Το διαζύγιο αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα! – Ρούλας Τσουλέα.

Οι άνθρωποι που χωρίζουν, φαίνεται πως διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να υποστούν έμφραγμα – και αυτό ισχύει κυρίως για τις γυναίκες, οι οποίες δεν φαίνεται να ανακάμπτουν ούτε όταν ξαναπαντρεύονται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Τα ευρήματα αυτά, που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Circulation», υποδηλώνουν ότι το χρόνιο στρες του διαζυγίου έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Duke που πραγματοποίησαν τη σχετική μελέτη, εξέτασαν στοιχεία από 15.827 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν από το 1992 έως το 2010. Στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης σχεδόν ένας στους τρεις πήραν διαζύγιο τουλάχιστον μία φορά. Οι γυναίκες που χώρισαν μία φορά είχαν κατά 24% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν έμφραγμα, σε σύγκριση με εκείνες που εξακολούθησαν να είναι παντρεμένες καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης. Ωστόσο, όσες πήραν δύο ή περισσότερα διαζύγια είχαν κατά 77% υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος. Στους άντρες, ο κίνδυνος εμφράγματος αυξανόταν κατά 10% με το ένα διαζύγιο και κατά 30% με τα πολλαπλά.

«Οι αυξήσεις αυτές είναι εφάμιλλες με εκείνες που συνοδεύουν την υπέρταση ή τον διαβήτη, επομένως είναι πολύ σημαντικές», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Τζωρτζ, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας & Ψυχιατρικής στο Duke. «Το πιο ενδιαφέρον εύρημά μας, όμως, ήταν ότι ένας νέος γάμος δεν μείωνε παρά οριακά τον κίνδυνο εμφράγματος για τις γυναίκες, ενώ στους άντρες ο νέος γάμος ουσιαστικά τον εκμηδένιζε». Η δρ Τζωρτζ πρόσθεσε ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που επιφέρει το διαζύγιο, όπως λ.χ. η απώλεια εισοδήματος, δεν φάνηκε να ευθύνονται για τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων. «Γι’ αυτό τον λόγο εικάζουμε ότι το διαζύγιο είναι εξαιρετικά στρεσογόνο για τις γυναίκες και το συνεχές στρες πλήττει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, προκαλεί αυξημένη φλεγμονή και συνεχή υπερέκκριση ορμονών του στρες, που τελικά τις καταβάλλει», είπε.

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Web Only: 19 Απριλίου 2015.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.