Άγιος Κύριλλος, της Θεοτόκου Υπέρμαχος.

Ο Άγιος Κύριλλος, Πατριάρχης Αλεξανδρείας (+444) υπήρξε ο πολέμιος του Νεστορίου και υπέρμαχος της θεοτοκίας της Αειπαρθένου. Στην Τρίτη Οικουμενική Σύνοδο, το 431, αγωνίσθηκε με παρρησία για την Θεοτόκο. Οι αγώνες του για Εκείνη προκάλεσαν την ιδιαίτερη εύνοιά Της γι’ αυτόν, όπως φανερώνει το περιστατικό που θα σας περιγράψουμε εδώ.
Σ’ ένα προάστιο της Χαλκηδόνος, στην Δρυ, συγκροτήθηκε μια ληστρική σύνοδος, που καταδίκασε ερήμην του τον ιερό Χρυσόστομο. Ο Άγιος Κύριλλος, από άγνοια και όχι από κακία, υιοθέτησε τις αποφάσεις της συνόδου και έφθασε μέχρι το σημείο να μη θέλη να μνημονεύει το όνομα του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου στα δίπτυχα, μαζί με τα ονόματα των άλλων Πατριαρχών.
Ο Κύριλλος ήταν ωστόσο καλοπροαίρετος και, όταν του έγιναν οι ανάλογες συστάσεις, εξέτασε καλύτερα τα πράγματα, ανάγνώρισε το λάθος του, και διόρθωσε την στάση του. Στην αλλαγή του αυτή συνετέλεσε ένα όνειρο, που είδε4 κάποιο βράδυ:
Είδε ότι βρισκόταν σ’ έναν ωραιότατο τόπο και δοκίμαζε μια χαρά ανεκλάλητη. Έβλεπε εκεί τους Πατριάρχες Αβραάμ, Ισαάκ και Ιακώβ, καθώς και άλλους άνδρες της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης. Έβλεπε επίσης έναν ναό πολύ φωτεινό και μεγαλοπρεπή, απ’ όπου ακουγόταν μία ουράνια ψαλμωδία. Πορχώρησε μέσα στον ναό και αντίκρισε την Θεοτόκο, περιστοιχισμένη από πλήθος αγγέλων, να λάμπη από άρρητη δόξα. Κοντά στην Θεομήτορα στεκόταν με μεγάλη τιμή ο ιερός Χρυσόστομος, κρατώντας στα χέρια το βιβλίο των διδαχών του.
Ο Άγιος Κύριλλος προχώρησε για να προσκυνήση την Υπεραγία Θεοτόκο, όμως ο Άγιος Ιωάννης μπήκε στη μέση και, όχι μόνο τον εμπόδισε, αλλά θέλησε να τον βγάλη έξω από το ναό. Έντρομος ο Κύριλλος, σκεπτόταν γιατί άραγε να οργίσθηκε τόσο εναντίον του ο ιερός Χρυσόστομος. Τότε επενέβη η Παναγία.
– Συγχώρησέ τον Ιωάννη, και μην τον διώχνεις, είπε στον Ιερό Χρυσόστομο. Όσα έχει πει εναντίον σου δεν τα είπε από κακία αλλά από άγνοια.
– Όχι, δεν τον συγχωρώ, έκανε τάχα θυμωμένος ο Άγιος.
– Συγχώρησέ τον για την αγάπη μου, επέμεινε η Θεοτόκος, γιατί αγωνίσθηκε πολύ για την τιμή μου, κατετρόπωσε τον Νεστόριο και με ανακήρυξε Θεοτόκο.
Ο Ιερός Χρυσόστομος ηρέμησε αμέσως, αγκάλιασε τον παλαιό του αντίπαλο και τον ασπάσθηκε με αγάπη.
Από τότε η εκτίμηση του Αγίου Κυρίλλου προς τον Άγιο Ιωάννη ήταν απεριόριστη.
Τριάντα δύο χρόνια αγωνίσθηκε ο Άγιος Κύριλλος στον πατριαρχικό θρόνο της Αλεξανδρείας. Κι όταν παρέδιδε την αγία ψυχή του, η Παναγία του παραστάθηκε, όπως κι εκείνος στη ζωή του Την υπηρέτησε πιστά και αγωνίσθηκε για την τιμή Της.

Πηγή: Μηνιαία Εφημερίδα «Αθωνική Πολιτεία», Ιούνιος 2015, Αρ. Φύλλου 234

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.