Η αλήθεια για τη Σαηεντολογία – John Atak – Ατακ.

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΣΑΗΕΝΤΟΛΟΓΟΥ ΤΖΟΝ ΑΤΑΚ ΣΤΗΝ ΕΒΔΟΜΗ ΔΙΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ
ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΕΛΕΝΗ ΖΗΝΩΝΟΣ

Πριν από εβδομήντα πέντε εκατομμύρια χρόνια, ο γαλαξιακός πρίγκηπας Ζένιου (Xenu) έφερε τους κατοίκους 76 πλανητών στη Γη, όπου τους έριξε σε ηφαίστεια, τους ανατίναξε με βόμβες υδρογόνου και μάζεψε τις ψυχές τους σε δέσμες από ηλεκτρονικές κορδέλες…
Αν αυτό ακούγεται σαν μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, είναι πράγματι έτσι αλλά, πωλείται σαν ψυχρή, σκληρή πραγματικότητα, με απόλυτη και ένορκη μυστικότητα και έναντι χιλιάδων δολαρίων από την αυτοαποκαλούμενη «Εκκλησία της Σαηεντολογίας».
Παραδοσιακά, ό όρος Εκκλησία σημαίνει μια χριστιανική ομάδα, αλλά οι ανώτεροι Σαηεντολόγοι έχουν από καιρό διδαχθεί ότι ο Χριστός ήταν ένα «υπνωτικό εμφύτευμα» – μια παραίσθηση από την εποχή του πρίγκηπα Ζένιου. Σύμφωνα με τη μυστική διδασκαλία τους, «Λειτουργικό Θήταν, Επίπεδο τρία»» (Operating Thetan Section Three), γνωστό ως ΟΤ 3, όλοι είμαστε σμήνη από τέτοιες ψυχές ή «σωματικά θήταν».
Η Διανοητική και η Σαηεντολογία δημιουργήθηκαν από το συγγραφέα χαμηλής ποιότητας μυθιστορημάτων επιστημονικής φαντασίας Λαφαγιέτ Ρόναλντ Χάμπαρτ. Πριν τη δημοσίευση του πρώτου βιβλίου του, το 1950, ο Χάμπαρτ καυχήθηκε ότι ο ευκολότερος τρόπος να κάνει μια περιουσία ήταν να ξεκινήσει μια θρησκεία…
Με το θάνατό του, το 1986, ο Χάμπαρντ άφησε σχεδόν 650 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία είχαν όλα προέλθει από τη Σαηεντολογία που φανερά χρησιμοποιεί «σκληρές», βίαιες και πιεστικές τεχνικές πωλήσεων για να αποσπάσει χρήματα από τους οπαδούς της.
Ο Χάμπαρντ ασχολήθηκε σε βάθος με την πρακτική του Άλιστερ Κρόουλι «Σεξουαλική Μαγεία». Το 1946 συμμετείχε σε ομοφυλοφιλικές τελετουργίες που αποσκοπούσαν στην ενσάρκωση της «θεάς Βαβυλώνας». Λίγο μετά, έγραψε σε ένα από τα περιοδικά του, «οι άνθρωποι είναι δούλοι σου».
Η Εκκλησία της Σαηεντολογίας ιδρύθηκε κρυφά από τον Χάμπαρντ το 1953. Η Σαηεντολογία έγινε «θρησκεία» στις ΗΠΑ για να αποφύγει περαιτέρω έρευνα από τον Αμερικανικό Ιατρικό Σύλλογο σχετικά με τους πολλούς και παρατραβηγμένους ισχυρισμούς του Χάμπαρντ. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονταν εξωφρενικοί ισχυρισμοί ότι η Σαηεντολογία θεραπεύει τον καρκίνο, τη λευχαιμία και την τύφλωση. Ο Χάμπαρντ ισχυριζόταν ακόμα ότι μπορούσε να αναστήσει νεκρούς.
