Έφτιαξαν μεταλλαγμένα κουνούπια που δεν μεταδίδουν την ελονοσία! – Ρούλας Τσουλέα.

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά μεταλλαγμένα κουνούπια, τα οποία δεν μολύνονται από το παράσιτο της ελονοσίας και τα οποία μεταδίδουν την αντοχή αυτή στους απογόνους τους. Εάν διαπιστωθεί ότι τα κουνούπια αυτά αναπαράγονται στη φύση, μπορεί να αποτελέσουν νέο τρόπο προστασίας των ανθρώπων από την ελονοσία, λένε οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν ένα γονίδιο «αντοχής» στο DNA των κουνουπιών, χρησιμοποιώντας μία μέθοδο γονιδιωματικής τροποποίησης (gene editing) που ονομάζεται Crispr. Όταν τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια ζευγάρωσαν, απέκτησαν απογόνους οι οποίοι είχαν κληρονομήσει την ίδια αντοχή, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS). Και προσθέτουν, πως αυτό συνέβη στο σχεδόν 100% των απογόνων των μεταλλαγμένων κουνουπιών επί τρεις συναπτές γενιές.

Η ελονοσία αποτελεί παγκοσμίως τεράστιο πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της γης (3,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι) διατρέχουν κίνδυνο να μολυνθούν από το παράσιτο που την προκαλεί, ενώ ετησίως 584.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας της. Τα περισσότερα θύματα είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών στην υποσαχάριο Αφρική.

«Αν και απαιτείται πολλή δουλειά ακόμα για να πιστοποιηθεί η πρακτική αξία της μεθόδου μας, τα ευρήματα αυτά είναι πολύ ενθαρρυντικά και τα γενετικώς τροποποιημένα κουνούπια είναι πιθανό να αποτελέσουν στο μέλλον χρήσιμο όπλο στη μάχη κατά της ελονοσίας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Άντονι Τζέιμς, καθηγητής Μικροβιολογίας & Μοριακής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Έρβιν (UCI).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Τα Νέα, Ειδική έκδοση ΥΓΕΙΑ: 24 Νοεμβρίου 2015.

Κατηγορίες: Άρθρα, Υγεία – επιστήμη - περιβάλλον. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.