία να δουν το θησαυρό που έκρυβε. Πράγματι, με μεγάλη έκπληξη είδαν μια μικρή εικόνα της Θεοτόκου, που κρατούσε στην αγκαλιά Της τον Ιησού Χριστό. Έφερε και την επιγραφή ?Παναγία Καμαριώτισσα?. Αργότερα, οι κάτοικοι του νησιού έκτισαν μια μικρή εκκλησία στον τόπο άφιξης της εικόνας και την τοποθέτησαν μέσα.

Σήμερα, η εικόνα αυτή βρίσκεται μέσα στον ενοριακό ναό του χωριού και εορτάζεται την Πέμπτη μετά το Πάσχα, ημέρα εύρεσης της εικόνας. Ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Σύναξις της Υπεραγίας θεοτόκου της Καμαριωτίσσης εν Σαμοθράκη: Ακολουθία, Εγκώμια, Παρακλητικός Κανών.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.