Ο Ρον Χάμπαρντ απέρριπτε όλες τις άλλες θεραπείες και θρησκευτικά συστήματα, λέγοντας ότι μόνο εκείνος είχε κάνει κάθε σημαντική ανακάλυψη στον τομέα του νου και του πνεύματος τα τελευταία 50000 χρόνια…
Στους Σαηεντολόγους απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε άλλο σύστημα θεραπείας, ειδικότερα την ψυχιατρική, την οποία ο Χάμπαρντ θεωρούσε σαν συνωμοσία για να υποδουλώσουν και να καταστρέψουν την ανθρώπινη φυλή.
Ο Χάμπαρντ έκανε πολλούς ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με τη ζωή του. Στην πραγματικότητα δεν ήταν ούτε… πυρηνικός φυσικός, ούτε εξερευνητής, ούτε και ήρωας πολέμου όπως καυχιόταν. Οι ισχυρισμοί του ότι είχε μαθητεύσει σε μυστικιστές στην Κίνα, το Θιβέτ και την Ινδία, ήσαν εντελώς ψευδείς: Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις σπουδές του στο τμήμα πολιτικών μηχανικών, λόγω των χαμηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων του, ποτέ δεν πέρασε τις εξετάσεις στο τμήμα ατομικής φυσικής, και οι μοναδικές επισκέψεις του στη μυστικιστική Ανατολή εξαντλούνται σε δύο σύντομες διακοπές στην Κίνα, όταν ήταν ακόμα έφηβος.
Ο Χάμπαρντ διέδιδε πολλές αντιφατικές ιστορίες για τη ζωή του, και τα … κατορθώματά του μεγάλωναν χρόνο με το χρόνο. Σε μια αυτοβιογραφία του που δημοσιεύθηκε λίγο μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ο Χάμπαρντ είχε παραδεχθεί ότι οι «πληγές από τον πόλεμο» προήλθαν από το πέσιμο από μια σκάλα, αντί για τραύματα από σφαίρες πολυβόλου όπως θα ισχυριζόταν αργότερα.
Ο Χάμπαρντ, ισχυριζόταν ακόμα, ότι όταν ήταν ακόμα παιδί, δάμαζε άγρια άλογα, κι ότι ήταν «αδελφός εξ’ αίματος» με τους Μαυροπόδαρους Ινδιάνους. (Ο ισχυρισμός αυτός έγινε εκ των υστέρων «αληθινός», ύστερα από σχετικές δηλώσεις ενός Σαηεντολόγου Μαυροπόδαρου, μετά το θάνατο του Χάμπαρντ…).
Αν και οι Σαηεντολόγοι κάνουν εκστρατεία κατά των ναρκωτικών, μέσω μιας οργάνωσης που ονομάζεται Νάρκωνον (Narconon), ο Χάμπαρντ, όπως ο ίδιος ομολογούσε, ήταν εξαρτημένος από βαρβιτουρικά, έκανε ευρεία χρήση ναρκωτικών, ενώ, ακόμα και δημόσια συνιστούσε τη χρήση αμφεταμινών. Ο Χάμπαρντ κάπνιζε μανιωδώς περισσότερα από 100 τσιγάρα την ημέρα, αδυνατώντας να κόψει αυτή τη συνήθεια, παρά τα όσα ισχυριζόταν ότι μπορούσε να επιτύχει η οργάνωσή του.
Ο Χάμπαρντ χρησιμοποιούσε μια μέθοδο, για δήθεν θεραπεία της ψύχωσης, την οποία αποκαλούσε παρακολούθηση σε απομόνωση (isolation watch). Οι Σαηεντολόγοι την αποκαλούν παρακολούθηση του βρέφους (baby watching). Το πρόσωπο κρατείται απομονωμένο και απαγορεύεται κάθε επικοινωνία μαζί του με οποιοδήποτε τρόπο. Ένα σκάνδαλο που ξέσπασε στα κεντρικά γραφεία της Σαηεντολογίας στη Φλώριδα, όπου η Σαηεντολόγος Λίζα ΜακΦέρσον πέθανε αβοήθητη κατά τη διάρκεια της απομόνωσής της (υπό την απαθή παρακολούθηση άλλων Σαηεντολόγων), φέρεται να είχε επικεφαλής το σημερινό ηγέτη της σέκτας, Ντέιβιντ Μισκάβιτς.
