Κίνδυνος-θάνατος η οξυθυμία για την καρδιά – Ρούλας Τσουλέα.

Οι άνθρωποι που «αρπάζονται» με το παραμικρό και γίνονται έξαλλοι πολλές φορές την ημέρα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όσοι μάλιστα έχουν και παράγοντες κινδύνου, όπως το ιστορικό καρδιοπάθειας, κινδυνεύουν ακόμα περισσότερο, αναφέρουν ερευνητές από την Σχολή Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (HSPH) στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Καρδιάς» (EHJ).

Οι ερευνητές ανέλυσαν εκ νέου τα ευρήματα εννέα μεγάλων μελετών, οι οποίες διενεργήθηκαν μεταξύ 1966 και 2013 και εξέτασαν κατά πόσον συσχετίζεται ο θυμός με τα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια. Στα σοβαρά καρδιαγγειακά επεισόδια ανήκουν το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η ρήξη ενός ανευρύσματος εγκεφάλου και η κοιλιακή αρρυθμία (μια μορφή καρδιακής αρρυθμίας). Όπως έδειξε η ανάλυσή τους, τις δύο ώρες έπειτα από μία έκρηξη θυμού, ο κίνδυνος για έμφραγμα σχεδόν πενταπλασιαζόταν, ενώ ο κίνδυνος για εγκεφαλικό τριπλασιαζόταν. Οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι, λέκτορα στο Τμήμα Επιδημιολογίας της HSPH, σημειώνουν στο άρθρο τους πως σε πληθυσμιακό επίπεδο, ο κίνδυνος να πάθει κάποιος έμφραγμα εξαιτίας μιας μεμονωμένης έκρηξης θυμού είναι μικρός.

Στην πραγματικότητα, στους ανθρώπους δίχως άλλους παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα, ο θυμός θα προκαλούσε 1 πρόσθετο έμφραγμα ανά 10.000 πληθυσμού, ενώ στους ανθρώπους με παράγοντες κινδύνου η αντίστοιχη αναλογία θα ήταν 4 πρόσθετα εμφράγματα ανά 10.000 πληθυσμού. Ωστόσο ο κίνδυνος είναι αθροιστικός: όσο περισσότερες εκρήξεις θυμού έχει κάποιος, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πάθει έμφραγμα εξαιτίας τους.

Έτσι, με την συχνή οξυθυμία (πέντε εκρήξεις θυμού την ημέρα) οι παραπάνω αναλογίες γίνονται 158 έξτρα εμφράγματα ανά 10.000 πληθυσμού, όταν δεν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου και 657 πρόσθετα εμφράγματα ανά 10.000 πληθυσμού όταν συνυπάρχουν παράγοντες κινδύνου. «Αν και ο κίνδυνος ενός οξέος καρδιαγγειακού επεισοδίου με μία μεμονωμένη έκρηξη θυμού είναι σχετικά χαμηλός, τα συχνά επεισόδια άκρατου θυμού, δηλαδή η οξυθυμία, είναι πολύ επικίνδυνα», δήλωσε η δρ Μοστόφσκι. Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν για ποιον λόγο ο συχνός θυμός ανοίγει τον δρόμο στο έμφραγμα και στο εγκεφαλικό, αλλά ίσως παίζουν ρόλο βιοχημικές διεργασίες που συμβαίνουν στον οργανισμό όταν μας «ανεβαίνει» το αίμα στο κεφάλι.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Web Only και Τα ΝΕΑonline, υγεία δράση+ζωή: 4 Μαρτίου 2014.

Σημείωσις του orp.gr:
«Πάσα πικρία και θυμός και οργή και κραυγή και βλασφημία αρθήτω αφ’ υμών, σύν πάση κακία. Γίνεσθε δέ εις αλλήλους χρηστοί, εύσπλαγχνοι, χαριζόμενοι εαυτοίς καθώς και ο Θεός εν Χριστώ εχαρίσατο ημίν.

Διώξτε μακριά σας κάθε πικρία και εσωτερική δυσαρέσκεια, κάθε θυμό και οργή και παράφορη κραυγή και βρισιά εναντίον του διπλανού σας, καθώς και κάθε κακία και κακεντρέχεια. Να γίνεστε ευεργετικοί μεταξύ σας, με πονετική καρδιά, συγχωρώντας ο ένας τον άλλο, όπως σας συγχώρεσε και ο Θεός διαμέσου του Χριστού.
Από την «Προς Εφεσίους επιστολή» του Αποστόλου Παύλου, Κεφάλαιον Δ., στίχοι 31, 32.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.