Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καλολιβαδίου, Κάλαμος Αττικής.

Η τοποθεσία της Ι. Μονής.

Βορειανατολικώς της Αττικής, μεταξύ των χωριών Κάλαμος και Άγιοι Απόστολοι, στα ανατολικά του αρχαίου δήμου της Ψαφίδος, ύστερα από μία ελικοειδή παράκαμψη δυο περίπου χιλιομέτρων στις παρυφές του όρους Ζάστανη, προβάλλει απροσδόκητα στο βάθος μιας κατάφυτης χαράδρας η Ιερά Μονή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Αρχικώς η Μονή ήταν αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Ήταν όμως περισσότερο γνωστή ως «Μονή Καλολιβαδίου», επειδή η τοποθεσία, στην οποία βρίσκεται, ονομάζετο Καλό Λιβάδι.
Γύρω από την Μονή υψώνονται, σαν προστατευτικά τείχη, βραχώδεις πευκόφυτες πλαγιές και λοφίσκοι, που απολήγουν στη θάλασσα του Ν. Ευβοϊκού, ενώ απέναντι διακρίνονται, σαν πίνακας ζωγραφικής, οι ακτές και τα βουνά της Ευβοίας.
Στο βόρειο εξωτερικό τείχος της Μονής αναβλύζει πηγή με άφθονο δροσερό νερό, ενώ από την ρεματιά με την αδιαπέραστη βλάστηση και τα αιωνόβια δένδρα, φθάνει το γλυκόηχο κελάηδημα των πουλιών, ως ισοκράτημα των δοξαστικών ύμνων, που αιώνες τώρα αναπέμπουν προς τον Τριαδικό Θεό γενεές και γενεές μοναχών και μοναζουσών, καθαγιάζοντας και λαμπρύνοντας τον χώρο.
Όλη η περιοχή αποπνέει ένα άρωμα αγιότητος, «οσμήν ευωδίας πνευματικής», όπως ακριβώς μπορεί να το αισθανθεί κανείς και σε κάθε ορθόδοξο μοναστήρι του τόπου μας, εκεί όπου η ψυχή βρίσκει ανάπαυση και μυστική παρηγοριά…

Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος Καλολιβαδίου, Κάλαμος.zip

Κατηγορίες: Άρθρα, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.