Ο αναποδιασμένος – (Χριστουγεννιάτικο διήγημα – θεατρικό του) Αλεξάνδρου Μωραϊτίδου (αρχείο ήχου, mp3).

Ο Αλέξανδρος Μωραϊτίδης γεννήθηκε στη Σκιάθο. Ο πατέρας του, ξάδερφος της μητέρας του Αλεξάνδρου Παπαδιαμάντη, κατάγοταν απ’ το Μυστρά, ενώ η μητέρα του από τη Σκιάθο. Στο νησί τελείωσε το δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα, όπου αποφοίτησε από το Βαρβάκειο Γυμνάσιο σε ηλικία 21 ετών.

Γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ την οποία αποφοίτησε το 1881. Από το 1872 ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, σε έντυπα των Βλάση Γαβριηλίδη και Δημήτριου Κορομηλά. Έγινε μέλος του Φιλολογικού συλλόγου Παρνασσός και εργάστηκε για μία εικοσαετία ως καθηγητής στη Μέση Εκπαίδευση.

Στα 1901 νυμφεύτηκε την Βασιλική Φουλάκη, με την οποία έζησε εν παρθενία. Μετά το θάνατό της, στα 1914, βρέθηκε μακριά απ’ τα εγκόσμια και μόνη του ασχολία είχε τη συγγραφή. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Αριστείο των γραμμάτων και των Τεχνών. Το 1928 αναγορεύτηκε πρόσεδρο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Λίγο πριν από το θάνατό του, εκάρη μοναχός, με το όνομα Ανδρόνικος ενώ στα 1929 άφησε την τελευταία του πνοή.

Έργα

Το πρώτο του έργο, το χαμένο ως σήμερα δράμα Μιχαήλ Κομνηνός-Δεσπότης της Ηπείρου, γράφτηκε στα 1872 και έλαβε βραβείο στο Βουτσιναίο ποιητικό διαγωνισμό. Στα 1873 μετέφρασε από τα λατινικά το ποίημα Η Βερενίκης κόμη.

Το 1874 ανέλαβε τη δημοσίευση των πρακτικών της Ελληνικής Βουλής στην «Εφημερίδα» και παράλληλα εξέδωσε τη σατιρική εφημερίδα Αγορά. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε το θεατρικό έργο Βάρδας Καλλέργης και το 1876 την Καταστροφή των Ψαρών (βραβεύτηκε στο Νικοδήμειο διαγωνισμό) και το ιστορικό μυθιστόρημα Δημήτριος ο πολιορκητής. Μέχρι το 1881 δημοσίευε διάφορα έργα σε εφημερίδες και περιοδικά, όπως το Μη χάνεσαι. Το 1875 δημοσιεύτηκε στο Αθηναϊκόν Ημερολόγιον του Δημητρίου Κορομηλά η κωμωδία του Τις πταίει και το 1876 η κωμωδία Τα δύο δόμινα. Το 1889, με το έργο του Άλωσις της Κωνσταντινουπόλεως και το 1896 με τον Χαμάρετο, έλαβε μέρος στο Λασσάνειο δραματικό διαγωνισμό. Διηγήματά του και ταξιδιωτικές εντυπώσεις δημοσιεύτηκαν σε δύο εξάτομες συλλογές με τίτλο Διηγήματα και Με του βορηά τα κύματα.

Ασχολήθηκε ακόμα με την ποίηση, την πεζογραφία, το θέατρο, τη μετάφραση και το δοκίμιο. Η ποιητική του παραγωγή είναι μικρή σε έκταση και περιλαμβάνει λυρικά και θρησκευτικά ποιήματα, γραμμένα στη δημοτική (τα νεανικά του) και την καθαρεύουσα (εκείνα της ωριμότερης περιόδου της ζωής του). Για το θέατρο έγραψε αρχικά κωμωδίες και εν συνεχεία πέρασε στο χώρο της μίμησης της σαικσπηρικής γραφής. Ωστόσο στην ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας ο Μωραϊτίδης κατέχει κυρίως θέση διηγηματογράφου. Τα διηγήματά του εντάσσονται στο χώρο της ηθογραφίας και κυριαρχούνται από πνεύμα έντονης θρησκευτικότητος και αγάπης για τη φύση. Η γλώσσα τους είναι περίτεχνη καθαρεύουσα, με εξαίρεση τα διαλογικά μέρη».

Εργογραφία

list of 8 items
• Χριστουγεννιάτικα διηγήματα, Εκδόσεις Πατάκη 2010
• Άρατε πύλας, Παρρησία 2008
• Με του Βορηά τα κύματα, Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη 2008
• Άγιον Όρος, Εκδόσεις του Φοίνικα 2006
• Κωνσταντινούπολις, Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη 2006
• Τα διηγήματα, Γνώση 1990
• Το τάξιμον, Νεφέλη 1987
• Με τα πανιά και άλλα διηγήματα, Παπαδημητρίου 1976
list end

Βιβλιογραφία, Διαδικτυακές παραπομπές

list of 4 items
• Τέλλος Άγρας,
Μωραϊτίδης Αλέξανδρος, στη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τ. 17, εκδ. Πυρσός, Αθήνα 1931.
• Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
• Βιβλιονέτ
• anemi.lib.uoc.gr
list end

Ο αναποδιασμένος – Αλεξάνδρου Μωραϊτίδου.mp3

Όπως το βρήκαμε στο isobitis.com

Κατηγορίες: Αρχεία ήχου και εικόνος (video), Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.