Οι Σαηεντολόγοι παρακολουθούν εκατοντάδες «συμβουλευτικές συναντήσεις», ενίοτε πληρώνοντας μέχρι και 1000 δολάρια την ώρα. Η συμβουλευτική συνίσταται σε διάφορες μορφές ύπνωσης, τεχνικές επανάληψης, ρύθμισης και μίμησης, οι οποίες ενισχύουν την υποβολή και υπονομεύουν τις ικανότητες κριτικής αξιολόγησης των πραγμάτων. Πράγματι, το 1955, σε μια επιστολή του, πρόσφερε στο FBI τις τεχνικές του για πλύση εγκεφάλου.
Ενώ υπόσχονται ότι μέσω της Σαηεντολογίας τα άτομα θα ανακτήσουν την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεσή τους, στην πραγματικότητα η Σαηεντολογία επιβάλλει τυφλή αποδοχή των πεποιθήσεων του Χάμπαρντ και πλήρη διάβρωση και εξάλειψη της ανεξάρτητης κριτικής σκέψης και συμπόνιας προς τον συνάνθρωπο. Για να παρακολουθήσει κάποιος όλα τα σεμινάρια, γνωστά ως «Γέφυρα προς την πλήρη ελευθερία» (Bridge to total freedom), και να ολοκληρώσει όλα τα περίπλοκα και χρονοβόρα στάδια, απαιτούνται πολλά χρόνια και στοιχίζει περίπου 500000 δολάρια. Μερικοί Σαηεντολόγοι έχουν χάσει τα σπίτια τους και τις επιχειρήσεις τους για να πληρώσουν τα πανάκριβα σεμινάρια του Χάμπαρντ.
Με τα απόκρυφα «Ανώτερα Επίπεδα» (Upper levels), οι Σαηεντολόγοι επιδιώκουν να αποκτήσουν υπερφυσικές δυνάμεις και ικανότητες. Ωστόσο, αρκετές χιλιάδες πρώην Σαηεντολόγων που έχουν πάρει αυτά τα μαθήματα, από τη δεκαετία του 1960, μπορούν να πιστοποιήσουν ότι οι τεχνικές που διδάσκονται σε αυτά τα σεμινάρια, είναι εντελώς αναποτελεσματικές, ενώ οδηγούν τον άνθρωπο σε μια σταδιακή αποσύνδεση από την πραγματικότητα και μερικές φορές σε παραισθήσεις και αυταπάτες σχετικά με «ψυχικές ικανότητες». Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που ο James Randi πρόσφερε ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον θα μπορούσε, αξιόπιστα, να επιδείξει μιαν υπερφυσική ικανότητα. Παρ’ όλη την καυχησιολογία, κανένας Σαηεντολόγος δεν κατόρθωσε να παρουσιάσει κάτι.
Με τη διδασκαλία του μυστικού ανώτερου επιπέδου «ΟΤ3», ο Χάμπαρντ εκμεταλλεύτηκε και διαστρέβλωσε την παραδοσιακή αντίληψη στην ύπαρξη δαιμόνων και στο δαιμονισμό με αποτέλεσμα να προκαλέσει πολλαπλές διαταραχές προσωπικότητας στους οπαδούς του. Δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί Σαηεντολόγοι είτε αυτοκτόνησαν ή κατέληξαν σε ψυχιατρικές κλινικές. Συχνά, η ένταξη στη Σαηεντολογία αρχίζει με ένα τεστ προσωπικότητας. Η «Ανάλυση Ικανοτήτων Όξφορντ» γράφτηκε από έναν πρώην ναύτη του εμπορικού ναυτικού που δεν είχε καμία κατάρτιση στην ψυχολογία. Το τεστ με τις 200 ερωτήσεις, που δεν έχει καμία σχέση με το πανεπιστήμιο του Όξφορντ, συλλέγει εκτεταμένες προσωπικές πληροφορίες. Υπάρχει μακρόχρονη ιστορία για χρήση από τους Σαηεντολόγους αυτών των πληροφοριών, που υποτίθεται λήφθησαν εμπιστευτικά, για την εκ των υστέρων παρενόχληση και εκφοβισμό των πρώην μελών.
