Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Στην Ι. Μ. Σαντάβρο (1971-1995) – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

Αφού έτσι πέρασαν κάποια χρόνια, μια Κυριακή ο άγιος κάθισε στα σκαλοπάτια του ναού Σιόνι ζητιανεύοντας. Μόλις τελείωσε η Θεία Λειτουργία και βγήκε ο πατριάρχης από το ναό, είδε τον π. Γαβριήλ και ρώτησε τους γύρω του κάπως ανήσυχος: «Αλήθεια, δεν έχει άλλη διέξοδο;». «Αφού στην εκκλησία δεν τον αφήνετε να μπει! Τί διέξοδο να έχει;», του απάντησαν.
Τότε ο πατριάρχης Εφραίμ Β’ φάνηκε να συγκινήθηκε βαθιά, αλλά δεν ήρε ακόμη τον κανόνα. Έμοιαζε αιώνας εκείνη η περίοδος που απαγόρευσαν στον π. Γαβριήλ να κοινωνά και να λειτουργεί. Το 1972, πριν από τη γιορτή της Σβετιτσχοβλόμπας,1 ο π. Γαβριήλ πήγε με τα πόδια από την Τιφλίδα στη Μτσχέτα. Διηγείται ο ίδιος: «Όλα τ’ άφησα στα χέρια του Θεού. Εκείνη τη νύχτα που έμεινα στο Σβετιτσχοβέλι και προσκύνησα, την παραμονή της γιορτής, είδα ένα όραμα: Ξάφνου υπερυψώθηκα και, σαν να πέταξα, προσγειώθηκα κατευθείαν στην Αγία Τράπεζα. Ήταν και ο πατριάρχης εκεί και γύρω του οι ιερείς. Έπρεπε ν’ αρχίσει η Λειτουργία, και ετοιμάζονταν. Εκείνη τη στιγμή κατέφθασαν η Παναγία με τον Κύριο Ιησού Χριστό και διέκοψαν τον πατριάρχη λέγοντάς του: ¨Μόνο απ’ αυτόν θα δεχθώ τα άγια δώρα¨, δείχνοντας εμένα.
Κατάλαβα τότε ότι και ο Σωτήρας και η Παναγία με καθησύχαζαν και σκέφθηκα πως στην εορτή της Σβετιτσχοβλόμπας οπωσδήποτε θα με κοινωνήσουν. Το πρωί, προτού αρχίσει η Θεία Λειτουργία, με ειδοποίησαν ότι με ζητούσε ο πατριάρχης. Πήγα. Ο πατριάρχης με κοίταζε σκεπτικός. Σαν να είχε δει κι εκείνος κάποιο όραμα, αλλά δεν μου το αποκάλυψε. Με ρώτησε μόνο αν ήμουν έτοιμος για τη Θεία Κοινωνία. Ύστερα φώναξε έναν ιερέα και του παρήγγειλε να με ντύσουν, για να εισέλθω στο Ιερό και να λειτουργήσω».
Οι πιστοί που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο ναό έκλαιγαν από χαρά. Όταν τα εξιστορούσε όλα αυτά ο άγιος, διευκρίνιζε: «Όλα αυτά δεν σας τα λέω γιατί είμαι κάποιος. Αλλά θέλω να θυμάστε καλά πως ό,τι και να συμβεί στη ζωή σας, να μη χάσετε ποτέ την ελπίδα σας στον Κύριο». Και συνέχιζε: «Μετά τη Λειτουργία, ο πατριάρχης με ρώτησε αν ήθελα να με διορίσει ως εφημέριο στο γυναικείο μοναστήρι Σαμτάβρο, όπου βρισκόταν τότε και η Θεολογική Σχολή. Συμφώνησα. Μου είπε όμως να ρωτήσω πρώτα και τον μητροπολίτη Ηλία,2 διότι το μοναστήρι υπαγόταν στη δική του δικαιοδοσία. Όταν το είπα στο μητροπολίτη, χάρηκε και αμέσως συμφώνησε. Με το έλεος του Κυρίου και με την ευλογία δύο πατριαρχών λοιπόν, είμαι διορισμένος σ’ αυτό εδώ το μοναστήρι».
