29 Μαϊου, μνήμη του Οσίου Αλεξάνδρου, Αρχιεπισκόπου Αλεξάνδρειας: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΚΘ’ του αυτού μηνός (Μαϊου), μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, Αρχιεπισκόπου – Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

Σεπτήν τελευτήν την Αλεξάνδρου σέβω,
Ον οίδα σεπτόν της Αλεξάνδρου Πάπαν.

Είναι άγνωστος ο τόπος καταγωγής του Αγίου Αλεξάνδρου. Έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου (306 – 337 μ.Χ.). Διαδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας Αχιλλά και υπήρξε πνευματικός πατέρας του Μεγάλου Αθανασίου, του και διαδόχου αυτού στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Στον αρχιεπισκοπικό θρόνο ανήλθε το 313 μ.Χ. και διακρινόταν για τη βαθιά θεολογική μόρφωση, την πραότητα του χαρακτήρος και τις λοιπές αρετές του. Όταν το 319 μ.Χ. ο Άρειος δίδαξε για πρώτη φορά την αίρεσή του, ο Άγιος Αλέξανδρος προσπάθησε πατρικά να τον πείσει να μην διαδίδει τις πλανεμένες του δοξασίες, πλην όμως ο Άρειος, συνεπικουρούμενος και από άλλους ομόφρονές του, εξακολουθούσε να υποστηρίζει αυτές με τα δαιμονικά σοφίσματά του. Κατόπιν τούτου, αφού κλήθηκε δύο φορές σε απολογία ενώπιον του κλήρου της Αλεξανδρείας και δεν συμμορφώθηκε, αποκόπηκε από το σώμα της Εκκλησίας και αποκηρύχθηκε ως ασεβής και βλάσφημος.

Παρακάθισε ο Άγιος Αλέξανδρος, παρά το γήρας του, στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, που συνήλθε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., κατακεραύνωσε τον Άρειο διά των λόγων του, υπέγραψε με τους άλλους Πατέρες την καταδίκη αυτού.

Αφού επέστρεψε στην Αλεξάνδρεια, εξακολούθησε να αγωνίζεται για τη στερέωση της Ορθοδόξου πίστεως μέχρι της κοιμήσεώς του το 326 μ.Χ., κατόπιν γονίμου και θεοφιλούς ποιμαντορίας δεκατριών ετών και αφού επέβαλε ως διάδοχό του τον μαθητή και συμμαχητή του, Μέγα Αθανάσιο (τιμάται 18 Ιανουαρίου).

Η/Υ ΠΗΓΗ:
ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗΣ

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμην του Οσίου πατρός ημών Αλεξάνδρου Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας – Αποστόλου Παπαχρήστου.rar

Παράβαλε και:
29 Μαϊου, μνήμη της Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας της Κωνσταντινουπολιτίσσης: Βίος, Ακολουθία.
29 Μαϊου, μνήμη και της Οσίας μητρός ημών Υπομονής, της Παλαιολογίνης: Συναξάριον, Ακολουθία.
Σε μη Μουσουλμάνους μην το θυμίζετε αυτό – του Engin Ardic.
Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως: Αιτίες και συνέπειες.
29 Μαϊου, «Πήραν την Πόλιν, πήραν την.» – ομιλία του Αρχ. Ανανία Κουστένη (mp3).
Κωνσταντινούπολη: η Κιβωτός της Ορθοδοξίας – Φώτη Κόντογλου.
Η άλωση της Πόλεως – ηχογραφημένη ομιλία του φιλολόγου Κωνσταντίνου Γανωτή (αρχείο ήχου, mp3).
Σκέψεις για την επικαιρότητα της 29ης Μαϊου – Τάσου Λιγνάδη.

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.