Η σύνεσις στη ζωή μας – Κεμπησίου Θωμά.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ’.
Η σύνεσις στη ζωή μας.

Δεν πρέπει να πιστεύουμε αμέσως τις διάφορες διαδόσεις και να παρασυρόμεθα στην κακολογία.
ΕΝΑΣ ΚΑΝΟΝΑΣ απαραίτητος στη ζωή μας, είναι αυτός: Να μην πιστεύουμε αμέσως ό,τι τυχόν ακούσουμε ούτε να εκτελούμε ευθύς τις επιθυμίες της καρδιάς μας, αλλά όλα να τα εξετάζουμε με σύνεσι, κρίνοντας τα πάντα ανάλογα με την σχέσι τους προς το θέλημα και τον νόμο του Θεού.
Είναι τόση δυστυχώς η αδυναμία μας, ώστε ευκολώτερα πιστεύουμε και κάνουμε το κακό παρά το καλό.
Οι αληθινά προοδευμένοι στην πνευματική ζωή, εκείνοι που αντικρύζουν με λαχτάρα την αγιότητα, είναι απρόθυμοι να πιστεύσουν τις διάφορες διαδόσεις, γιατί γνωρίζουν ότι ο κόσμος έχει μεγάλη κλίσι στην κακολογία.
Πραγματικά σοφός είναι εκείνος, που δεν ενεργεί βεβιασμένα, δεν είναι ισχυρογνώμων, δεν είναι ευκολόπιστος˙ κι εκείνα ακόμη που κατά βάθος τα πιστεύει, δεν σπεύδει αμέσως να τα διαδώση.
Οι συμβουλές των μεγαλυτέρων είναι για σένα πολύτιμες.
Θέλεις να είσαι ασφαλής; Ζήτα πάντα τη συμβουλή των συνετών ανθρώπων: άφησε να σε καθοδηγούν αυτοί που ξέρουν περισσότερα από σένα και μην σπεύδεις ν’ ακολουθήσης τις δικές σου επιπόλαιες σκέψεις.
Τότε θ’ αποκτήσης πείρα μεγάλη, όταν ζης ζωή ενάρετη, σύμφωνη με το θέλημα του Θεού.
Όσο πιο πολύ ταπεινός και πρόθυμος ν’ ακούς τους άλλους είσαι, τόσο περισσότερη ειρήνη θα έχης στην καρδιά σου. Θα είσαι τότε, αληθινά συνετός.

Από το βιβλίο: Η Μίμησις του Χριστού, του Κεμπησίου Θωμά. Νεοελληνική απόδοσις της εκδοθείσης το 1902 μεταφράσεως του Αβερκίου Λαμπίρη υπό την έγκρισιν και ευλογίαν της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Εκδόσεις ΦΩΣ

η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.