Την ίδια χρονιά, ο πατριάρχης Εφραίμ Β’ κοιμήθηκε και η Ιερά Σύνοδος τοποθέτησε στη θέση του τον μητροπολίτη Δαβίδ Ε’. Έτσι κατέβασαν τη φωτογραφία του τέως πατριάρχη από την παλιά Θεολογική Σχολή και την αντικατέστησαν με αυτή του νέου. Ο π. Γαβριήλ τότε την πήρε και την έβαλε στο κελί του. «Ήταν καθολικός πατριάρχης και του πρέπει σεβασμός», σχολίασε. Έκτοτε ο π. Γαβριήλ τελούσε Λειτουργίες στο Σαμτάβρο και εξομολογούσε όσους έμεναν κοντά στην περιοχή. Το 1977 και ο πατριάρχης Δαβίδ απεδήμησε εις Κύριον, και στη θέση του τοποθετήθηκε ο Ηλίας Β’.
Από τότε που ο π. Γαβριήλ διορίστηκε στην Ι. Μ. Σαμτάβρο, έμεινε εκεί μέχρι το τέλος της ζωής του – αρχικά σε μια μικρή και στενάχωρη ξύλινη καλύβα κι έπειτα στον πύργο Μιριάν,3 τον οποίο μέχρι τότε το μοναστήρι τον χρησιμοποιούσε ως αποθήκη. Στο διάστημα αυτό, ο Γέροντας κατά καιρούς αποσυρόταν στο εκκλησάκι που είχε χτίσει για να προσεύχεται απερίσπαστος. Το 1990 μάλιστα, επιθυμώντας να ζήσει ως έγκλειστος, κατέφυγε στην Ι. Μ. του Σίο – Μγβίμε. Εκεί όμως έλαβε πληροφορία από τον Θεό να επιστρέψει στο Σαμτάβρο για να υπηρετήσει τον κόσμο.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ.
1. Σβετιτσχοβλόμπα: Μεγάλη εορτή στη Γεωργία, κατά την οποία τιμάται ο άρραφος Χιτώνας του Κυρίου και ο Ζωοποιός Στύλος (1/14 Οκτωβρίου).
2. Ο σημερινός Καθολικός Πατριάρχης Γεωργίας Ηλίας Β’.
3. Ο πύργος ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του βασιλιά της Γεωργίας Μιριάν Γ’, ο οποίος καθιέρωσε τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του κράτους, το 330 μ. Χ.

Από το βιβλίο του «ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ, «Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής (1929 – 1995).
Μετάφραση ΝΑΝΑ ΜΕΡΚΒΙΛΑΤΖΕ
Γλωσσική επιμέλεια ΦΑΝΗ ΡΟΠΟΚΗ
ΑΘΗΝΑ 2013.

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Παράβαλε και:
Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Τα παιδικά του χρόνια.
Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: ως νέος – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.
Ο ΑΓΙΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ Ο ΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΝ ΣΑΛΟΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΗΤΗΣ: Η χειροτονία του – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.
Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Κοντά στον Αγιο γέροντά του – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.
Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Λειτουργώντας στα ερειπωμένα Μοναστήρια – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ (Όσιος Γαβριήλ 2)..
Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Στις φυλακές και στα ψυχιατρεία (1965 – 1966) – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.
Ο Αγιος Γαβριήλ ο δια Χριστόν σαλός και ομολογητής, ο εκ Γεωργίας: Στον Ι. Ν. Σιόνι (1966 – 1971) – ΜΑΛΧΑΖΙ ΤΖΙΝΟΡΙΑ.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.