Οι καούρες και οι πόνοι στο στέρνο μετά τα γεύματα – Έλενας Κιουρκτσή.

Ο πόνος που αισθανόμαστε από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) διαφοροποιείται από εκείνον που αφορά την καρδιά και συμβαίνει συνήθως σε φάση προσπάθειας -περπάτημα, τρέξιμο, εργασία- εξηγεί ο δρ Δημήτρης Καραγιάννης, γαστρεντερολόγος, διευθυντής του ενδοσκοπικού τμήματος Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Η ΓΟΠ συνιστά ένα νόσημα που αφορά τον οισοφάγο και πιο συγκεκριμένα το σημείο όπου ενώνεται με τον στόμαχο και ονομάζεται γαστρο-οισοφαγική συμβολή. Σε γενικές γραμμές, τα αίτια είναι πολυπαραγοντικά και για τον κύριο όγκο των περιστατικών θεωρείται ως νόσος του σύγχρονου τρόπου ζωής.

Επομένως, σημασία δεν έχει μόνο το «τι» αλλά και το «πώς» και «πόσο» τρώμε, επισημαίνει ο ειδικός. Για παράδειγμα, σε όσους εμφανίζουν το πρόβλημα, επιδρούν αρνητικά οι κατά τα άλλα θρεπτικότατοι χυμοί από εσπεριδοειδή φρούτα, όπως επίσης και το ωφέλιμο για την καρδιά κόκκινο κρασί, που «ενοχλεί» τον οισοφάγο, λόγω της περιεκτικότητάς του σε τανίνες.

Τέλος, αρνητικό ρόλο έχουν τα μεγάλα και βαριά γεύματα, το να ξαπλώνουμε αμέσως μετά το φαγητό ή το να σκύβουμε φαγωμένοι. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι συχνότερη σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα, διότι ο συνδυασμός περιττού βάρους και φαγητού αυξάνει τον κοιλιακό φόρτο και κατά συνέπεια τις ενδοκοιλιακές πιέσεις που ευνοούν την παλινδρόμηση. Επιπλέον, όσοι είναι υπέρβαροι και παχύσαρκοι συνήθως καταναλώνουν μεγάλα γεύματα, άρα πάλι αυξάνονται οι πιέσεις μέσα στον στόμαχο, ενώ είναι πολύ πιθανό η διατροφή τους να εμπεριέχει αρκετά λιπαρά.

Σε όλους μας συμβαίνουν παλινδρομικά επεισόδια, αλλά, όταν αυτά γίνονται συχνά και ξεπερνούν τον ένα μήνα σε διάρκεια, καλό είναι να απευθυνόμαστε σε γαστρεντερολόγο. Εφόσον τα συμπτώματα ξεπερνούν τους έξι μήνες, ο γαστρεντερολόγος θα μας κάνει γαστροσκόπηση και πιθανότατα και βιοψία, προκειμένου να βεβαιωθεί για τη διάγνωση και να αποκλείσει την περίπτωση του αποκαλούμενου «οισοφάγου Barrett». Επιπρόσθετα, η μοναδική εξέταση για την παλινδρόμηση, που τη διαγιγνώσκει και δίνει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο αντιμετώπισής της, είναι η πεχαμετρία και δυναμομετρία (Phmetry – Impentance).

Κατά τον δρα Καραγιάννη, όσον αφορά την αντιμετώπιση, υπάρχουν αποδοτικότατες φαρμακευτικές αλλά και χειρουργικές θεραπείες, όταν απαιτείται. Πρώτα όμως θα πρέπει να υιοθετήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής, καλύτερο από τον προηγούμενο, και ταυτόχρονα να πάρουμε τόσο οδηγίες για φαρμακευτική θεραπεία όσο και για συντήρηση. Ωφέλιμο δε είναι να αντιληφθούμε -τόσο για προληπτικούς όσο και για θεραπευτικούς λόγους- ότι η σωστή δίαιτα παίζει σημαντικότατο ρόλο.

Οταν εμφανιστούν τα συμπτώματα:

Καλό είναι να αποφεύγουμε τα λιπαρά, τα τηγανητά, τη σοκολάτα, τον καφέ, το τσάι, τη μέντα, τα μπαχαρικά, τα αεριούχα ποτά, το αλκοόλ -ιδιαίτερα τα γλυκά ποτά-, τους ξινούς χυμούς φρούτων, τα σιροπιαστά γλυκά, τις πίτες με φύλλο και τις σούπες το βράδυ.

Εχει σημασία να μη φοράμε σφικτά ρούχα, να μη σηκώνουμε βαριά φορτία και να αποφεύγουμε να κάνουμε κατάχρηση φαρμάκων.

Να μασάμε αργά την τροφή μας και να μην περνάμε κατευθείαν από το τραπέζι στο κρεβάτι, πριν να περάσουν τουλάχιστον δύο ώρες.

Η/Υ ΠΗΓΗ
Περιοδικό «Κ», 22/09/2009

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.