Ο Ιωσήφ στη φυλακή: Τα όνειρα του Φαραώ, Ο Ιωσήφ δοξάζεται – ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ.

Όταν ο Ιωσήφ βρισκόταν στη φυλακή, δυο επίσημοι άνθρωποι, ο αρχικεραστής και ο αρχιφούρναρης του Φαραώ, έπεσαν στη δυσμένειά του και τους έριξαν στην ίδια φυλακή. Ένα πρωί ο Ιωσήφ τους είδε ταραγμένους και τους ρώτησε τι έχουν. Αυτοί του είπαν πως την περασμένη νύχτα είχαν δη όνειρα και κανείς δεν μπορούσε να τους τα εξηγήση. Τότε ο Ιωσήφ τους είπε:
-«Διηγηθήτε τα όνειρά σας σε μένα και θα προσπαθήσω, με τη βοήθεια του Θεού, να σας εξηγήσω».

Ο αρχικεραστής άρχισε να διηγήται το δικό του όνειρο.
-«Είδα ένα κλήμα, που είχε τρεις κλάδους γεμάτους σταφύλια. Εγώ κρατούσα το ποτήρι του Φαραώ. Όταν τα σταφύλια ωρίμασαν, πήρα και τα έστιψα μέσα στο ποτήρι και έδωσα στο βασιλιά να πιή».
Ο Ιωσήφ τότε του είπε:
-«Τα τρία κλαδιά σημαίνουν τρεις ημέρες. Άμα περάσουν αυτές, ο Φαραώ θα σε ξαναφέρη στη θέση που είχες. Σε παρακαλώ, να θυμηθής και μένα και να πης στο Φαραώ, πως άδικα μ’ έχουν εδώ˙ είμαι αθώος».
Έπειτα απ’ αυτόν ήρθε η σειρά του αρχιφούρναρη.
Αυτός είπε:
-«Εγώ έβλεπα, πως βαστούσα πάνω στο κεφάλι μου τρία πανέρια. Το πάνω ήταν γεμάτο απ’ όλα εκείνα τα ζυμαρικά της τέχνης μου, που είναι τόσο αγαπητά στο Φαραώ. Όμως έρχονταν τα πουλιά και τα ‘τρωγαν».
Ο Ιωσήφ του είπε:
-«Τ’ όνειρό σου είναι κακό. Τα τρία πανέρια σημαίνουν τρεις ημέρες. Σαν περάσουν αυτές οι τρείς ημέρες, ο Φαραώ θα διατάξη να σε κρεμάσουν και τα πουλιά θα φάνε τις σάρκες σου».
Όπως εξήγησε τα όνειρα ο Ιωσήφ, έτσι κι έγινε.
Έπειτα από τρεις ημέρες ο Φαραώ γιόρταζε τα γενέθλιά του. Τότε διέταξε να ξανάρθη στη θέση του ο αρχικεραστής και να κρεμάσουν τον αρχιφούρναρη.
Όμως ο αρχικεραστής από την πολλή χαρά του ούτε θυμήθηκε καν τον Ιωσήφ.

Τα όνειρα του Φαραώ

Δύο χρόνια ύστερα απ’ αυτά, είδε ο Φαραώ στον ύπνο του ένα όνειρο. Πώς τάχα ήταν στις όχθες του ποταμού Νείλου, και είδε ν’ ανεβαίνουν απ’ αυτόν εφτά ωραίες και παχιές αγελάδες, που έβοσκαν εκεί κοντά. Αμέσως ύστερα είδε να βγαίνουν από τα νερά του Νείλου άλλες εφτά αγελάδες άσχημες και αδύνατες. Αυτές έπεσαν πάνω στις πρώτες και τις έφαγαν. Μόλις είδε το όνειρο αυτό ο βασιλιάς, ξύπνησε. Όμως σε λίγο τον ξαναπήρε ο ύπνος και βλέπει άλλο όνειρο. Τάχα από μια ρίζα βλάστησαν εφτά στάχυα ωραία και θρεμμένα. Σε λίγο κοντά σ’ αυτά φύτρωσαν άλλα εφτά στάχυα λεπτά κι αδύνατα. Αυτά γύρισαν και κατάπιαν τα πρώτα. Μεγάλη εντύπωση έκαμαν στο βασιλιά αυτά τα όνειρα. Κάλεσε λοιπόν τους σοφούς του να του τα εξηγήσουν, όμως αυτοί δεν μπόρεσαν να βρουν τη σημασία τους.

Ο Ιωσήφ δοξάζεται

Τότε ο αρχικεραστής θυμήθηκε τον Ιωσήφ, που είχε εξηγήσει τόσο σωστά το όνειρο το δικό του και το άλλο του αρχιφούρναρη. Το είπε λοιπόν στο Φαραώ κι εκείνος ευθύς διάταξε να βγάλουν τον Ιωσήφ από τη φυλακή και να τον φέρουν στο παλάτι.
Ο Ιωσήφ στάθηκε μπροστά στο βασιλιά, άκουσε τα όνειρα και είπε:
-«Μια είναι η σημασία και στα δυο όνειρά σου, βασιλιά. Οι εφτά παχιές αγελάδες και τα εφτά παχιά στάχυα σημαίνουν εφτά χρόνια ευφορία στη γη. Οι εφτά αδύνατες αγελάδες και τα εφτά μαραμένα στάχυα σημαίνουν εφτά χρόνια δυστυχίας ευθύς μετά τα χρόνια της ευτυχίας.
»Κι αυτά θα γίνουν πολύ γρήγορα, γιατί και τα δυο όνειρα τα είδες το ένα κοντά στο άλλο. Κι έχω τη γνώμη, βασιλιά, για να μην υποφέρη ο λαός, όταν θα ‘ρθη η δυστυχία, να διορίσετε έναν άνθρωπο προκομμένο, που να αποθηκέψη και να φυλάξη πολύ σιτάρι, όσο θα κρατά η ευφορία».
Ο Φαραώ τόσο εξετίμησε τα χαρίσματα του Ιωσήφ, ώστε όχι μόνον τον απελευθέρωσε, αλλά αυτόν βρήκε και για κατάλληλο οικονόμο να φροντίση για την αποθήκευση του σιταριού. Τον διόρισε αρχιφροντιστή στο βασίλειό του και του έκαμε πολλές τιμές.
Πραγματικά ο Ιωσήφ έδειξε μεγάλη ικανότητα στη υπηρεσία του. Τα εφτά χρόνια που κράτησε η ευφορία συγκέντρωσε σε καινούριες αποθήκες άφθονο σιτάρι.

Από το βιβλίο του:
ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ε. ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ
ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ
Βιβλίο θρησκευτικών Γ’ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
Οργανισμός Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων – Αθήναι 1976

Η/Υ επιμέλεια Σοφίας Μερκούρη.

Κατηγορίες: Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.