Τα μέλη του προσωπικού της Σαηεντολογίας εργάζονται πολλές ώρες για πολύ μικρή αμοιβή (συνήθως 90 ώρες την εβδομάδα για λιγότερο από 30 δολάρια). Η Σαηνετολογία διοικείται από τη λεγόμενη «Θαλάσσια Οργάνωση» (Sea Organization), τα μέλη της οποίας κυκλοφορούν με ψευδο-ναυτικές στολές που φέρουν επίσης παράσημα. Συνήθως τους επιτρέπεται να βλέπουν τα παιδιά τους μόνο για μία ώρα, μια φορά κάθε 15 μέρες. Τα παιδιά μεγαλώνουν στην Οργάνωση Κάντετ (Cadet Organisation) όπου διδάσκονται απόλυτη υπακοή στη Σαηεντολογία. Πολλές γυναίκες υπέστησαν σκληρές και αμείλικτες ψυχολογικές πιέσεις από τους αξιωματούχους της σέκτας, μέχρι που «πείσθηκαν» να τερματίσουν τις εγκυμοσύνες τους…
Όταν οι δείκτες παραγωγής τους δείξουν απόκλιση από τους τεθέντες στόχους, τα μέλη της «Θαλάσσιας Οργάνωσης» τιμωρούνται με διατροφή αποκλειστικά από ρύζι και φασόλια για μήνες. Όσοι δεν υπακούουν αντιμετωπίζονται ως υποδεέστερα όντα από τα υπόλοιπα μέλη. Αν αποτύχει αυτή η τιμωρία, οι …. Κατεργάρηδες στέλνονται στο «Κέντρο Συμμόρφωσης ή Αποκατάστασης» (Rehabilitation Project Force) ή RPF. Η παραμονή σε αυτά τα κέντρα καταναγκαστικών έργων συνήθως διαρκεί για χρόνια. Τα μέλη στο RPF τρώνε αποφάγια, κοιμούνται ακόμα λιγότερες ώρες από το υπόλοιπο προσωπικό, δεν επιτρέπεται να μιλήσουν εκτός αν κάποιος άλλος τους μιλήσει, εργάζονται ατελείωτες ώρες σε υποδεέστερες και εξαντλητικές εργασίες, όπως να καθαρίζουν τουαλέτες, πρέπει να υπακούουν σε όλες τις διαταγές χωρίς αμφισβήτηση ή δισταγμό και να εξομολογούνται, επί πέντε ώρες κάθε μέρα, όλες τις «κακές προθέσεις και σκοπούς τους» κατά τη διάρκεια των υποτιθέμενων προηγούμενων μετενσαρκώσεών τους, καθώς και όλα τους τα «εγκλήματα» εναντίον του Χάμπαρντ και της Σαηεντολογίας. Το RPF αποτελεί μια μαρτυρία και απόδειξη των καταδυναστευτικών τεχνικών της Σαηεντολογίας. Βασίζεται στα στρατόπεδα μεταρρύθμισης του Μάο Τσετούγκ στην Κίνα.
Οι Σαηεντολόγοι έχουν εμπλακεί σε πολλές εγκληματικές δραστηριότητες. Έντεκα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Χάμπαρντ, Μαίρη Σου, φυλακίστηκαν στις Η.Π.Α. με την κατηγορία διείσδυσης σε κυβερνητικούς οργανισμούς και κλοπής αρχείων, συμπεριλαμβανομένου του αρχείου της Ιντερπόλ για την τρομοκρατία. Κατά τη διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων οι Σαηεντολόγοι εγκατέστησαν πομπούς παρακολούθησης σε τηλέφωνα και γραφεία κυβερνητικών υπηρεσιών σε όλο τον κόσμο.
Η Μαίρη Σου Χάμπαρντ υπέγραψε μια πλήρη ομολογία πέραν των 200 σελίδων.
