28 Ιανουαρίου, μνήμη και της Οσίας Ανθούσης, μητρός του Ι. Χρυσοστόμου: Συναξάριον, Ακολουθία.

Τη ΚΗ’ του αυτού Μηνός (Ιανουαρίου), Μνήμη της Οσίας Ανθούσης, μητρός του ιερού Χρυσοστόμου.

Νουθεσίαις σου έδειξας Χρυσόστομον,
άνθος Εκκλησίας ευώδες, Ανθούσα.

Η Αγία Ανθούσα καταγόταν από την Αντιόχεια της σημερινής Συρίας και έζησε τον 4-ο αιώνα μ. Χ. Νεα σχετικά, πανδρεύτηκε τον στρατηγό Σεκούνδο, άνδρα γενναίο και μεγαλύτερό της. Η ζωή της ήταν απολύτως συνδεδεμένη με τον θείο Νόμο του Ευαγγελίου. Αξιώθηκε να αποκτήσει μόνον ένα γιο με τον σύζυγό της, τον περίφημο Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Κι αυτό διότι ο Σεκούνδος απεβίωσε ενώ η Αγία Ανθούσα ήταν μόνον 20 ετών.

Τόσο κατά την διάρκεια του συζυγικού της βίου, όσο και στην διάρκεια της χηρείας της, έθεσε ως πρωταρχικό σκοπό της την Χριστοκεντρική ανατροφή του μικρού Ιωάννου. Ούτε οι δυσκολίες της χηρείας ούτε οι δελεαστικές προτάσεις για ένα δεύτερο γάμο, την εμπόδισαν από την αποκλειστική φροντίδα της για την ανατροφή του μετ’ έπειτα Χρυσοστόμου.

Ευτύχησε δε η αγία, Χάρητι Θεία, να έχει ένα υπάκουο και Θεοφιλώς συνετό γιό, όπως αποδεικνύει και το εξής περιστατικό, που διασώζει ο Ι. Χρυσόστομος:

Όταν ο νεαρός Ιωάννης αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια για να μονάσει, ανακοίνωσε πρώτα-πρώτα, αυτή του την απόφαση στην μητέρα του Ανθούσα! Εκείνη τον πείρε από το χέρι, τον οδήγησε στο δωμάτιο της, όπου τον μεγάλωσε, και με δάκρυα τον παρακαλούσε να αναβάλει την εκτέλεση της αποφάσεως του, για όσο χρόνο αυτή θα ζούσε. Μετά την έξοδόμου, του είπε, πήγαινε όπου θέλεις. Ο Άγιος Ιωάννης την υπάκουσε, χωρίς αντιρρήσεις.

Τελικώς η Αγία Ανθούσα κοιμήθηκε ειρηνικά! Η μνήμη της τιμάται στις 28 Ιανουαρίου, αλλά και σε συνδυασμό με τις δύο άλλες μητέρες των Μ. Βασιλείου και Γρηγορίου του Θεολόγου, την Κυριακή μεταξύ 3 έως και 9 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.

Ασματική Ακολουθία εις τιμήν και μνήμη της Οσίας Ανθούσης, μητρός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.rar

Παράβαλε και:
28 Ιανουαρίου, μνήμη και του Οσίου Πατρός ημών Παλλαδίου του θαυματουργού: Βίος, Υμνοι εκ της Ακολουθίας του.
28 Ιανουαρίου, μνήμη του Οσίου πατρός ημών Εφραίμ του Σύρου: Συναξάριον της ημέρας, Υμνολογική εκλογή, Ακολουθία, Παρακλητικός Κανών.
28 Ιανουαρίου, Ιάκωβος ο ασκητής, ο δολοφόνος και βιαστής άγιος!

Κατηγορίες: Αγιολογικά - Πατερικά, Θαυμαστά γεγονότα, Ιερές Ακολουθίες, Ιστορικά, Λειτουργικά, εορτολογικά, Νεοελληνική απόδοση Ύμνων, Συναξάρια, Λογοτεχνικά. Προσθήκη στους σελιδοδείκτες.