Ορθόδοξος και Βατικάνιος συμφωνία περί Ουνίας – Ιωάννου Σ. Ρωμανίδου.

ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΑΙ ΒΑΤΙΚΑΝΙΟΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΕΡΙ ΟΥΝΙΑΣ
Μπαλαμάντ, Λίβανος, Ιούνιος 1993

Ιωάννης Σ. Ρωμανίδης

Εισαγωγή
1) Εκπρόσωποι εννέα Ορθοδόξων Εκκλησιών και του Βατικανού, συνέταξαν και υπέγραψαν μέσω του προεδρείου αμφοτέρων των πλευρών συμφωνίαν η οποία εμπεριέχεται σέ έγγραφον με τίτλον «ΟΥΝΙΤΙΣΜΟΣ, ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ, Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΙΣ ΔΙΑ ΠΛΗΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.» Φαίνεται πως το εν λόγω κείμενον συνετάγη από μίαν υποεπιτροπήν.
2) Η Εκκλησία της Ελλάδος και άλλες τρείς Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έστειλαν εκπροσώπους. Μποϋκόταραν την συνάντησιν αυτήν εις διαμαρτυρίαν κατά του Βατικανού, δια την ευθύνην του δια την διάλυσιν της Γιουγκοσλαυίας και τον πόλεμον στην Βοσνίαν μεταξύ Σέρβων, Κροατών και Μουσουλμάνων και άλλων αντιορθοδόξων ενεργειών του εις άλλα μέρη της Ανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Μερικές Ορθόδοξες Εκκλησίες έφθασαν να καταλάβουν το σχέδιον ή την τακτικήν αιώνων του Βατικανού, δηλ. της σχεδιασμένης εναλλαγής μεταξύ συγχρόνου επιθετικού πολέμου και διπλωματικού διαλόγου. Την τακτικήν αυτήν μεταμόρφωσαν φαινομενικά κατά την δεκαετίαν του 1960 εις «επιθέσεις» αγάπης και διαλόγου και στην πραγματικότητα σέ «επιθέσεις από τα νώτα.»
3).

Πατήστε εδώ για να «κατεβάσετε» την άκρως ενδιαφέρουσα αυτή μελέτη του αειμνήστου πατρός, σε rar μορφή.

Παράβαλε και:
Σύγκρουση Ορθοδόξου Πατερικής Θεολογίας και Αυγουστινείου Φραγκολατινικής Παραδόσεως – Ιερεμίου Φούντα Μητρ. Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως .

Κατηγορίες: Ιστορικά, Μελέτες - εργασίες - βιβλία. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.