Αποφεύγοντας τη λαιμαργία στο εορταστικό τραπέζι – Ελενας Κιουρκτσή.

Για πολύ κόσμο, η περίοδος των εορτών συνιστά μια πραγματική «δοκιμασία». Από τη μια, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τους κάθε λογής γευστικούς πειρασμούς των ημερών και, από την άλλη, βιώνουμε το άγχος της ζυγαριάς, που δεν… διστάζει να μας «ανακοινώνει», χωρίς περιστροφές, ότι παχύναμε. Η αφθονία που διέπει τις δυτικές κοινωνίες έχει συνδέσει το πολύ και λιπαρό φαγητό με τη νοστιμιά και τη διασκέδαση. Ετσι, στο γιορτινό τραπέζι πρωταγωνιστούν οι ποικιλοτρόπως μαγειρεμένες γαλοπούλες, οι βαριές σάλτσες, οι τηγανητοί μεζέδες, το άφθονο αλκοόλ και, φυσικά, τα παραδοσιακά γλυκίσματα, όπως οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα. Μπροστά σε όλα αυτά τα ωραία, το μέτρο παραμερίζεται και το αποτέλεσμα είναι, διατροφική κατάχρηση, με αντίκτυπο όχι μόνο στο βάρος, αλλά
και στην υγεία μας.

Το αντίδοτο στην υπερβολή -όχι μόνο των εορταστικών ημερών, αλλά και ολόκληρου του χρόνου- δεν είναι η στέρηση, αλλά η απόλαυση στο πλαίσιο του φυσιολογικού, επισημαίνει ο κ. Λάμπρος Σ. Συντώσης, Ph. D, αναπληρωτής καθηγητής Διατροφής – Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Το μόνο αδιαμφισβήτητο είναι ότι, για το βάρος και την υγεία μας, αυτό που παίζει ρόλο είναι οι καλές και οι κακές διατροφικές συνήθειες. Συνεπώς, το πόσο θα παχύνουμε κατά βάση εξαρτάται από το ποσό της συνολικής ενέργειας που θα προσλάβουμε. Αν θέλουμε, λοιπόν, να τελειώσουμε το γεύμα μας με ένα μελομακάρονο ή κουραμπιέ, ας φροντίσουμε να έχει προηγηθεί ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα. Διότι, αν καταβροχθίσουμε δύο γεμάτα πιάτα γαλοπούλα γεμιστή και τέσσερα κομμάτια σπιτικής πίτας, τότε καταλαβαίνουμε το φυσικό επακόλουθο…

Επομένως, το ζήτημα δεν είναι να είμαστε διστακτικοί στο να δοκιμάσουμε τις ξεχωριστές γεύσεις των εορτών, αλλά να απολαύσουμε αυτή την ευχάριστη περίοδο χωρίς να τη χρησιμοποιούμε ως άλλοθι για να εκφράσουμε την υπερφαγική μας μανία.

Το «βάρος» της υπερβολής

Φαγητά και γλυκά που είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ζωικά λιπαρά και ζάχαρη πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και σε πολύ μικρότερη συχνότητα και ποσότητα.
Μια ισορροπημένη μερίδα γαλοπούλας με γέμιση από ρύζι, κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο μαζί με μια σαλάτα, αποτελεί μια εξαιρετική διατροφική πρόταση για το εορταστικό τραπέζι.
Τα ψητά λαχανικά ή, ακόμη καλύτερα, του ατμού είναι σαφώς προτιμότερα από τα τηγανητά που απορροφούν μεγάλες ποσότητες λαδιού, με αποτέλεσμα ακόμη και να δεκαπλασιάζεται η θερμιδική τους αξία.
Στην παρασκευή γλυκισμάτων και φαγητών η πιο υγιεινή εναλλακτική είναι το ελαιόλαδο – αλλά να το ρίχνουμε χρησιμοποιώντας κουτάλι και όχι από το μπουκάλι.

Πηγή: Περιοδικό «K» 04/01/2010

Σημείωση από το orp.gr

Καλό θα ήταν, νομίζουμε, προσεγγίζοντας και το «εορταστικό» τραπέζι των ημερών του Αγίου Δωδεκαημέρου, να έχουμε υπ’ όψη μας πως για την Εκκλησία μας, και οι λαμπρές ακολουθίες της και το τραπέζι μα και όλη μας η ζωή, γίνεται αυτές τις ημέρες μέρος ενός μεγάλου «πανηγυριού»! Τούτο σημαίνει, πως θα ήταν καλό να έχουμε, κάθε στιγμή βέβαια, αλλά ιδιαιτέρως αυτές τις Άγιες ημέρες, προ οφθαλμών μας τον Αίτιο – κεντρικό Πρόσωπο αυτής της Πανηγύρεως, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Χάρη Σ’ Αυτόν γιορτάζουμε, πανηγυρίζουμε, ξεκουραζόμαστε και απολαμβάνουμε τα πλούσια υλικά αγαθά. Ίσως έτσι, να βοηθηθούμε και στην προσπάθειά μας για την αποφυγή των διατροφικών υπερβολών.

Κατηγορίες: Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.