Η Σαηεντολογία είναι γνωστή για τις αδίστακτες εκστρατείες «δίκαιου παιχνιδιού» (fair game campaigns), εναντίον των επικριτών της. Για παράδειγμα, ο Χάμπαρντ διέταξε την εξόντωση του Μπέρυ, σχεδιαστή κινουμένων σχεδίων, επειδή απλώς ανέφερε τη Σαηεντολογία σε ένα φιλμάκι κινουμένων σχεδίων. Σε άλλη περίπτωση, σύμφωνα με τον ιδιωτικό ντετέκτιβ που τέθηκε από τη Σαηεντολογία επικεφαλής μιας εκστρατείας, δαπανήθηκαν 150,000 δολάρια για παρακολούθηση του δημοσιογράφου των Sunday Times, Ρώσσελ Μίλλερ. Η συγγραφέας Πωλέτ Κούπερ κατηγορήθηκε από τη Σαηεντολογία για απειλή τοποθέτησης βόμβας στα γραφεία τους, ενώ όπως αποδείχθηκε, την επιστολή είχε στείλει η ίδια η Σαηεντολογία χρησιμοποιώντας τη γραφομηχανή και επιστολόχαρτο της Κούπερ….
Ο Pat Broeker ο οποίος λιποτάκτησε από τη Σαηεντολογία, παρακολουθείτο από ιδιωτικούς ντετέκτιβ για 24 χρόνια, με κόστος πέραν των 10 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο καλύφθηκε από τους προστάτες και χρηματοδότες της Σαηεντολογίας.
Όποιος καταφέρεται εναντίον της σέκτας, χαρακτηρίζεται ως «κατασταλτικό άτομο» (suppressive person) ή «ανασταλτικός παράγοντας» και μπορεί να υποβληθεί στις παρενοχλήσεις στο πλαίσιο του «δίκαιου παιχνιδιού» (fair game), όπως στην περίπτωση της επικρίτριας Πωλέτ Κούπερ η οποία κατηγορήθηκε για δήθεν απειλή τοποθέτησης βόμβας. Οι Σαηεντολόγοι έχουν επίσης βρεθεί ένοχοι σε κατηγορίες απαγωγής και παράνομης φυλάκισης. Γαλλικό Δικαστήριο χαρακτήρισε τη Σαηεντολογία ως δόλια και απατηλή (fraudulent). Η Σαηεντολογία έχει βρεθεί ένοχη για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του Καναδού δικαστή Casey Hill.
Η Σαηεντολογία, συχνά διαλύει οικογένειες. Αυτό είναι αποτέλεσμα της τακτικής «αποσύνδεσης» (disconnection) που επιβάλλει στα μέλη της, όπου απαγορεύεται στους Σαηεντολόγους να μιλούν με επικριτές της Σαηεντολογίας. Έτσι, τα μέλη που αποσκιρτούν από τη σέκτα χάνουν την επαφή με την οικογένειά τους, η οποία εξακολουθεί να μένει μέσα στην οργάνωση. Ή, από την άλλη, οικογένειες διαλύονται όταν κάποιο ή κάποια από τα μέλη τους εισχωρούν στους κόλπους της οργάνωσης και πλέον δεν τους επιτρέπεται η επικοινωνία με την υπόλοιπη οικογένεια που βρίσκεται έξω από τη σέκτα.
Τα πρώην μέλη συχνά χρειάζονται χρόνια, ακόμα και δεκαετίες ολόκληρες για να μπορέσουν να ξεπεράσουν τις συνέπειες από τις ολοκληρωτικές τακτικές της Σαηεντολογίας. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν ότι οι κριτικές και συναισθηματικές τους ικανότητες έχουν επηρεασθεί, δεν αντιλαμβάνονται τις καταστροφικές επιδράσεις που έχουν δεχθεί με τις ισχυρές υπνωτικές τεχνικές, έτσι δεν ζητούν καν βοήθεια.

Πηγή: Περιοδικό «Ενημέρωσις», Ενημερωτικόν Δελτίον Ιεράς Μονής Τροοδιτίσσης δια θέματα αιρέσεων και παραθρησκείας, Αρ. Τεύχους 7-12, Αύγουστος 2014 – Ιανουάριος 2015.

Η/Υ επιμέλεια Νεκταρίας Κυριακούλη.

Κατηγορίες: Άρθρα, Γενικά, Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.