29 Μαϊου, μνήμη της Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας της Κωνσταντινουπολιτίσσης: Βίος, Ακολουθία.

Τη ΚΘ του αυτού μηνός (Μαϊου), μνήμη της Αγίας Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας, της Κωνσταντινουπολιτίσσης και των συν αυτή.

Στίχοι:

Κέρας κριου κτείνάν σε, Θεοδοσία,
ώφθη νέον σοι της Αμαλθείας κέρας.

Η Οσιομάρτυς Θεοδοσία η Κωνσταντινουπολίτισσα γεννήθηκε από ευσεβείς και πλούσιους γονείς στην Κωνσταντινούπολη, στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου του Αδραμυττηνού (716 μ.Χ.). Μετά το θάνατο του πατέρα της, η μητέρα της την έκλεισε σε κάποια μονή της πόλης, σε ηλικία επτά ετών, οπού αργότερα Εκάρη μοναχή. Όταν πέθανε και η μητέρα της, μοίρασε την τεράστια περιουσία της στους πτωχούς, τις χήρες και τα ορφανά, και επιδόθηκε με μεγαλύτερο ζήλο στην άσκηση και τη νηστεία στη Μονή της, η οποία ευρίσκετο κοντά στο «Σκοτεινόν φρέαρ» και την λεγόμενη «Άσπαρον στέρνην». Δέκα χρόνια μετά την κουρά της, στο μοναστήρι ξέσπασε ο απηνής διωγμός των υποστηρικτών των εικόνων.

Όταν οι απεσταλμένοι του εικονομάχου αυτοκράτορος Λέοντος του Ισαύρου (ή του Κωνσταντίνου Κοπρώνυμου), αποπειράθηκαν να κατεβάσουν από τη Χαλκή Πύλη την εικόνα του Χριστού, η Θεοδοσία μαζί με άλλες γυναίκες, γκρέμισε από τη σκάλα τον ανεβασμένο σπαθάριο και τον σκότωσε. Αμέσως συνελήφθησαν όλες και τις μεν άλλες γυναίκες τις σκότωσαν επί τόπου, τη δε Θεοδοσία την έσφαξε κάποιος εκ των δημίων με κέρατο βοδιού, χαρίζοντάς της, την ουράνια βασιλεία.

Ασματική Ακολουθία της Οσιομάρτυρος Θεοδοσίας της Κωνσταντινουπολιτίσσης -Π. Μελετίου Συρίγου.zip

Η/Υ ΠΗΓΗ:
Voutsinasilias.blogspot.gr

Παράβαλε και:
Σε μη Μουσουλμάνους μην το θυμίζετε αυτό – του Engin Ardic.
Η άλωση της Κωνσταντινουπόλεως – Αιτίες και συνέπειες.
Κωνσταντινούπολη: η Κιβωτός της Ορθοδοξίας – Φώτη Κόντογλου.
29 Μαϊου, «Πήραν την Πόλιν, πήραν την.» – ομιλία του Αρχ. Ανανία Κουστένη (mp3).
Η άλωση της Πόλεως – ηχογραφημένη ομιλία του φιλολόγου Κωνσταντίνου Γανωτή (αρχείο ήχου, mp3).

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.